Skocz do zawartości

[kaseta 7] ocena stopnia zużycia

zarazek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Jako że rower mój dobija do wieku 10 lat, postanowiłem przyjrzeć się bliżej kasecie oraz łańcuchowi i ocenić, czy nadają się jeszcze do jazdy. Rower to trekingowy (28 cali) Mongoose Crossway 450. Łączny kilometraż może mieć w okolicach 5 tys. km lub mniej. Jeżdżony głównie po asfalcie i po równinach mazowieckich, bez zbytniego obciążania napędu (np. stawaniem na pedałach, jazdą po lesie itp). Od czasu do czasu (powiedzmy 1-2 razy na 100 km) zdarza się jakiś przeskok w układzie napędowym, ale nie wiem czy to łańcuch, kaseta, czy przednie tryby.

Poniżej wklejam kilka zdjęć kasety (7 trybów, Shimano HyperGlide-C)

1. Jak oceniacie stopień zużycia i konieczność wymiany kasety?

(wiem że w sklepie powiedzą mi: "wymień pan wszystko", ale co oni mogą innego powiedzieć ;) )

2. Jeśli wymiana to co mogę kupić, by nadawało się na moją piastę?

3. Czy łańcuch po takim stażu/przebiegu też trzeba wymienić?

1f84b9bad635e236m.jpg 2f8f6be22b7349b6m.jpg d0ce4e15da25d302m.jpg

Napisano

nówka

zajrzyj do działu napęd

obejrzyj zębatki przednie maja mieć kształt trapezu jeśli trójkąta to są zużyte

sporadyczne przeskoki mogą być spowodowane nie doregulowaniem przerzutki

przy wymianie jest zasada by przynajmniej kasetę i łańcuch wymieniać razem

ideałem by było wszystko ale jak sie nie ma miedzi to na ....siedzi

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Napisano

odświerzam temat

pytanie co do mojej kasety Xt na 9, zrobiłem na niej koło 3tys km, łancuchy były zmieniane w kolejnosci 1000km 900km a teraz jexdze na trzecim juz koło 1300km, sprzedawca mi powiedział ze kasete sie zmienia co 3tys ale jakos mi sie niewydaje zeby była to prawda

Biegi słabo sie zmieniają ale to wina łancucha

niewiem czy kupic nową kasete czy wystarczy nowy łancuch

Napisano

Witam. Masz możliwość zrobienia zdjęcia? Ocenimi w jakim stopniu jest zużyta. Pozdrawiam.

Napisano
sprzedawca mi powiedział ze kasete sie zmienia co 3tyse zeby była to prawda

Biegi słabo sie zmieniają ale to wina łancucha

niewiem czy kupic nową kasete czy wystarczy nowy łancuch

Pierwsze słysze zeby sie kasete zmienialo co 3 tysiace.. jedździj az zajeździsz ją na smierć.

Nowy lancuch sie juz pewnie nie przyjmie.. moim zdaniem nie warto juz inwestowac kasy w ten sam naped. Najlepiej dojeździc wszystkie lancuchy i kasete do konca. Po tym sie zainteresować nowa kaseta i moim zdaniem jednym lancuchem (ale rób jak chcesz ta iloscia).

W kazdym razie na pewno sie nie wymienia kasety co 3 tysiace. W takim razie niektorzy rocznie zajezdzali by ponad 4.. :/

Ja zmieniam kasete jak lancuch sie juz do niczego nie nadaje czyli w pc-48 bylo to po ~6k km a aktualnemu lancuchowi wróze 10k km :]

Napisano
pytanie co do mojej kasety Xt na 9, zrobiłem na niej koło 3tys km, łancuchy były zmieniane w kolejnosci 1000km 900km a teraz jexdze na trzecim juz koło 1300km, sprzedawca mi powiedział ze kasete sie zmienia co 3tys ale jakos mi sie niewydaje zeby była to prawda

To zmień sklep i sprzedawcę bo ten to jeden wielki naciągacz! 3tys i zmiana? Na moim XTeku po takim przebiegu nie było nawet śladu zużycia, mogłem opchnąć ją jako nówkę ;) a jeżdżę na jednym łańcuchu od nowości, bo nie uśmiecha mi się kupować co miesiąc nowego.

Napisz co to za łańcuch.

Napisano

Wielkie dzieki ludzie - uratowaliscie mój portfel przed zbędnym wydatkiem :030:

w takim razie tylko nowy lancuch sobie załoze ;)

Jeszcze jedno małe pytanie co do napędu ;)

gdy zakładałem trzeci łancuch to klinował sie na drugiej zębatce w korbie, ale gdy sie rozciągnął jest wporzątku, to mozliwe ze po 2tys km srednia zebatka sie zuzyła? w sumie jexdziłem 95% na średniej - korba tez ma 3kk - mechanizm korbowy tez Xt

Napisano

A można wiedzieć jaki łańcuch zakładasz?? Ja mam korbe XT łancuch XT i też mi się tak dzieje czesto po wymianie łańcucha, problemem jest ...oryginalny smar shimano, wystarczy go usunąć i nasmarować jakims finish linem i nie powinien się zakleszczać. Przynajmniej u mnie pomaga...aha korba ma ok 12kkm łańcuch zawsze XT wynieniam co 3kkm i jakoś korba jak i kaseta ciągle cieszą sie życiem (kaseta XT , 11kkm)

Napisano

Napisałem ze łańcuch XT

mam nadzieje ze to wina smaru jak piszesz, bo nowa zebatka 80zł :/

bo jak by sie zebatki jechały po 2kk to bym sie nie wypłacił <_<

• 1 miesiąc temu...
Napisano

To i ja się podłącze do tematu.

Kaseta Xt kupiona okazyjnie. Na oko nie wygląda najgorzej. Założylem do niej nowy łancuch XT i niestety przeskakuje. Czy jest szansa na to, że łańcuch zacznie z nią w zgodzie współpracować ?

img0146xg5.th.jpg

img0150do8.th.jpg

Napisano

Moim zdaniem łańcuch musi się przyjąć, bo jak sam stwierdziłeś, jest w niezłym stanie, jakies 50 km i myślę że powinno być już dobrze.

Napisano

Jest duże prawdopodobieństwo, że jednak się stanie. Załóżmy, że jednak tą kasetę zwalisz, zakładasz nową i najprawdopodobniej łańcuch będzie przeskakiwał, niestety.

Napisano

Ja mam kasetę sram PG 970 zrobiła już ona 18 kkm jeżdżę systemem na 3 łańcuchy

dziś założyłem 3 z kolei to trzeci przebieg tego łańcucha na tej kasecie

Jak kaseta strzela na którejś koronce to należy :

:arrow: wyjąć koronę

:arrow: pilniczek iglaczek okrągły , lub dremelek z nasadka do szlifowania w dłoń

:arrow: i podpiłowujemy wgłębienia aby łańcuch nie skakał

Koniec zabawy składamy kasetę i zakładamy na bębenek

ten mój teraz założony łańcuch to pewnie jego ostatni przebieg kaseta jeździ na tym łańcuchu do końca i potem do śmieci razem z trzema łańcuchami <_<

Jutro zrobię zdjęcia

przeczytajcie tu http://www.koral4bike.za.pl/warsztat_regen...ja_zebatek.html

Napisano

Dalej skacze.... Wyraźnie czuć że kaseta jest nowa <_< Ale przeskakuje nieraz jak naprawdę mocno depnę. Ostatnio zmieniłem też zacisk na sporo lżejszy no name, ale to raczej nie powinno mieć wpływu (podejżliwy się robie)

- albo mam za długi łańcuch

- walniętą piastę

- albo mało zużyta kaseta rozciągnęła łańcuch na 50 km ;0

Napisano

Albo kaseta rociągnęła łańcuch albo łańcuch przeskakuje na blacie. Kiedyś tak miałem, musiałem wymienić korbę i się uspokoiło.

Co do łańcucha to jeżeli przerzutka nie odchyla sie za mocno do tyłu to długość jest dobra, tu bym nie upatrywał przyczyny.

Ja bym kupił nowy łańcuch, żeby mieć święty spokój, a tamten zostawic z tą kasetą, którą zwaliłeś i poddac ją zabiegom Amoniaka. Chociaż osobiście tego nie próbowałem ale skoro jest skuteczne to warto spróbować.

Piastę bym sobie darował jako przyczyne przeskakiwania łańcucha.

A swoją drogą ktoś mial powód żeby sprzedać "mało zużytą" kasetę <_< . Ja osobiście nie kupuję używanych mechanicznych części, które w normalnym procesie eksploatacji sie zużywają. Co innego kiera, sztyca. Parafrazując powiedzenie "Oszczędny biker dwa razy traci" ;)

Napisano

Ktoś miał kaset jak mrówków ... Powód miał taki że ja chciałem kupić <_< Dziś pojadę "zbadać" stan łańcucha nie wierze jednak aby rzeczywiście tak się stało. Nie po 50 kilometrach (jednej wycieczce) Może to rzeczywiście blat. Dziś zamierzam sie dowiedzieć.

Jednak korba.... Wyraźnie łańcuch spada z blatu przy depnięciu. :/ Nie zauważyłem, bo zwykle jak tam mocno przyspieszam rozglądam się wkoło czy nic nie jedzie.

leży jerzy koło wieży

wierzę, bo wiara czyni cuda

Napisano

http://img262.imageshack.us/img262/1103/img0146xg5.th.jpg

Już wcześniej pokazywałem jak wyglądała kaseta. Nie uważam, ze jest zużyta. Używana i owszem.

Łańcuch przeskakiwał tak samo 2 minuty po założeniu jak teraz, nie wierzę :huh: jednak aby po 50 km nawet na mocno zużytej kasecie rozciągnął się do tego stopnia, aby przeskakiwał.

Podjadę dziś i jeśli zdążę zmierzę stopień jego rozciągnięcia po 120 km. (50 używana kaseta XT, 70 nowa)

Przeskakiwało od początku jak tylko założyłem. Tylko na środkowym blacie na co nie zwróciłem wcześniej uwagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...