Skocz do zawartości

[tarczówki] za jaką cenę by dobrze hamowały?

Kamill

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako, że nigdzie nie mogę znaleźć odpowiednich klocków do swoich tarczówek (może ktoś jednak pomoże?), zaczynam się powoli rozglądać za nowymi hamulcami. Dlatego będę miał parę pytań :(

Na początek - za jaką (mniej więcej) cenę dostanę tarczówki, które naprawdę hamują? Hydrauliki raczej odpadają, nie chcę się bawić w odpowietrzanie, zalewanie itp. Oczywiście nie przesadzajmy z ceną, po prostu chcę się zorientować cenowo.

---

pzdr

a dlaczego mialbys odpowietrzac czy zalewac hydrauliki? jesli kupisz dobre hamulce np shimano - to montujesz i zapominasz o tym ze trzeba cos robic.

odpowietrzanie i zalewanie hydraulikow jest konieczne tylko jesli kupisz takie w czesciach - czasem mozna kupic taki zestaw, ale to zadko.

np w shimano kupujesz hamulce z odpowiedniej dlugosci przewodami i nic nie trzeba robic. cena? z tarczami para kosztuje mniej niz 500 zł. proponuje bo nie podales jaka jest twoja gorna granica ceny.

Hm, zasugerowałem się powszechnie (przynajmniej w moim odczuciu) panującą opinią nt. hydraulików. W każdym razie dzięki za wyjaśnienie sprawy :P

Mógłbyś podać jakiś konkretny model, właśnie tak do 500zł?

I jeszcze jedno pytanko - warto dopłacać i brać Avid'y BB7 niż BB5?

Powiedzcie mi chce kupić hamulec na tył i nie wiem co bedzie lepsze. Jakieś hydrauliczne np --> http://allegro.pl/item181355921_hamulec_hy...m525_od_ss.html coś takiego tylko na tył czy --> http://allegro.pl/item182135154_hamulec_wi...zod_sklep_.html albo http://allegro.pl/item180014618_hamulec_fr...centerlock.html

wogóle co polecacie. cena jaką mogę zapłacić to do 200 zeta im mniej tym lepiej. najlepiej podajcie modele albo linki. Z góry thx.

i jeszcze czy lepiej dopłacić i mieć większą tarcze czy to jest zbędne?? (moze to głupie pytanie ale niezbyt sie znam)

uchmanek, rzeczywiście to kusząca propozycja. Zastanawiam się tylko, czy wymieniać hamulce także z tyłu... 

Aha, przy okazji takie pytanie (również może trochę głupie) - czy większe tarcze, np. 180 czy 203mm będą pasować do mojego amorka (Mozo R200)? (Obecnie mam tarcze 160mm) Są jakieś, nie wiem, inne mocowania na zaciski przy większych tarczach, czy po prostu zależy to od mocowań na amorku?

[+]

...już wiem - adaptery ;] Tylko teraz pytanie czy 'adaptery pod standard IS' będą pasować do mojego amorka?

jasne ze da sie zamonotwac wieksa tarcze ale obawiam sie ze twoj amortyzator by tego nie zniosl i by poprostu strzelil :) wiec majac hhydre wiecej jak 160 ci nie potrzeba ( w XC )

co do 525 z linka -->

http://allegro.pl/item181355921_hamulec_hy...m525_od_ss.html

to jest bez klamki i przewodu :) wiec nie warto a z tych 3 win zip ale wolalbym sie rozejrzec za black boxem :)

http://allegro.pl/item183660640_earthworks..._black_box.html czyli coś takiego do 200 zeta to byłby dobry wybór. a jeszcze mam pytanie odnośnie tych hamulców. na jednej z aukcji widziałem taki tekst:

NA TEJ AUKCJI PROPONUJEMY TAŃSZY A CO ZA TYM IDZIE PROSTSZY MODEL HAMULCÓW WINZIP, RÓŻNICA POLEGA NA TYM ŻE W TYM MODELU REGULOWANY JEST TYLKO JEDEN KLOCEK HAMULCOWY A NIE DWA JAK MA TO MIEJSCE W MODELU DROŻSZYM

tu chodzi o to że jeden klocek jest regulowany ale nie to to że jeden tylko dociska tarcze do drugiego?? wole sie upewnić :)

a jeśli chodzi o kszałt tarczy czy okrągła czy falowana to ma jakieś znaczenie??

i co jest lepsze http://allegro.pl/item182437029_hamulce_ta...uper_cena_.html czy ten co jest link wyżej??

najlepsze mechaniki w przystępnej cenie to Avidy BB5 z tarczą 180 na tył i 203 na przód, siła hamowania niesamowita, jeśli wlejesz sobie w pancerze oleju i posmarujesz tarcze kalafonią hamują cudownie.

odradzam blackboxy - u mnie wszyscy na nie narzekaja :D

najlepsze mechaniki w przystępnej cenie to Avidy BB5 z tarczą 180 na tył i 203 na przód, siła hamowania niesamowita, jeśli wlejesz sobie w pancerze oleju i posmarujesz tarcze kalafonią hamują cudownie.

odradzam blackboxy - u mnie wszyscy na nie narzekaja ;)

odradzam wlewanie czegokolwiek do pancerzy (chyba ze uszczelnionych). smarujesz tarcze kalafonia???

Pycek, u mnie z linkami i pancerzami nie ma problemu - w końcu nie na darmo wymieniałem zeszłego roku całe 'okablowanie' na teflonowe Clarks'y ;) Możesz napisać jaki masz amorek i czy masz luzy z tak dużą tarczą na przodzie?

Ogór, pytałem właśnie o rozmiar tarczy, gdyż znalazłem na Allegro ciekawy zestawik Avid BB5 203 przód i 160 tył. Bardziej przekonany jestem do mechanicznych hampli, przy hydraulikach miałbym trochę dodatkowych wydatków, a mam jeszcze parę zakupów do roweru w planach :)

No i mam dylemat :\ Mam świetną okazję na Allegro, ale oferta kończy się za parę godzin... Mógłbym właściwie już mieć komplet Avidków BB5 203+160 za 300zł. Tylko potrzeba mi mocnego argumentu żebym się ot tak zdecydował :\ 

W hydrauliki raczej nie zainwestuję, a w tej cenie BB5 to raczej najlepsze hamulce?

No i mam dylemat :\ Mam świetną okazję na Allegro, ale oferta kończy się za parę godzin... Mógłbym właściwie już mieć komplet Avidków BB5 203+160 za 300zł. Tylko potrzeba mi mocnego argumentu żebym się ot tak zdecydował :\

W hydrauliki raczej nie zainwestuję, a w tej cenie BB5 to raczej najlepsze hamulce?

bierz i sie nie zastanawiaj <_<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...