Skocz do zawartości

[piasta lub wielotryb] dziwny dźwięk

Gość Green

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie mam następujący problem: przy kręceniu pedałami jest wszystko ok, ale problem występuje gdy przestaję kręcić. Dźwięk na 90% wydobywa się z piasty deore lub wielotrybu atlus - dodam że koła mają przejechane max 30 km.

Co to jest :/ ? W pliku mp3 jest dźwięk tego bębnienia. wielotryb nie był smarowany ani nic - koło na żywca takie jak dostałem. http://www.goz.yoyo.pl/koło.mp3

Link nie działa, ale.. piasta chyba jest pod kasete.. polecił bym rozebrać piaste i przeczyscic, czasem po prostu syf w lozyskach wydaje rózne dziwne melodie ;)

p.s. Jesteś pewny, że tam jest wolnobieg ?

Edit: Jak koła nówki to może sa za mocno skrecone.. ? chociaz nie wiem czy to może byc przyczyna jakis ogłosów.

Pytanie: czy masz taką plastikową osłonkę pomiędzy trybami a szprychami? (protektor szprych) jeżeli tak to możliwe że źle ją zainstalowałeś lub wyskoczyła z zaczepów i luźno sobie lata wydajac taki właśnie dźwięk:-) A gdy cofniesz lekko pedałami do tyłu to dźwięk jest ten sam? Może być również jakaś wada fabryczna bębenka w piaście...

1. Babcia a klocki z opony nie trą o rame ?

2. Weź "idź" uchem obok koła i sprawdzaj z której dokładnie okolicy ów dźwiek sie wydobywa.

Jak kolo kreci sie po woli to slychac w odstepie to tarcie tak jakby wlasnie opona tarła czy moze wogóle zanika ?

Roznosci sie echo tak więc tez moze byc cos ze szprychami.. zobacz czy cos sie nie dostało do środka do kasety (miedzy tryby) co by mogło wystawać i obcierac o szprychy. Ciekawy jestem rozwiazania.

Ogólnie to brzmi jak trące klocki od opony ale troche zbyt metaliczne ;)

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...