Skocz do zawartości

[koła]Koło MTB do ok 900

WinSho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupuję rower na części i mam problem z odpowiednim doborem kół. Zastanawiam się czy brac gotowy zestaw Mavica Crossland czy może składac. Jeśli składac to czy taka konfiguracja będzie najlepsza??Piasty XT (center lock), obręcz DT XR 4.1 DISC lub Mavic XC 717 DISC plus szprychy DT Competition?? Wiem, że piasty Shimano nie mają za dobrej opinii natomiast są tanie i jak na tą cece dobre? Czy jest sens ładowac się w Mavica??Co zyskam??Lepsze piasty?? Dodam, że waże 85kg i jeżdże też w trudnym terenie więc koła muszę byc wytrzymałe, waga jest mniej ważna. Dzięki

Napisano

Mavici sa fajne...ale opinie na ich temat rozne..jedni polecaja..inni placza ze lozyska padaja szybko.

Ja spojrze na problem troche inaczej. W ksiazce od mavica jest napisane..iz sklep rowerowy nie ma prawa dotykac kol przez okres gwarancji. Innymy slowy w tym czasie jesli rozcentrujesz kolo..zlamiesz szpryche..czy cus...kolka leca na dystrybutora..zgadnij ile czasu bedzie trwal ich powrot :)

Napisano

to moj typ:

- obrecze mavic xm 317 w cenie 99 zł (pewnie jeszcze cos urwiesz z ceny) waga 440 gram = 200 zł

- szprychy dt revolution srebrne po 3 zł a czarne po 4 zł sztuka. wystarcza 32 szprychy na kolo wiec 192 zł srebrne 64sztuki lub 252 zł za czarne. są w kpl z nyplami (na stronie bikestacji po zlotowce daniej) kpl 64 szprych wazy 287 gram wg danych producenta

- piasty: przednia - model i firma bez znaczenia bo na maszynach są wieczne a znajdziesz takowe w dobrej cenie (piasty boplighta są i tanie i lekkie). tylna w cenie do 200 zł - wagowo bedzie porownywalna z piastami mavica w tym modelu kol ktory cie interesuje. ja mialem piaste asses (inne modele sa zblizone wagowo - 200 gram) i tylna reborn 460 gram tak wiec wychodzi:

- obrecze 200 zł

- piasty 300 - 350 zł

- szprychy 252 zł (mnie wyszly 200 zł)

koszt sumaryczny 700 - 800 zł. moze byc taniej.

przednie kolo wyjdzie wagowo ok 850 gram,tylne 1050 gram. wiec waga podobna do tej kol mavica. do tego maja zwykle szprychy a nie mavicowskie proste, i prawdopodobnie trwalsze piasty.

Napisano

nic lepszego nie znajdziesz:

cerity [ 109 + 259 zł ]

mavic xm317 [ 200 zł ]

dt comp [140]

i masz za około 800 zł świetne, wytrzymałe a zarazem w miarę lekkie kółka [przód jakieś 860g, tył 1100 ? - zlinczują mnie za określenie lekkie :P]

Napisano

Ja śmigam na Mavic'ach Crossland i nie mam powodu do narzekań ;) Jeśli chodzi o piasty to są na maszynach, a więc raczej nie do zajechania. Moim sie jeszcze nic nie stało. Jeśli miałbyś składać koła na piastach shimano to lepiej kupuj te Mavic'i :cool:

Napisano

Dzięki Panowie za wpisy:) Właśnie nad czymś mocniejszym czyli czym?? DT będa mocniejsze?? Mavici Crosslandy będą mocniejsze?? Czyżby XM 317 były lepsze od XC717 i DT??

-Manio49 - Cerity?? czy one są pod Center Locka??Z tego co wiem chyba nie...ja szukam czegoś pod CL bo to chyba dużo wygodniejsze rozwiązanie szczególnie, że zamierzam zamontowac hample XT.

-Schwefel - ciekawie prezentują się te pisty Woodmana tylko znowu ten sam problem co z DT..brak Center Locka:( coś mi się wydaje, że nie znajdę niczego lepszego pod Center Locka niz XT. Pozostaje albo zrezygnowac z CL i brac mocowanie na 6 śrub wtedy wspomniany Woodman lub Cerity, albo....dołożyc do Onyxów...

Co do Maviców to jakoś ich serwis i gwarancja mnie nie przeraża...mam niedaleko do ich autoryzowanego puntku więc spoko:)

Na tą chwilę zostaje więc koło Mavica Crossland i składak XT, DT XR 4.1 dsc, szprychy DT comp. to jeśli będzie Center Lock

Wersja druga czyli 6 śrub (wtedy wezme hample Avida Juicy 5 lub Hayes El Camino) i tu wspomniany zestaw Manio49 lub Schwefela.

Sprzęt chciałbym kupic w jednym sklepie razem z osprzętem więc kwestia dostępności towaru w jednym sklepie też ma znaczenie!!

Znalazłem coś takiego :

http://bike-center.home.pl/product_info.ph...products_id=734

Warte uwagi??Miał ktoś do czynienia z firmą Nope??Koła wagowo są super, pisaty maszynowe...ciekawe jak z trwałością? Sklep też mi odpowiada bo prawdopodobnie będę własnie u nich robic zakupy.

Napisano
nic lepszego nie znajdziesz:

cerity [ 109 + 259 zł ]

mavic xm317 [ 200 zł ]

dt comp [140]

i masz za około 800 zł świetne, wytrzymałe a zarazem w miarę lekkie kółka [przód jakieś 860g, tył 1100 ? - zlinczują mnie za określenie lekkie :)]

no nie weim czy nie znajdzie:) ja aktualnie wystwiam aukcje na allegro:

piasty: dt onyx (z napisem dt swiss)

obrecze: dt x455

szprychy dt comp

na aukcji za 900pln a gdzies na forum zamieszczalem oferte ze sprzedam za troche mniej:) gdybys byl zainteresowany to pisz maila. (podany w moim profilu)

pozdrawiam!:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...