Skocz do zawartości

[hamulce] jakie lekkie tarczówki?

MarcinN

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć jakie są najlżejsze tarczówki, w dwóch kategoriach: mechaniczne i hydrauliczne. Pytanie jest czysto teoretyczne, więc bez ograniczeń cenowych. Oczywiście najlepiej byłoby gdybyście podawali od razu wagę.

Pozdrawiam.

Tabelka jest fajna jak chcesz znaleźć sprzęt który posiadasz lub chcesz kupić, a teraz jak miałbym się zastanawiać, które są mechaniczne, a które hydrauliczne, jakie miały zmieniane konstrukcje w jakich latach, czy wagi dotyczący całych zestawów, czy np. samego zacisku, to już nie jest takie proste.

Nie rozumiem tej ironii z avidami?

Ironia: Szukasz info o Ultimate, które weszly w tym roku i kosztują ok 2000 za komplet. Nie ma informacji na stronach zachodnich serwisów, więc na forum polskich krezusów jeżdżących rowerami za 50000 pewnie szybciej się czegoś dowiesz (sorki, że tak ironicznie tłumaczę ironię ;) )

Jeśli satysfakcjonują Cię dane producenta, to po prostu poszukaj informacji na oficjalnych stronach producentów hamulców. Formula B4 SL, Magura Marta SL - tyle ode mnie, mimo, że nie jestem specjalistą w dziedzinie wagi piórkowej. Poza tym poczytaj rubrykę "Comments" w tabelce.

Ostatnio się rozglądałem w tym temacie i wiem tak: hamulce tarczowe hydrauliczne

najlżejsze są Formula B4 SL (magnezowe klamki) aczkolwiek są to już stare hamulce i bardzo trudno dostępne.

Magura Marta SL

Avid Juicy Ultimate (trochę jednak są to już klocki, bo przód z tarczą waży 375 gr)

Formula Oro Puro

Hope Mono Mini

Hayes El Camino [?]

to chyba tyle :D

Niby może być, ale mało to przejrzyste, a w dodatku nie wszystko jest(np avid ultilmate).

witam

jestem posiadaczem avid ultimate 160mm. oto rzeczywiste wagi poszczegolnych czesci:

klamka + zacisk - przewod 71cm - 212

tarcza G2CS 160mm - 110

śruby tarczy Ti - 6

śruby zacisku Ti - 8

podkładki - 4

razem 340

klamka + zacisk - przewod 142cm - 227

tarcza G2CS 160mm - 110

adapter - 20

śruby tarczy Ti - 6

śruby adaptera - 10

śruby zacisku Ti - 8

podkładki - 6

razem 389

hamowanie rewelacja, a malo nie waze... :rolleyes:

Wielkie dzięki kamileq, teraz pozostaje jeszcze pytanie co do mechaników:

Co jest lżejsze: hayes mx1/2 czy avid bb5?

Pozdrower.

Jeśli chcesz hamulce tarczowe to daruj sobie mechaniki. Ew. jak już coś to Avid BB7, waga taka sobie, pewnie 700g komplet z tarczami BEZ klamek! więc sporo :/

Jeśli chcesz hamulce tarczowe to daruj sobie mechaniki. Ew. jak już coś to Avid BB7, waga taka sobie, pewnie 700g komplet z tarczami BEZ klamek! więc sporo :/

1. Ja nie kupuje teraz hamulców, napisałem w 1 poście, że temat jest teoretyczny.

2. W rowerze xc miałem dwa mechaniki, teraz mam mechanika z tyłu i jestem zadowolony.

3. Co niby masz do mechaników? Kompletnie nie rozumiem takiego podejścia zwłaszcza w XC.

4. Dział nazywa się mania lekkości, a Ty proponujesz ciężkie hamulce <_<

3. Co niby masz do mechaników? Kompletnie nie rozumiem takiego podejścia zwłaszcza w XC.

4. Dział nazywa się mania lekkości, a Ty proponujesz ciężkie hamulce :)

Bo mechaniki to nic nadzwyczajnego... aczkolwiek dużo prostsze w serwisie.

A widziałeś lekkie mechaniki?!

Jeśli się nie mylę to po v-brake'ach były hamulce tarczowe mechaniczne, więc był to jednak skok technologiczny, więc byle co to to nie jest.

Poza tym wcale nie powiedziałem, że mechaniki są lekkie, tylko chodziło mi o to, że po co do xc brać ciężkie bb7, jak spokojnie wystarczą bb5.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...