ozzikk Napisano 18 Sierpnia 2008 Napisano 18 Sierpnia 2008 Ok, dziękuję bardzo za informacje. Pozdrawiam. PS. Ecia - sorki za 2 identyczne tematy.
kowalos91 Napisano 19 Sierpnia 2008 Napisano 19 Sierpnia 2008 Ja Ci poradzę Kelly's Axis, sam takiego zamówiłem z 2009 roku, wcześniej sam szukałem jakiegoś fajnego rowerku do 1500zł crossowego- koledzy co się znają doradzili mi właśnie albo Kelly's Axis albo Saphix, tyle tylko że teraz Saphixa kupisz na wyprzedaży za 1000zł i jest on o model gorszy od Axisa, a Axisa z 2008 kupisz za 1300zł i jest on lepszy. Ja się zdecydowałem na Axisa z 2009 roku, bo na sklepie z 08' nie bylo a sprzedawca mi doradził na 09' za 1400zł. Na dniach będę jechał po ten rowerek(może nawet dzisiaj-czekam na telefon od sprzedawcy) to wtedy Ci napisze więcej informacji dotyczących tego roweru wiem tyle, że ma przerzutkę Alivio, a amorka nie RST jak w poprzednim modelu tylko Suntour NEX 4610 z blokadą. Pozdrawiam!
kowalos91 Napisano 21 Sierpnia 2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Ok mam ten rowerek i muszę powiedzieć, że nie mając porównania z innymi rowerami ten jest dla mnie extra. Krótki opis: -amorek: Suntour NEX 4610, -przerzutka tył: shimano Alivio, -przerzutka przód: C050 Shimano, -hamulce: Artek,(klocki) -klamkomanetki Shimano, -pedały: shimano, -rama: kellys, -regulowana kierownica: Kalloy, -zębatki: shimano -wzmacniana felga kellys, -opona: kellys, -Wszędzie można wszystko łatwo odkręcić, blokada na amorku. Ja mam 178cm i wziąłem rozmiar ramy 21- jak dla mnie jest dobra bo mam trochę luzu.
ozzikk Napisano 21 Sierpnia 2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Ja mam 178cm i wziąłem rozmiar ramy 21- jak dla mnie jest dobra bo mam trochę luzu. Hmm 178cm - 21'' rama? Ja też jestem tego wzrostu i ostatnio ledwo stałem na jakimś crossie authora 17''. Ja chyba 19'' wezmę...
kowalos91 Napisano 21 Sierpnia 2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Hmm 178cm - 21'' rama? Ja też jestem tego wzrostu i ostatnio ledwo stałem na jakimś crossie authora 17''. Ja chyba 19'' wezmę... Może mam dłuższe nogi...
kopiki Napisano 23 Sierpnia 2008 Napisano 23 Sierpnia 2008 Hmm 178cm - 21'' rama? Ja też jestem tego wzrostu i ostatnio ledwo stałem na jakimś crossie authora 17''. Ja chyba 19'' wezmę... Crossy authora mają rozmiary 18, 20 i 22 cale, no chyba że przymiarzałeś "damkę"? Kwestia rozmiaru ramy jest sprawą dość indywidualną, bo pomijając samą geometrię to jeszcze dochodzi budowa ciała (długość nóg). Swoją drogą ciekaw jestem jaką Ty masz długość, bo skoro przy 178 cm wzrostu miałeś problem z ramą 17", to nie wiem co o tym myśleć . Ja miałem wcześniej authora stratosa 18" i przy moim wzroscie (173 cm) był idealny.
ozzikk Napisano 23 Sierpnia 2008 Napisano 23 Sierpnia 2008 Hehehee, to faktycznie była damka ta 17''. Nie no nogi mam 76cm. Na kacu ogromnym byłem, więc nie wiem jak to mierzyłem te damke. Nie wiem jak z ta ramą u faktycznie u mnie. Bez wizyty w sklepie się nie obejdzie... pozdro
Collery Napisano 23 Sierpnia 2008 Napisano 23 Sierpnia 2008 http://www.rower.com.pl/index.php?main_pag...pa274eq19tnn0l4 A co powiecie na ten model? Pełne Deore + Hydraulika?
maksio Napisano 25 Sierpnia 2008 Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam wszystkich forumowiczów serdecznie! Też zastanawiam sie nad rowerkiem Crossowym do max. 1800zł. Jeżdżę 80%-90% szosą, reszta to drogi polne i leśne ścieżki, potrzebuje roweru z całym osprzętem, bagażnikiem, błotnikami itd na wypady > 100km dziennie. Mam dwa typy: Kross Navigo: http://allegro.pl/item414589279_kross_navi...znik_sigma.html za 999zł duża przecana, idealna dla mnie kierownica, cały osprzęt itd ale produkują go tylko w rozmiarze 21" Ja mam 173cm wzrostu, od ziemi do kroku 83cm Obawiam się że będzie zdecydowanie za duży. Może ktoś ma ten rowerek i może podać jakie są rzeczywiste wymiary rury górnej i podsiodłowej? Drugi typ to Kelly's Neos : http://allegro.pl/item423737086_wyprzedaz_...os_rzeszow.html za 1359zł ma lepszy osprzęt, amortyzator olejowy i jest dostępny w rozmiarach 17" / 19" / 21" Niestety musiałbym dorzucić do niego ok 400zł na błotniki, bagażnik, oświetlenie, stopke, opony z lepszym bieżnikiem, wygodniejsze siodełko, licznik. Razem daję to ok 600-700zł więcej niż za Krossa Navigo. Rozglądałem się po sklepach w okolicy, niestety nigdzie nie mają tych rowerków dlatego zamówię przez internet. Co radzicie wybrać? Jaki rozmiar ramy dla mnie?
gilgamesz Napisano 25 Sierpnia 2008 Napisano 25 Sierpnia 2008 A ja poleciłbym Ci tego crossika.Przymierzałem sie do niego i miałem okazje przejechac sie i obmacać.Bardzo fajny rowerek z niezłym osprzetem Deore(przynajmniej częściowo). Tutaj link: http://www.skiteam.pl/rower/Cube/ltdclpro/ Ten Kross Navigo to góral a nie rower crossowy.Oponki 26"
maksio Napisano 26 Sierpnia 2008 Napisano 26 Sierpnia 2008 Ten Cube bardzo fajny i lekki, ale poza moim zasięgiem cenowym, 1900zł + 500-600zł na dodatkowe wyposażenie (brak amortyzacji siodełka, rogów, itd.. ) to za dużo jak na moje potrzeby Navigo ma oponki 26", ale to akurat dla mnie i na nasze drogi raczej zaleta niż wada. Opony planuje od razu wymienić na semi-slicki z większym bieżnikiem. Kupiłbym Navigo tylko obawiam się, że rama 21" będzie za duża. W tej chwili jeżdźę na starym rowerku górsko-trekkingowym 26", duże przełożenia, kierownica jak w Navigo (bardzo wygodna na długie podróże). Długość rury podsiodłowej wynosi w nim 50cm, czyli jeśli dobrze obliczam to rama ma 19,5" Jest wygodna, ale odrobinkę za mała. Co radzicie? brać tego Krossa 21" czy szukać coś innego ?
koloture Napisano 26 Sierpnia 2008 Napisano 26 Sierpnia 2008 To jest jeszcze informacja do sprawdzenia, ale słyszałem, że modele Krossa za 2007 rok można kupić z 30% upustem cenowym i bardzo przyzwoitym osprzętem (Deore). Nie wiem, jak to się ma do modeli, o które piszesz. A ta górna cena (1800) w stosunku do tego, ile chcesz na rowerze jeździć, to dość sporo. Ja za swój Maxim alu trekking (firma Zasada) dałem 1200 zł, był na osprzęcie Altusa, jeździłem bez jakichkolwiek wymian i modernizacji przez 6 lat, robiąc rocznie od 2 do 3,5 tys. km.
kopiki Napisano 26 Sierpnia 2008 Napisano 26 Sierpnia 2008 Też zastanawiam sie nad rowerkiem Crossowym do max. 1800zł. Jeżdżę 80%-90% szosą, reszta to drogi polne i leśne ścieżki, potrzebuje roweru z całym osprzętem, bagażnikiem, błotnikami itd na wypady > 100km dziennie. Jeżeli potrzebujesz roweru z wyposażeniem, to nie szukaj Crossa tylko Trekkinga
maksio Napisano 26 Sierpnia 2008 Napisano 26 Sierpnia 2008 Masz rację Navigo to trekking, ale zastanawiam się też nad dostosowaniem Crossa pod turystykę . Na Krossa Navigo jest teraz naprawdę duża obniżka z 1899zł na 999zł dlatego się nim zainteresowałem. Producent niestety nie podaje nigdzie rzeczywistych wymiarów ramy, ale z moich obliczeń wynika że od górnej rury do ziemi jest ok 82-85cm, więc Navigo jak dla mnie już odpada mam od ziemi do kroku 84cm. A co sądzicie o tym Kelly's Neos? Jest w większości na Deore + amortyzator olejowy z blokadą, do tego muszę dorzucić 400zł na pozostały osprzęt. Niestety kierownica nie jest już tak wygodna, no i całość dość drogo wychodzi.
marco1973 Napisano 31 Sierpnia 2008 Napisano 31 Sierpnia 2008 Witam wszystkich forumowiczów serdecznie! Też zastanawiam sie nad rowerkiem Crossowym do max. 1800zł. Jeżdżę 80%-90% szosą, reszta to drogi polne i leśne ścieżki, potrzebuje roweru z całym osprzętem, bagażnikiem, błotnikami itd na wypady > 100km dziennie. Mam dwa typy: Kross Navigo: http://allegro.pl/item414589279_kross_navi...znik_sigma.html za 999zł duża przecana, idealna dla mnie kierownica, cały osprzęt itd ale produkują go tylko w rozmiarze 21" Ja mam 173cm wzrostu, od ziemi do kroku 83cm Obawiam się że będzie zdecydowanie za duży. Może ktoś ma ten rowerek i może podać jakie są rzeczywiste wymiary rury górnej i podsiodłowej? Drugi typ to Kelly's Neos : http://allegro.pl/item423737086_wyprzedaz_...os_rzeszow.html za 1359zł ma lepszy osprzęt, amortyzator olejowy i jest dostępny w rozmiarach 17" / 19" / 21" Niestety musiałbym dorzucić do niego ok 400zł na błotniki, bagażnik, oświetlenie, stopke, opony z lepszym bieżnikiem, wygodniejsze siodełko, licznik. Razem daję to ok 600-700zł więcej niż za Krossa Navigo. Rozglądałem się po sklepach w okolicy, niestety nigdzie nie mają tych rowerków dlatego zamówię przez internet. Co radzicie wybrać? Jaki rozmiar ramy dla mnie? uwżam że przy twoim wzroście 21 cali navigo bedzie w sam raz. cena tego roweru na allegro jest naprawdę dobra zważywszy na jego osprzęt. i ta kierownica, inne rowerki nie mają takiego cuda a naprawdę się sprawdza przy jeździe w różnych warunkach. ma 3 możliwości chwytania (tradycyjny, rogi i tradycyjny z większym pochyleniem - na samej górze, oczywiście jak sobie to do przodu wychylisz, bo jak sie inaczej ustawi to z tradycyjnego robi się pozycja wyprostowana). ja co prawda kupiłem ostatecznie navigo 2 z ramą 19 cali, ale tylko dlatego, że miałem okazję kupić ten rowerek w naprawde rewelacyjnej cenie. wczesniej kilka kilometrów dzięki uprzejmości jednego z warszawskich sprzedawców przejechałem na navigo, stąd wiem że rama 21 cali jest wielkością w sam raz (wzrost 173 cm, odległość do kroku 84 cm). ta 19 cali w navigo 2 jest trochę mała, mam więc mocno wysuniętą sztycę. navigo 2 ma ten sam osprzęt, nic sie z tym nie dzieje i jeździ się rewelacyjnie.
borekd Napisano 31 Sierpnia 2008 Napisano 31 Sierpnia 2008 z góry przepraszam za offtop Czy mozna gdzies kupić same ramy unibike? np. zethos`a?????
maksio Napisano 1 Września 2008 Napisano 1 Września 2008 marco1973 dziękuję za konkretną i rzeczową odpowiedź. Jestem praktycznie zdecydowany na Krossa Navigo. Mam jeszcze pytanie o kierownicę - czym jest pokryta? To jest taka gąbka czy jakaś guma? zastanawiam się czy nie chłonie wody np. po deszczu? a czy te rogi w kierownicy są przykręcane czy są na stałe?
marco1973 Napisano 1 Września 2008 Napisano 1 Września 2008 marco1973 dziękuję za konkretną i rzeczową odpowiedź. Jestem praktycznie zdecydowany na Krossa Navigo. Mam jeszcze pytanie o kierownicę - czym jest pokryta? To jest taka gąbka czy jakaś guma? zastanawiam się czy nie chłonie wody np. po deszczu? a czy te rogi w kierownicy są przykręcane czy są na stałe? kierownica jest pokryta gąbką, ale niezbyt grubą, więc i wody niewiele chłonie. ja trochę swoja kierownicę przerobiłem, to znaczy przesunąłem manetki do środka i w miejscu tradycyjnego chwytania założyłem sobie porządne ergonomiczne chwyty a na samych rogach zostawiłem gąbkę. jest super. problem deszczu znika. te dziwne dwupozycyjne rogi są dokręcane, więc można je wogóle odkręcić, ale wtedy funkcjonalność kierownicy znika a bardzo się te rogi przydają. już wielkorotnie to sprawdziłem.
maksio Napisano 1 Września 2008 Napisano 1 Września 2008 Jeszcze raz dzięki! Ja chcę zrobić dokładnie to samo, czyli założyć ergonomiczne uchwyty np. takie: http://allegro.pl/item422391225_chwyty_kie...gogel_nowe.html dlatego pytałem.
marco1973 Napisano 1 Września 2008 Napisano 1 Września 2008 Jeszcze raz dzięki! Ja chcę zrobić dokładnie to samo, czyli założyć ergonomiczne uchwyty np. takie: http://allegro.pl/item422391225_chwyty_kie...gogel_nowe.html dlatego pytałem. akurat te chwyty dzieciakowi kupiłem, nie są zbyt dobrej jakości moim zdaniem. jakos się dziwnie kleją i przelewają, ale miękkie są. ja kupiłem ergonomiczne boptravel, przykręcane obejmami. są twardsze ale dobrze się sprawują. poza tym podstawa to dobre rękawiczki z żelem. http://allegro.pl/item428801052_chwyt_kier..._boptravel.html nie są tanie ale warte swojej ceny
maksio Napisano 1 Września 2008 Napisano 1 Września 2008 Z ergonimicznymi gripami nie mam prawie żadnego doświadczenia. Przymierzałem w sklepie rower crossowy authora i takie gripy bardzo mi się spodobały. Jeśli mówisz, że się sprawdzają i pasują do Navigo to chyba je kupię, chociaż są trochę drogie. Znalazłem jeszcze takie http://allegro.pl/item430071637_przykrecan...hwyty_velo.html również przykręcane i za 29zł. Na jedne z nich na pewno się zdecyduję.
marco1973 Napisano 1 Września 2008 Napisano 1 Września 2008 z tymi ostatnimi velo to uważaj, one skręcane są od wewnątrz i na tej kierownicy to nie wypali. chwyty musisz nasunąć na rogi na poziomą część i dopiero to razem nasuwasz na kierownicę, na której jest specjalna rozpórka skręcana poprzez otworek na przejściu z kierownicy na rogi (jak będziesz kupował to zwróć uwagę żeby były gumowe zaślepki tych otworków, bo na połowie rowerów ich nie ma, a jak dostaniesz z zaślepkami to daj znać, powiem ci jak je niewidocznie zabezpieczyć przed przypadkowym zgubieniem). weź chwyty albo wogóle nie skręcane albo skręcane obejmami na zewnątrz.
meriadoc Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 Witam. W najbliższym czasie chcę kupić rower, który będzie się nadawał zarówno na szosę jak i lekki teren. Wstępnie wybrałem 2 modele: GIANT X-SPORT 3 http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/...yle/3310/34650/ MERIDA CROSSWAY TFS 100 COMFORT-V http://www.rowerymerida.com.pl/rowery2.php...r=70&id=470 (poniżej link alternatywny, gdyż strona producenta zdaje się tymczasowo nie działać) http://bikeserwis.pl/?p=productsMore&i...-2009!!! Nie jestem jednak przekonany, który z nich będzie lepszy, gdyż nie znam się specjalnie na osprzęcie itd. chociaż bardziej ciągnie mnie w stronę Gianta. Może w ogóle powinienem zdecydować się na rower innej firmy? Jeżeli tak to jaki i dlaczego? Jaki rozmiar ramy powinienem wybrać przy wzroście 178-179 cm? Za wszelkie rady i propozycje będę bardzo wdzięczny. Mam nadzieję, że nie namieszacie mi jeszcze bardziej w głowie. Pozdrawiam.
meriadoc Napisano 14 Maja 2009 Napisano 14 Maja 2009 Bardzo proszę o pomoc. Mógłby ktoś się wypowiedzieć, gdyż chciałbym w ciągu tygodnia już na coś się zdecydować. Pozdrawiam.
TNEGA Napisano 14 Maja 2009 Napisano 14 Maja 2009 Producenci rowerów podobnej klasy. Jeśli chodzi o szczegóły techniczne, to pewnie się tu ktoś wypowie, ale z innych wątków wynika, że i Gianty i Meridy dają radę. Przy umiarkowanej jeździe osprzęt jest ważny, ale nie najważniejszy chyba. Dobrze by też było przymierzyć rowery pod siebie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.