Skocz do zawartości

[opony] schwalbe racing ralph - czy sprzedawca próbuje mnie naciągnąć?

stefanX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zamówiłem w sklepie Unibike'a experta (seryjnie ma załozone opony jak w tytule, 26x2.25). Jako, że w 50% jeżdżę na asfalcie to zaproponowałem sprzedawcy, że zostawię u niego oryginalne oponki, a w zamian wezmę semislicki w podobnej grupie cenowej (katalogowo 139zł/szt.). On mi na to, że opony będące seryjnie założone (tzw. OEM) są dużo gorsze jakościowo niż identyczne sprzedawane w detalu. I dlatego może mi jedynie wymienić na dużo tańsze.

Wg mojego rozumowania to bzdura. Bo, czy osprzęt np. przerzutki, czy tarczówki montowane seryjnie w rowerach też są gorszej jakości, niż te sprzedawane osobno?

Proszę o opinię, bo od tego zależy, czy wymienię u sklepikarza opony, czy sam je sprzedam, a osobno dokupię semislicki

Napisano

Trudno żeby producenci kupowali wersje pudełkowe np opon. To są OEMy a czy są gorsze to nie wiem, ale nie wydaje mi się. Raczej sprzedawca chce na tym zarobić. Ja bym opchnął je na allegro i kupił nowe.

Napisano

Domyslam się, że producent rowerów nie kupuje opon w detalu :P Sprzedawca argumentował mi swoje poglądy tym, że w OEM'ach zastosowane materiały są gorsze niż te z detalu. I to w dobrym (wg opinii bikerów) sklepie w Poznaniu (RADI sport)

Napisano

Jeżeli podejrzewasz, że chcę Cię oszukać, to opchnij na allegro i później kup nowe. Ale pamiętaj na allegro nie uzyskasz ceny katalogowej.

Napisano
Jeżeli podejrzewasz, że chcę Cię oszukać, to opchnij na allegro i później kup nowe. Ale pamiętaj na allegro nie uzyskasz ceny katalogowej.

jasne, że nie uzyskam katalogowej na allegro.

A może ktoś z forumowiczów chciałby je kupić??

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeżeli te RR ważą w okolicy 500 g i są kevlarowe/zwijane - to sa to normalne takie jakie sprzedaje się osobno.

Nie wiem czy robią też RR na drucie, ważące powiedzmy z 800 g - jeżeli tak, to być może takie włożyli do Unibika.

Tak samo było w tamtym roku i z unibikiem (dali cięższą wersje) i z Krossami (dali 950 g zamiast 570 g).

Ja bym je brał i zwazył i ew. sprzedał. a jak chcesz SS to kup sobie np: Kende Kobre za 25 zł przy 595 g, w terenie jako tako a na szose OK i waga/cena fajna.

Jak wyjdzie ci, że RR wazy koło 500 g, to spdzedawaj za 74,99 :)

jak więcej niż 700 g, hym, trudno powiedzieć. Bo MTB 2,25 i 700-900 g odpada, ale może ktos do enduro czy FR by takie chiał, oni tam takie wagi lubią :)

Napisano
Jeżeli te RR ważą w okolicy 500 g i są kevlarowe/zwijane - to sa to normalne takie jakie sprzedaje się osobno.

Nie wiem czy robią też RR na drucie, ważące powiedzmy z 800 g - jeżeli tak, to być może takie włożyli do Unibika.

Tak samo było w tamtym roku i z unibikiem (dali cięższą wersje) i z Krossami (dali 950 g zamiast 570 g).

Ostatnio na allegro były Racing Ralphy, nówki(ściągnięte z roweru), wersja z DRUTEM 2,25"..............

Napisano

Coś w tym jest bo na przykład firma Nokian robi bliźniacze oponki na zamówienie dla Kony która to z kolei umieszcza je w swoich rowerach.Chodzi konkretnie o model NBX który w Konie ma oznaczenie NBT i jest z wyglądu identyczny jak NBX. Modelu NBT nie kupimy w detalu.Kiedyś pojawiły sie na allegro i wiele osób mówiła że to podróbki.Jest to firmowy Nokian ale tylko dla Kona Bikes;) Jak z jego jakością to nie wiem ale wydaje mi sie że skład gumy na pewno odbiega od detalicznych NBX bo inaczej po co ta cała zabawa w robienie na zamówienie :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...