Skocz do zawartości

[tarczówki] za jaką cenę by dobrze hamowały?

Kamill

Rekomendowane odpowiedzi

dowiedziałem się że bb5 mają tylko jeden kolcek regulowany więc czy nie lepiej kupić hamulce z 2 klockami regulowanymi??

http://allegro.pl/item182437029_hamulce_ta...uper_cena_.html

Jeśli ktoś ma taki hamulec niech mi powie czy opłaca się go kupować??

pytanie z grupy: co lepsze, 5-drzwiowy fiat czy 3-drzwiowy mercedes.

• 2 tygodnie później...

Hayes Hfx-9 to nie jest syf!! Z tarczami 180mm calkiem przyzwoite hamulce. Avid bb5 z tarczą 203 to prawie natychmiastowe zatrzymywanie się - strasznie mocne są. Tarcza 180mm powinna być już bardziej "okrzesana" i z taka tarczą Avidy do xc się nadają - z mniejszą pewnie też :)

203 jest za duza i tylko luzy na amorze mu sie porobią, 185mm to max.

miałem hfx 9, ciągłe problemy z obcieraniem, brak modulacji, piszczą i kiepsko hamują

przesiadłem sie na na Avid J5 i różnica jest jak maluchem a 911

niech kupuje bb5 185 160 albo dwie 185

Ok, 203mm na pewno nie wezmę na przód. Problem jednak w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć kompletu 185/185 czy nawet 185/160 :\ A ceny w sklepach sięgają 200zł za sztukę, więc trochę drożej niż np. na Allegro.

A gdybym np. wziął komplet 203/160 i dał tą większą tarczę na tył (wiem, trochę bez sensu, ale nie będę ryzykował luzów w amorku), a 160mm na przód? Czy różnica siły hamowania z tarczą 160mm i 185mm jest duża?

BTW, dzięki wszystkim za odpowiedzi, nie spodzieałem się aż tylu :)

miedzy 160mm a 203 jest bardzo wyczuwalna az za brutalne a 185 to jest ideał elegancko wyważony.

sprawdzałem na allegro rzeczywiście niema 185mm, w takim razie bierz komplet 160mm bo bardzo ładnie hamują,a tarcza 203 w mechaniku to bardziej dla picu.

ale chwila własnie zanalazłem http://www.allegro.pl/item185903767_hamulc...r5_gratis_.html to wrzóc na przód a to na tył http://www.allegro.pl/item186942392_hamulc..._5_gratis_.html klamki masz w zestawie

A rzeczywiście, nie zauważyłem :)

Hm, zastanawiam się czy właściwie potrzebny jest mi nowy hamulec na tył... Klocki w tylnym są na pewno mało starte, tylnego hampla używam głównie jako 'pomocniczego'. Chyba zrobię tak - kupię w najbliższym czasie BB5 185mm na przód i za jakiś czas, jak już tył będzie kiepsko hamował to przełożę przedni na tył, a na przód kupię nowy (skomplikowane, nie? :D). Bo chyba nie ma różnicy czy zacisk będzie z przodu czy z tyłu?

No tak, ale za jakiś czas mógłbym przełożyć BB5 na tył, a na przód kupić jakiś lepszy. Bo klocki w tylnym, z tego co patrzyłem są jeszcze całkiem, całkiem i trochę potrzymają jeszcze :)

pzdr

Jak to jest w ogóle z tym podziałem hamulców na przód i tył? Od czego to zależy, od adapterów? Bo chyba klocki są takie same, nie?

Sorki za głupie pytania, ale muszę mieć pewność przed ostateczną decyzją :D

Nówki to nówki, ja na allegro kupiłem używane hydry Grimeca Sys1 za 200 zł komplet, były zapowietrzone tylko, zalałem na nowo, odpowietrzyłem i chodzą jak żyletki, także może poszukaj czegoś z używek..?

http://allegro.pl/item186675284_grimeca_hy...mplet_bcm_.html dokładnie cos takiego kupiłem:)

• 2 miesiące temu...

Trochę czasu minęło (nie miałem zbytnio czasu ani okazji zająć się tą sprawą), ale w końcu zamówiłem nowe hamulce. 2x Avid BB5 160mm, model 2007. Nie chciałem dawać większej tarczy na przód z uwagi na amortyzator, ale myślę, że na tej tarczy będę miał zadowalającą moc hamowania ;]

Dzięki wszystkim, którzy postowali w tym temacie! :wub:

Jak paczka dojdzie i zamontuję hample to dam znać jakie wrażenia.

BTW czy i ile km trzeba docierać klocki w nowych hamplach?

No, czytanie nie boli, racja :) Ale wtedy jeszcze nie miałem hampli, a w tym instrukcji... ale przyznaję się, nie pomyślałem, żeby poszukać tego na stronie producenta :P Mimo wszystko thx za info.

Pierwsza jazda z nowymi hamplami - świetna moc, mimo jeszcze niedotartych klocków! Praktycznie pod koniec przejażdżki blokowało spokojnie koło. Hamują solidnie i cicho. Tarcza nie dzwoni, ani nie zgrzyta. Jednym słowem - polecam!

Oczywiście piszę to dopiero po jakichś 50km jazdy na avidkach... jak będzie później - zobaczymy, ale jestem dobrej myśli :)

Tu sie zgodze, w starym rowerze mialem na przodze bb5 na tarczy 203mm i to byl po prostu szok :) Potworna moc balem sie ze mi amora czasami polamie. no ale teraz mam v-ki, i zastanawiam sie tez nad zakupem czegos dobrego. Chcical bym jakas hydre, ale moje pytanie: czy np 525 beda mialy sile chociaz troche podobna do bb5? na pewno modulacja o wiele lepsza, ale interesuje mnie jak to z sila. Zawsze wole miec jej zapas, lepiej sie z tym czuje, i wole dolozyc u kupic pozniej cos lepszego niz zalowac. pozdrawiam

To pewnie zależy od tarczy i klocków, u mnie w 8km po mieście (dojazd na trening) wszystko dotarło się w zupełności. Jeździj i już, tak czy inaczej jeździć musisz. I nie wiem po co łagodnie hamować przez jakiś czas, hamujesz tak jak potrzebujesz i hampel pozwala. Stanie mu się coś? :)

Hm, kiedyś czytałem, że podczas docierania nie można ostro hamować, bo wtedy wytwarza się śliska powierzchnia na klocku :)  Pewnie bujda, ale tak czytałem.

Pytam, bo zdaje mi się, że siła hamowania ciut zmalała... Ale może po prostu się przyzwyczaiłem do dużej siły, po moich starych promaxach :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...