Kamill Napisano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Witam, jako, że nigdzie nie mogę znaleźć odpowiednich klocków do swoich tarczówek (może ktoś jednak pomoże?), zaczynam się powoli rozglądać za nowymi hamulcami. Dlatego będę miał parę pytań Na początek - za jaką (mniej więcej) cenę dostanę tarczówki, które naprawdę hamują? Hydrauliki raczej odpadają, nie chcę się bawić w odpowietrzanie, zalewanie itp. Oczywiście nie przesadzajmy z ceną, po prostu chcę się zorientować cenowo. --- pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 boski i w miare tani mechanik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 8 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Rzeczywiście ciekawa propozycja Zadam ciut głupie pytanie - oczywiście hamowanie będzie lepsze niż w moim obecnym Promaxie DC700? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 8 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Ok, w takim razie mam już jedną propozycję do rozpatrzenia Dzięki za odp. Może jakieś inne hamule? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 a dlaczego mialbys odpowietrzac czy zalewac hydrauliki? jesli kupisz dobre hamulce np shimano - to montujesz i zapominasz o tym ze trzeba cos robic. odpowietrzanie i zalewanie hydraulikow jest konieczne tylko jesli kupisz takie w czesciach - czasem mozna kupic taki zestaw, ale to zadko. np w shimano kupujesz hamulce z odpowiedniej dlugosci przewodami i nic nie trzeba robic. cena? z tarczami para kosztuje mniej niz 500 zł. proponuje bo nie podales jaka jest twoja gorna granica ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 8 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Hm, zasugerowałem się powszechnie (przynajmniej w moim odczuciu) panującą opinią nt. hydraulików. W każdym razie dzięki za wyjaśnienie sprawy Mógłbyś podać jakiś konkretny model, właśnie tak do 500zł? I jeszcze jedno pytanko - warto dopłacać i brać Avid'y BB7 niż BB5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Np Deore 525 albo 535 Poszukaj na Allegro Ja mam LX , rok czasu , o czymś takim jak odpowietrzanie to tylko słyszałem. Całkowicie bezobsługowe. Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Nie warto dopłacać bo taniej dostaniesz hydraulika http://www.allegro.pl/item180600146_hamule...umrowerowe.html Jeżeli nie zaciśniesz klamki jak między klockami nie będzie tarczy albo nie uszkodzisz przewodu hamulcowego to o odpowietrzaniu możesz zapomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 8 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Heh to widzę, że całkowicie złe zdanie miałem o hydraulikach... Dzięki wszystkim za propozcyje, muszę to wszystko jeszcze przemyśleć Oczywiście dalsze propozycje również mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacksilver Napisano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Powiedzcie mi chce kupić hamulec na tył i nie wiem co bedzie lepsze. Jakieś hydrauliczne np --> http://allegro.pl/item181355921_hamulec_hy...m525_od_ss.html coś takiego tylko na tył czy --> http://allegro.pl/item182135154_hamulec_wi...zod_sklep_.html albo http://allegro.pl/item180014618_hamulec_fr...centerlock.html wogóle co polecacie. cena jaką mogę zapłacić to do 200 zeta im mniej tym lepiej. najlepiej podajcie modele albo linki. Z góry thx. i jeszcze czy lepiej dopłacić i mieć większą tarcze czy to jest zbędne?? (moze to głupie pytanie ale niezbyt sie znam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 te hydrauliczne deorki bez tarcz wydaja sie najlepszym wyjsciem. na forum maja dobra opinie i sa niedrogie. Kamill: mechaniki wymagaja znacznie wiecej troski niz hydra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacksilver Napisano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 może mi ktoś pomóc wybrać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 9 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 uchmanek, rzeczywiście to kusząca propozycja. Zastanawiam się tylko, czy wymieniać hamulce także z tyłu... Aha, przy okazji takie pytanie (również może trochę głupie) - czy większe tarcze, np. 180 czy 203mm będą pasować do mojego amorka (Mozo R200)? (Obecnie mam tarcze 160mm) Są jakieś, nie wiem, inne mocowania na zaciski przy większych tarczach, czy po prostu zależy to od mocowań na amorku? [+] ...już wiem - adaptery ;] Tylko teraz pytanie czy 'adaptery pod standard IS' będą pasować do mojego amorka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 jasne ze da sie zamonotwac wieksa tarcze ale obawiam sie ze twoj amortyzator by tego nie zniosl i by poprostu strzelil wiec majac hhydre wiecej jak 160 ci nie potrzeba ( w XC ) co do 525 z linka --> http://allegro.pl/item181355921_hamulec_hy...m525_od_ss.html to jest bez klamki i przewodu wiec nie warto a z tych 3 win zip ale wolalbym sie rozejrzec za black boxem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacksilver Napisano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 http://allegro.pl/item183660640_earthworks..._black_box.html czyli coś takiego do 200 zeta to byłby dobry wybór. a jeszcze mam pytanie odnośnie tych hamulców. na jednej z aukcji widziałem taki tekst: NA TEJ AUKCJI PROPONUJEMY TAŃSZY A CO ZA TYM IDZIE PROSTSZY MODEL HAMULCÓW WINZIP, RÓŻNICA POLEGA NA TYM ŻE W TYM MODELU REGULOWANY JEST TYLKO JEDEN KLOCEK HAMULCOWY A NIE DWA JAK MA TO MIEJSCE W MODELU DROŻSZYM tu chodzi o to że jeden klocek jest regulowany ale nie to to że jeden tylko dociska tarcze do drugiego?? wole sie upewnić a jeśli chodzi o kszałt tarczy czy okrągła czy falowana to ma jakieś znaczenie?? i co jest lepsze http://allegro.pl/item182437029_hamulce_ta...uper_cena_.html czy ten co jest link wyżej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 http://allegro.pl/item183660640_earthworks..._black_box.html to bedzie najlepsze i nie zaprzataj sobie glowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pycek Napisano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 najlepsze mechaniki w przystępnej cenie to Avidy BB5 z tarczą 180 na tył i 203 na przód, siła hamowania niesamowita, jeśli wlejesz sobie w pancerze oleju i posmarujesz tarcze kalafonią hamują cudownie. odradzam blackboxy - u mnie wszyscy na nie narzekaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 najlepsze mechaniki w przystępnej cenie to Avidy BB5 z tarczą 180 na tył i 203 na przód, siła hamowania niesamowita, jeśli wlejesz sobie w pancerze oleju i posmarujesz tarcze kalafonią hamują cudownie. odradzam blackboxy - u mnie wszyscy na nie narzekaja odradzam wlewanie czegokolwiek do pancerzy (chyba ze uszczelnionych). smarujesz tarcze kalafonia??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacksilver Napisano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 A mam takie pytanie dotyczące avid'ów bb5 czy one są regulowane takim pokrętłem z jednej strony czy z obydwu bo z jednej strony widze że jest takie pokrętło ale z drugiej. może mi ktoś wystłumaczyć a bb7 widze że mają z obydwu stron pokrętła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 10 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Pycek, u mnie z linkami i pancerzami nie ma problemu - w końcu nie na darmo wymieniałem zeszłego roku całe 'okablowanie' na teflonowe Clarks'y Możesz napisać jaki masz amorek i czy masz luzy z tak dużą tarczą na przodzie? Ogór, pytałem właśnie o rozmiar tarczy, gdyż znalazłem na Allegro ciekawy zestawik Avid BB5 203 przód i 160 tył. Bardziej przekonany jestem do mechanicznych hampli, przy hydraulikach miałbym trochę dodatkowych wydatków, a mam jeszcze parę zakupów do roweru w planach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 na stronie producenta napisane jest, ze bb5 ma tylko jedno pokretlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 10 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 No i mam dylemat :\ Mam świetną okazję na Allegro, ale oferta kończy się za parę godzin... Mógłbym właściwie już mieć komplet Avidków BB5 203+160 za 300zł. Tylko potrzeba mi mocnego argumentu żebym się ot tak zdecydował :\ W hydrauliki raczej nie zainwestuję, a w tej cenie BB5 to raczej najlepsze hamulce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 ja jestem za propozycja Schwefel'a. Jesli zdecydujesz sie na mechaniki do bb5 bedzie bardzo dobrym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 No i mam dylemat :\ Mam świetną okazję na Allegro, ale oferta kończy się za parę godzin... Mógłbym właściwie już mieć komplet Avidków BB5 203+160 za 300zł. Tylko potrzeba mi mocnego argumentu żebym się ot tak zdecydował :\ W hydrauliki raczej nie zainwestuję, a w tej cenie BB5 to raczej najlepsze hamulce? bierz i sie nie zastanawiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.