Jelitek Napisano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Szoska jest już gotowa i śmiga się na niej fantastycznie. Zacznę od tego że nareszcie widzę różnicę w jeździe jak rama jest dobrze dopasowana. Cyanit waży trochę dużo w rozmiarze 52 aż 1724 gram. Mimo to ramka jest bardzo sztywna. Poprzednia Merida wiele traciła na tym że miała tylny widelec karbonowy. Mimo zalet zauważyłem też że Poison trochę dziwnie zrobił rozmiarówkę ram. Przy wysokości 52 centymetry długość wynosi 535 mm i wysokość główki ramy 160 mm - jak dla mnie długość jest idealna, ale ta wysokość ramy i główki sterowej (163 cm) powoduje że siodełko bardzo mało wystaje nad ramę a kierownica jest trochę za wysoko (pozycja turystyczna bardziej niż wyścigowa), całość daje nie do końca zadowalający efekt - rower bardziej wygląda na turystyka niż ściganta, dlatego zastanawiam się czy nie kupić rozmiaru 49 cm. Długość ramy mniejsza o 5mm - będzie to ładniej wyglądało. Mam tylko obawy czy z koleii rama nie będzie wyglądała na za małą (efekt optyczny) To co stanowi trudność w doborze ramy w moim przypadku to krótkie nogi i długi tułów. Muszę jeszcze przyznać że ramy Poisona są dobrze "spasowane" nie spotkałem się żeby coś nie pasowało, trzeba było szlifować - wszystko wchodzi leciutko i idealnie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaub Napisano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Witam wszystkich, Planuje w bardzo niedługim czasie dołączyć do grona posiadaczy poisona. Zamierzam kupic ten rower: http://bike-arena.pl/hzyankalit.php i tak czytajac poprzednie posty, ze drogo, bo cena euro poszla mocno do gory sie zastanawiam. Bo przegladajac oferty innych producentow nie znalazlem sztywniaka na ramie z alu na podobnym osprzecie za cene do 5000 zl. Probowalem, przebic sie przez wiekszosc postow w tym temacie, ale sporo jest tych stron wiec zapytam bo nie znalazlem, czy na wzrost 189cm rama 50cm bedzie ok? Rower praktycznie tylko do scigania w xc i maratonach plus regularnie bikechallenge. Z gory dzieki za odpowiedz, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio112 Napisano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Tak, 50cm będzie dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 michaub, ja mam 185cm wzrostu, rama 50cm i sztyca 350mm nie wystarczała. Teraz mam 400mm i jakies 2cm zapasu, więc w Twoim przypadku może być na styk. btw zrobiłem mały upgrade poisona, kilka fotek - http://picasaweb.google.pl/thomash6/Poison2009# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 michaub mam zyankali t i jedyną rzeczą jaką bym zmienił to hample na juicy7, tak pozatym pomimo wysokiego Euro ciągle cena jest kusząca pozdrr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaub Napisano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Dzieki za odpowiedzi No wlasnie tak mnie zastanawiaja te hamulce, bo tak jak patrze na ceny, to na przyklad w stosunku do Shimano XT, komplet z tarczami jest jakies 150zł tanszy. Czy Hayes jest az tak dobry, ze najnizszy model w ofercie kosztuje cos pomiedzy SLX a XT, czy poprostu sie tak cenia? Bo o hamulcach niewiele mozna przeczytac. thomash, czy moglbys zmierzyc odleglosc od pedalu do gory siodelka w polozeniu, gdy korba tworzy linie prosta z rura podsiodlowa? Bylbym bardzo wdzieczny pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jelitek Napisano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Ja bym również proponował najpierw się przymierzyć do roweru. Niestety w przypadku szosówki zakładałem że najlepszy rozmiar będzie 54, a okazuje się że najlepszy będzie rozmiar 49...czyli aż o dwa rozmiary w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 thomash, czy moglbys zmierzyc odleglosc od pedalu do gory siodelka w polozeniu, gdy korba tworzy linie prosta z rura podsiodlowa? Bylbym bardzo wdzieczny pozdro! Około 97-98cm, ze sztycą 400mm wysuniętą do ogranicznika to będzie ~102cm max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaub Napisano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Ja bym również proponował najpierw się przymierzyć do roweru. Niestety w przypadku szosówki zakładałem że najlepszy rozmiar będzie 54, a okazuje się że najlepszy będzie rozmiar 49...czyli aż o dwa rozmiary w dół. Chetnie bym sie przymierzyl, ale z tego co mi wiadomo, to jedyny sklep z tymi rowerami to sklep dystrybutora w Opolu, a ja z trojmiasta jestem, wiec troche daleko thomash dzieki jeszcze raz za zmierzenie Wyglada na to, ze jednak 54 bedzie odpowiednie. Zmierzylem swoj obecny rower, okazalo sie, ze wedlug wymiarow Poisona to tez jest 50 i pozostale wymiary ma podobne, a sztyce 400mm mam wyciagnieta maksymalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 13 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Mój wspaniały Poison Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Drugi najładniejszy Poison, zaraz po moim Jaka waga ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 13 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Co racja to racja. Zaryzykuje nawet, że znajdzie się dla niego miejsce na równym poziomie na tym piedestale Waga wciąż bez zmian 9.8 kg. W zupełności mnie ona satysfakcjonuje i raczej nic tutaj już nie schudnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio112 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Wy się chwalicie, to ja też mogę Spring version: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCT Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Witam! Dzisiaj w trakcie świątecznej przejażdżki urwałem hak w swoim Zyankali. Ponieważ zostało mało czasu do maratonu w Murowanej raczej na ex-shop nie ma co liczyć. Może ktoś z klubowiczów ma w zapasie hak i mógłby go szybko dosłać? W Bydgoszczy i Trójmieście mogę odebrać osobiście. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jelitek Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Kurde współczucia. Do murowanej jeszcze kilka dni, zadzwoń jutro do sEx-shopu może mają na stanie haki i wyślą Ci kurierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jelitek Napisano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Jeszcze mam takie pytanie. Mierze swoją szosówkę która ma rozmiar 52 i o ile długość 535 mm się zgadza idealnie to wysokośc C-T wychodzi mi 53 zamiast owych 52 i wysokość główki ramy ma też zamiast 150 cm prawie 160 cm. Troszkę nie zgadza się to z tym bo jest na stronie Poisona. Czy komuś z Was też się tak przytrafiło że wymiary nie pasują dokładnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Chyba się wypisuję... Post 1.Niestety, moja rama E 605 pękła... Nie wiem co z tym teraz będzie. http://img160.imageshack.us/gal.php?g=pict0001b.jpg Dodatkowo, czego nie widać, jest już lekkie pęknięcie na spawie zaraz obok tego wyraźnego pęknięcia. Post 2. No niestety, jutro jedzie do extreme-schopu.. Nawet jak wezmą na gwarancję, to czas rozpatrywania wynosi do 4 miesięcy. Więc byłbym bez "głównego" roweru dosyć długo, i nawet nie wiem czy mi to pozytywnie rozpatrzą. Dobrze, że jest w zapasie kellys imagine (zimówka) więc jest na czym jeździć. To takie wyraźne zadrapanie to tylko lakier:) Raz mi się łańcuch wkręcił, ale to zaraz jak rama była nowa. Oczywiście mam neopren pod łańcuchem. Zdjęcie "dodatkowego pęknięcia" http://img10.imageshack.us/my.php?image=pict0003zaz.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jelitek Napisano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 No to nie fajnie :-( rozumiem że użytkowane zgodnie z przeznaczeniem? Kolega oddawał do Ex-shopu ramę Arsen ponieważ coś strasznie strzelało w miejscu łożysk. Rama pojechała do Niemiec i musiał wydzwaniać do ex-shopu codziennie aż się wkurzył i sam zadzwonił do Poisona. Przysłali mu nowy element ramy i wszystko działa ok. Mam prośbę napiszesz jak się zakończyła sprawa z gwarancją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ok, napiszę co z tego wyszło... Rama jeżdżona XC, lekkie szlaki górskie... Czyli jej normalne zastosowanie. Ważę 65 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jelitek Napisano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 No to nie fajnie :-( mam nadzieję że wymienią Ci wszystko sprawnie i szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Rama oddana do extreme-shopu. Nie obyło się oczywiście bez perturbacji dotyczących realizacji gwarancji. Nie mogę podać szczegółów gdyż nie ja ją zawoziłem. Pan jednak powiedział, że wygląda to na wadę materiałową, i powinni, (ale wcale nie muszą!), uznać reklamację. Uwaga, mój Poison to pierwsza od 5 lat złamana ramka która do nich trafiła! (a jak wiadomo, są wyłącznym importerem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Powiem, że coś się dzieje, otóż... ...dostałem dziś listem POLECONYM z Extreme-shopu informację o przyjęciu do reklamacji, na podstawie złożonego pisma reklamacyjnego, i wysłaniu ramy na ekspertyzę do jakiegoś POISON CENTRE. Wniosek taki, że panowie z tego sklepu, jak to mają w zwyczaju, nie zapomnieli o tej sprawie. Mam nadzieję na dalsze sprawne postępowanie w tej sprawie. Może będę mógł pochwalić tego sprzedawce xD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 POISON CENTRE. To jest centrum Poisona w Niemczech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jelitek Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Kurde jestem pod wrażeniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 29 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 No to puszka pękła U mnie R7 również w serwisie dzięki czemu rower schudł do 9,6 kg...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.