goly33 Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 ja jezdze (hamuje) na Hayes HFX-9 zupelnie bez obslugowe, duza moc hamowania i calkiem niezla modulacja, na allegro spokojnie dostaniesz je w cenie nizszej niz 500zl za sztuke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacksilver Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 dowiedziałem się że bb5 mają tylko jeden kolcek regulowany więc czy nie lepiej kupić hamulce z 2 klockami regulowanymi?? http://allegro.pl/item182437029_hamulce_ta...uper_cena_.html Jeśli ktoś ma taki hamulec niech mi powie czy opłaca się go kupować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 bierz juz tego bb5 to db hamulec. pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 dowiedziałem się że bb5 mają tylko jeden kolcek regulowany więc czy nie lepiej kupić hamulce z 2 klockami regulowanymi?? http://allegro.pl/item182437029_hamulce_ta...uper_cena_.html Jeśli ktoś ma taki hamulec niech mi powie czy opłaca się go kupować?? pytanie z grupy: co lepsze, 5-drzwiowy fiat czy 3-drzwiowy mercedes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szajbz Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 kupuj bb5, są miodne, tylko niebierz 203mm to zaduzo, 160mm i 185 to idealne ustawienie polecam bb5 Hayes hfx 9 to syf i trzymaj sie z daleka od tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Hayes Hfx-9 to nie jest syf!! Z tarczami 180mm calkiem przyzwoite hamulce. Avid bb5 z tarczą 203 to prawie natychmiastowe zatrzymywanie się - strasznie mocne są. Tarcza 180mm powinna być już bardziej "okrzesana" i z taka tarczą Avidy do xc się nadają - z mniejszą pewnie też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szajbz Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 203 jest za duza i tylko luzy na amorze mu sie porobią, 185mm to max. miałem hfx 9, ciągłe problemy z obcieraniem, brak modulacji, piszczą i kiepsko hamują przesiadłem sie na na Avid J5 i różnica jest jak maluchem a 911 niech kupuje bb5 185 160 albo dwie 185 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szajbz Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 niepotrzebnie napisałem dwa posty na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Ok, 203mm na pewno nie wezmę na przód. Problem jednak w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć kompletu 185/185 czy nawet 185/160 :\ A ceny w sklepach sięgają 200zł za sztukę, więc trochę drożej niż np. na Allegro. A gdybym np. wziął komplet 203/160 i dał tą większą tarczę na tył (wiem, trochę bez sensu, ale nie będę ryzykował luzów w amorku), a 160mm na przód? Czy różnica siły hamowania z tarczą 160mm i 185mm jest duża? BTW, dzięki wszystkim za odpowiedzi, nie spodzieałem się aż tylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szajbz Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 miedzy 160mm a 203 jest bardzo wyczuwalna az za brutalne a 185 to jest ideał elegancko wyważony. sprawdzałem na allegro rzeczywiście niema 185mm, w takim razie bierz komplet 160mm bo bardzo ładnie hamują,a tarcza 203 w mechaniku to bardziej dla picu. ale chwila własnie zanalazłem http://www.allegro.pl/item185903767_hamulc...r5_gratis_.html to wrzóc na przód a to na tył http://www.allegro.pl/item186942392_hamulc..._5_gratis_.html klamki masz w zestawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 A rzeczywiście, nie zauważyłem Hm, zastanawiam się czy właściwie potrzebny jest mi nowy hamulec na tył... Klocki w tylnym są na pewno mało starte, tylnego hampla używam głównie jako 'pomocniczego'. Chyba zrobię tak - kupię w najbliższym czasie BB5 185mm na przód i za jakiś czas, jak już tył będzie kiepsko hamował to przełożę przedni na tył, a na przód kupię nowy (skomplikowane, nie? ). Bo chyba nie ma różnicy czy zacisk będzie z przodu czy z tyłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szajbz Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 łatwiej przełożyć klocki niz zacisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 No tak, ale za jakiś czas mógłbym przełożyć BB5 na tył, a na przód kupić jakiś lepszy. Bo klocki w tylnym, z tego co patrzyłem są jeszcze całkiem, całkiem i trochę potrzymają jeszcze pzdr Jak to jest w ogóle z tym podziałem hamulców na przód i tył? Od czego to zależy, od adapterów? Bo chyba klocki są takie same, nie? Sorki za głupie pytania, ale muszę mieć pewność przed ostateczną decyzją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Klocki są zawsze takie same, a adapter z przodu przełożony na tył jest zawsze do tarczy o 20 mm mniejszej, tzn. np. adapter jest na przód na 180 a na tył już na 160. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 23 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Tfu, chodziło mi o zaciski Dzięki za info Wykombinowałem na razie taki komplet: http://www.allegro.pl/item185903767_hamulc...r5_gratis_.html http://www.allegro.pl/item187833802_new_av...tny_tanio_.html Razem z kosztami przesyłki: ~360zł, czyli bardzo przyzwoicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Nówki to nówki, ja na allegro kupiłem używane hydry Grimeca Sys1 za 200 zł komplet, były zapowietrzone tylko, zalałem na nowo, odpowietrzyłem i chodzą jak żyletki, także może poszukaj czegoś z używek..? http://allegro.pl/item186675284_grimeca_hy...mplet_bcm_.html dokładnie cos takiego kupiłem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 11 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Trochę czasu minęło (nie miałem zbytnio czasu ani okazji zająć się tą sprawą), ale w końcu zamówiłem nowe hamulce. 2x Avid BB5 160mm, model 2007. Nie chciałem dawać większej tarczy na przód z uwagi na amortyzator, ale myślę, że na tej tarczy będę miał zadowalającą moc hamowania ;] Dzięki wszystkim, którzy postowali w tym temacie! Jak paczka dojdzie i zamontuję hample to dam znać jakie wrażenia. BTW czy i ile km trzeba docierać klocki w nowych hamplach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 11 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 patrz instrukcja: http://www.sram.com/_media/techdocs/bbdb-mtn-160-install.pdf wg. producenta 20 do 40 kompletnych zatrzyman. czytanie nie boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 16 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 No, czytanie nie boli, racja Ale wtedy jeszcze nie miałem hampli, a w tym instrukcji... ale przyznaję się, nie pomyślałem, żeby poszukać tego na stronie producenta Mimo wszystko thx za info. Pierwsza jazda z nowymi hamplami - świetna moc, mimo jeszcze niedotartych klocków! Praktycznie pod koniec przejażdżki blokowało spokojnie koło. Hamują solidnie i cicho. Tarcza nie dzwoni, ani nie zgrzyta. Jednym słowem - polecam! Oczywiście piszę to dopiero po jakichś 50km jazdy na avidkach... jak będzie później - zobaczymy, ale jestem dobrej myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlisek Napisano 17 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Tu sie zgodze, w starym rowerze mialem na przodze bb5 na tarczy 203mm i to byl po prostu szok Potworna moc balem sie ze mi amora czasami polamie. no ale teraz mam v-ki, i zastanawiam sie tez nad zakupem czegos dobrego. Chcical bym jakas hydre, ale moje pytanie: czy np 525 beda mialy sile chociaz troche podobna do bb5? na pewno modulacja o wiele lepsza, ale interesuje mnie jak to z sila. Zawsze wole miec jej zapas, lepiej sie z tym czuje, i wole dolozyc u kupic pozniej cos lepszego niz zalowac. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlisek Napisano 18 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Nikt nie odpowie?:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 21 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Jak to jest z tym docieraniem? Jak dotąd spotkałem się z dwoma sposobami: 1. z instrukcji Avida - od 20 do 40 całkowitych zatrzymań (tak też robiłem); 2. łagodne hamowanie przez jakiś okres, powiedzmy 100km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 21 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 To pewnie zależy od tarczy i klocków, u mnie w 8km po mieście (dojazd na trening) wszystko dotarło się w zupełności. Jeździj i już, tak czy inaczej jeździć musisz. I nie wiem po co łagodnie hamować przez jakiś czas, hamujesz tak jak potrzebujesz i hampel pozwala. Stanie mu się coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 21 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Hm, kiedyś czytałem, że podczas docierania nie można ostro hamować, bo wtedy wytwarza się śliska powierzchnia na klocku Pewnie bujda, ale tak czytałem. Pytam, bo zdaje mi się, że siła hamowania ciut zmalała... Ale może po prostu się przyzwyczaiłem do dużej siły, po moich starych promaxach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 22 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Jesli tarcza i klocki był nowe to pewnie zebralo sie troche opiłków na klockach. Ja po prostu jak stwierdze ze sie dotarly to zdejmuje klocki i je tre szmatką schodzi tyyyle syfu i hamuje elegancko :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.