Skocz do zawartości

Poison Light Frame Club

Toosh

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba przytakiwać Thomash... :)

Ja bym Ci polecił podjechanie do sklepu , oczywiscie jeżeli masz możliwość sprawdzenie , ja tak zrobiłem ale z amorkiem :P

p.s

mam na chacie jakies piwoty... jak chcesz moge Ci dać , moze będą pasować

A ja ponowię pytanko - czy ktoś z użytkowników Poisona miał styczność z RAMAMI AUTHOR? Bo planuję zmienić swoją (koniec tego sezonu/początek następnego) na jakiegoś lighta, a że nie mam za dużo kaski...

Najważniejsze wymiary Versusa 15" którego mam: kąt sterówki 71 stopni, jej wysokość 100mm, kąt rury podsiodłowej 73,5 stopnia, długość 380mm, rura górna 550mm, rozstaw kół 1044mm.

Najbardziej zbliżoną jest Poison Zyankali 380: odpowiednio 69,5 stopnia i 110mm, 71,5 stopnia i 380mm, 545 mm, rozstaw kół 1030mm.

Szkoda, że nie ma rozmiaru "400" ani w Zyankali, ani tym bardziej w e605 (niewielka dopłata, a masa nadal w dół), bo "420" jest już za wysoka (a długością bym sobie poradził), a w swojej 15 mam problem ze sztycą (musi być 400mm) ;)

I tak: teoretycznie można sobie wyobrazić, że bike będzie stabilniejszy do jazdy naprzód i mniej chętnie składał się w zakręty, a środek ciężkości będzie przesunięty minimalnie w tył, ale czy można będzie to aż tak odczuć? No i rozstaw kół skróci się o 1,5 cm - dużo to czy mało? Bo "420" w e605 ma ledwo 1034mm. No i jaka jest realna waga Zyankali w tym rozmiarze?

Amorkiem będzie prawie na pewno R7 80mm.

Czy przymierzać się przyszłościowo (Może pokaże się jakaś "400" na 2008??? Albo ryzykować z "380"?) do Poisonów, czy szukać czegoś innego (najlepiej <1400g w rozmiarze 15/16 cali do 700PLN)? THANX ZA POMOC! :D

• Mod Team

Wszystko fajnie, ale te piasty w kolorze złotawym :rolleyes: no nie bardzo mi się to podoba. Na pewno nie jest to mój gust jeżeli chodzi o kolor części. Powodzenia w składaniu lekkiego roweru. Ja może na przysżły sezon wejdę w pułap 10 kg.

Dawno mnie tu nie było więc witam wszystkich ponownie :D

Świetne piasty Misiek :P Pasowałyby kolorystycznie do Reby :) można wiedzieć ile Cie kosztowały i gdzie udało Ci się je "wyhaczyć"? Sam jestem na etapie składania kół. Na chwilę obecną dysponuję (lub będę dysponował w niedługim czasie) takimi komponentami: obręcze Mavic X317, szprychy Sapim Laser, nyple DT alu, piasta na przód F.U.N.N. ze zdejmowanym alu adapterem (mały eksperyment nie spotkałem się aby ktoś na takich jeździł - waga 161 g mnie przekonała do zakupu, zobaczymy czy to nie był błąd;), piasta na tył Sun-Ringle Lite (381 g :|). Z chęcią nabyłbym bardziej sprawdzone piasty, więc poszukuję WZGLĘDNIE niedrogich alternatyw. Na obecnych komponentach kółka będą ważyć ~1657 g, co jest średnio zadowalającym wynikiem... :| Cały bike na takim takich kołach wyniesie poniżej 10,9 kg. Sporo...ale przednia gumka (670 g) i parę innych części trochę ciąży;) Spokojnie da się zejść do 10,6 kg co już będzie wynikiem dość satysfakcjonującym ;) Fotki pojawią się jak tylko wymienię graty w swojej E605 ;) Pozdrawiam!!!

Piasty naprawdę piękne...wiem, że się powtarzam, ale jestem zauroczony ;) Niestety czarnych X317 32H rownież nie udało mi się nabyć skutkiem czego są w kolorze miedzianym ;) parę złotych akcentów i całość powinna się ładnie komponować. Tkwię z obreczami bo nie wiem co robić z piastami...na naszym rodzimym rynku wybór delikatnie mówiąc marny...pozostaje chyba tylko ebay albo oczekiwania na cud - pojawienie się jakiejś perełki na allegro :) Biore pod uwagę piaste XTR na tył... Czy używa ktoś tarcz Shimano CL z zaciskiem Avid Juicy?? Niby średnica tarcz ta sama, ale nie jestem przekonany czy to jedyne kryterium kompatybilności. Wszelkie sugestie mile widziane ;)

Ostatnio widziałem w jakimś niemieckim sklepie internetowym koła DT Swiss na piastach 240s za ~1300zł. Co do piast z ebaya wpadły mi w oko piasty Rival z tym że nie wiadomo co to jest. Boplight ma też na 2008 wypuścić nowe piasty ale z tego co pamiętam nie ma złotego koloru. Znajoma używa zacisków Avida i tarcz XTR http://www.sylwiakapusta.pl ;)

BTW może podrzucisz jakąś specyfikacje twojego e605? I z którego roku jest Twoja rama ?

Ramka to model z 2006 roku. Z piastą coś wymyślę ;) postaram sie znaleźć kompromis między ograniczonymi środkami, a nieograniczony aspiracjami :)

Niżej zamieszczam specyfikację podkreślając jej przejściowy charakter - trucizna nadal ewoluuje ;)

Rama : Poison E605 Superlight 2006 18"

Widelec: Rock Shox Reba SL 2006

Stery: Accent Airplane

Mostek: Ritchey WCS 120mm 2004

Rogi: Ritchey WCS 2007

Podkładki: Woodman Carbon

Kierownica: Ritchey WCS (25,4mm; 550mm)

Chwyty: Author AGR-F-700 (130mm)

Sztyca: Smica (27,2mm; 350mm)

Siodło: Selle Italia Flite (do wymiany)

Piasta przód: F.U.N.N. 32 H

Piasta tył: Sunn - Ringle Lite 32 H (w poszukiwaniu alternatyw :))

Szprychy przód: Sapim Laser 2.0/1.5

Szprychy tył: Sapim Laser 2.0/1.5

Nyple: DT alu

Obręcze: Mavic X317

Taśma: no-name (lekki za to;)

Dętki: Maxxis Ultralight 1,9/2,125(presta)

Opona przód: Continental Speed King Supersonic 2,1"

Opona tył: Continental Survial Pro 2,3"

Zaciski: Dartmoor ( do wymiany)

Klamki: Avid Juicy 7 2008

Hamulec przód: Avid Juicy 7 2008 Rotor 185 mm

Hamulec tył: Avid Juicy 7 2008 Rotor 160 mm

Manetki: Sram X-7 / X-9

Przerzutka przód: Shimano XT

Przerzutka tył: Sram X-7

Pancerze: Accent

Korby: Shimano DEORE LX FC-M572, dł. 175 mm, 44/32/22

Suport: DEORE LX BB-ES51 (68mm/ 121mm)

Pedały: Shimano PD-M520 2005

Kaseta: SHIMANO LX CS-M580 (11/32)

Łańcuch: SHIMANO XT HG-93

Może szału to nie robi, ale studencka kieszeń do wypchanych nie należy :D

Wszelkie sugestie i konstruktywna krytyka mile widziane :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...