Skocz do zawartości

Poison Light Frame Club

Toosh

Rekomendowane odpowiedzi

Co do rozmiarow to faktycznie cos mi sie pomylilo - przepraszam za zamieszanie. Jesli chodzi o extreme-shop to ja na nich nie licze. Jak mam czekac nie wiadomo ile na piwoty i jeszcze znajac ich dostalbym takie co nie pasuja, to wole sobie kupic z allegro. Sruby do montowania haka w ramie kupilem wczoraj za kilkanascie groszy. Zacisk sztycy kupie dzis. Jedynie bede ich molestowal o poprawna fakture - na poprawna rame, z pieczatka i podpisem.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Witam uzytkownikow Poison a , oto moja szosa

rama Poison opiat tri

widelec no name carbon plus alu /do wywalenia ,ciezki kiepskie tlumienie kopie jak diabli/

osprzet kompletne sh*tmano ultegra 10s

kiera deda newton

mostek deda zero

owijka deda bianco

stery BBB

sztyca no name /do wywalenia ,ciezkie diabelstwo. w planie deda zero zapewne/

siodlo San Marco Pro /jedno z wygodniejszych jak dla mnie , w planie test flite/

opony michelin krylion carbon

detki heh nie pamietam

kola campagnolo shamal ultra G3

to chyba wszystko , POZDRO

• 2 tygodnie później...

zapewne w ciągu najbliższych 3 miesięcy zapiszę się do klubu :)

planuję zakup ramy Poison Zyankali i tu mam pytanie do użytkowników.

Myślicie że ta rama spokojnie udźwignie 90kg bikera w przyciężkawym terenie i nie ulegnie uszkodzeniu np. na uskoku na szybkim terenowym zjeździe (żeby nie pękła np. przy suporcie :D jak moja poprzednia innej marki... <_< ) dodam też ze lubie wycieczki z plecakiem wiec dochodzi waga plecaka, w planach mam tez zakup sakwy więc pomysle o dodatkowych 10-15kg obciazenia na szosie. wiec oceńcie jak to jest z wytrzymałością :)

• Mod Team

Dźwiga 80 kg już od 10 000 km, nie myśl, że ja oszczędzam. Rama spokojnie wytrzyma, tylko jeszcze sensowny osprzęt (mocne koła -przede wszystkim) i witamy w klubie <_<

Ehhh my treasure ;] jeden by wszystkie Poisony odnaleźć i w ciemności związać. (przed momentem Władcę Pierścieni skończyłem oglądać)

darmowy_katalog_zdjec_rowerowych.jpg

• 3 tygodnie później...

mam jeszcze pytanko co do sterowania rowerem. Jak się zachowuje na zakrętach przy dużej a jak przy małej prędkości? na stronie pisze że główka ramy ma kąt 69,5 stopnia, jak się ma ten kąt do sterowności (czytałem gdzieś ze jeśli kat jest mniejszy od 71 to rower lepiej się prowadzi na prostej za to gorzej skręca... i na zjazdach łatwiej o przewrócenie się... poza tym wyczytałem, że nie tylko rama ma na to wpływ, ale też amor, może zmienić kąt o około 2 stopnie, tylko nie wiem jak to przeliczyć żeby wyszedł realny kąt jazdy - jak coś pokręciłem poprawcie :) )

dodam że posiadam amorka Marzocchi Bomber mx pro 2007 100mm, całkowita długość widelca to 488mm,

rozmiar ramy to 50 lub 54

• 2 tygodnie później...

Witam forowiczów po dłuższej przerwie...

Wczoraj zrobiłem serwis swojego FOXa. Zmieniłem jego standardowy skok 100mm na 80mm. Akurat model który posiadam umożliwia taki manewr. Spróbowałem czegoś takiego, między innymi po dyskusji w tym wątku dotyczącym nerwowości na podjazdach. Zobaczymy w marcu jak się będzie spisywać i czy będzie poprawa.

Co do pytania Blizzarda trochę przejeździłem w poprzednim sezonie i postaram się odpowiedzieć na zadane pytanie. Jak dla mnie przy małych prędkościach zachowuję się w miarę stabilnie, skręca pewnie, natomiast przy większych prędkościach mam problemy ze składaniem się w zakręty i bywa nerwowy.

Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...

Zawisł

img0006mr1.th.jpg

Ile gram może spaść po wymianie śrub stalowych na alu w tych częściach?

rama (koszyki) 4

manetka amora 1

manetka 1

klamki 2

hamulce 6

przerzutki 2

sztyca 2

rogi 2

stery 1

obejma sztycy 1

RAZEM 22

Ciężko tak na oko powiedzieć... Jeśli masz możliwość zważenia stalowych śrubek (jak nie masz swojej wagi można poprosić u jubilera lub w aptece) to wykręć te najłatwiejsze do demontażu (top cap, koszyk, rogi, piwoty hampli...) i daj do zważenia. Otrzymany wynik można szacunkowo odnieść do ogółu śrub. Zasada jest taka, że aluminiowe śruby ważą około 40% tego co stalowe... Tylko jedno ale - naprawdę daj sobie spokój ze śrubami w sztycy - zyskasz może 4 g, co przy Twoim rowerze naprawdę niewiele zmieni. Nie mamy rowerów w wadze 7000 g żeby walczyć o absolutnie każdy gram. A zaoszczędzisz sobie wizyty u proktologa... :icon_wink:

Dolicz jeszcze alu srube do obejmy przedniej przerzutki. I druga srube do manetki. I pamietaj, ze jak kupisz srubki np z beran tuning, to skroc sobie to beda lzejsze :) Jak chcesz to moge ci np w srode powazyc srubki do calego roweru alu i stal i zobaczyc roznice.

Śruby w sztycy smicy to 18g, byłoby 7g w dół, ale do proktologa nie chcę :].

kello- jak będziesz miał pod ręką to możesz zważyć, jak musisz specjalnie wykręcać to porównam sobie przy wymianie.

W manetce jedną mam alu, a z obejmy przerzutki rzeczywiście przegapiłem.

Zdecydowałem się :-D

Już w przyszłym tygodniu będe mógł się wpisać do klubu :-D na razie tylko z MTB, ale planuję też zmianę ramy szosowej. Niestety na razie największy problem z Poisonami jaki widzę na horyzoncie to cena euro. W związku z jej podwyżką ceny Poisonów poszly w górę :-(

tiaaaaaaa pojechali po bandzie, ramy które mają baaardzo długo też mają cenę nową..... np. ta różowa zyankali lady... oj nie ładnie :P

a ja już mam rower przygotowany do sezonu :D amorek odebrałam wczoraj od Pana Doktora :icon_wink: znaczy się z serwisu, napęd wyniuchany, korba błyszczy, no może by się stery jeszcze przydało przesmyrać ale nie mogę smaru znaleźć...

ahhh jak ja lubie jak on się tak błyszczy :thumbsup:

Nie to nie jest Comp. Comp nie mają wzmocnienia przy główce ramy i tak jak napisała Agenciara ważą ponad 1900 gr.

No trochę niemile jestem zaskoczony wagą, co będe ukrywał, ale jestem potwornie zadowolony z tego że zrobiłem taki krok no i co tam dużo mówić, bardo mi się ta rama podoba.

Myślałem o Poisonie E605, ale nie mialem na tytle kasy poza tym MTB nie jest moja priorytetową dyscypliną, jak mi się uda sprzedać ramę szosową to sobie kupię Poisona Opiata :-]

Masz średnicę sztycy 31,6mm? Jeśli tak, to niestety dołączyłeś do grona niezadowolonych nabywców ramy Zyankali na rok 2009. Nie ważyłem swojej, bo tuż po jej kupnie nie miałem wagi, a teraz nie chce mi się rozbierać całego roweru. Jednak sądzę, że waga będzie zbliżona do tej Twojej :( Jaki to rozmiar?

Nie, moja rama ma jeszcze 27.2 ,tym bardziej jestem zaskoczony. Wcześniej mialem Meridę hydroformowaną, po wyjęciu Poisona z pudełka już po samym trzymaniu ramy wiedzialem że będzie cięższa i sie nie pomyliłem :-)

No, ale...Panie i Panowie nawet jeśli waga nie jest zachwycająca to za 699 zł za tą ramę to naprawdę niezły wynik. Rozumiem że jakbym dal za rame 1200 zł to oczekiwalbym czegoś więcej, ale wiele ludzi mimo wszystko jest zadowolonych z Poisona i zakładam że ja też bedę :-)

Kolega ma Zyankali i chwali sobie przede wszystkim sztywność ramy i jakoś lakieru.

Masz średnicę sztycy 31,6mm? Jeśli tak, to niestety dołączyłeś do grona niezadowolonych nabywców ramy Zyankali na rok 2009. Nie ważyłem swojej, bo tuż po jej kupnie nie miałem wagi, a teraz nie chce mi się rozbierać całego roweru. Jednak sądzę, że waga będzie zbliżona do tej Twojej ;) Jaki to rozmiar?

ja mam 2009 i jest gites jeszcze nie narzekam :P

Jelitek widzę że jednak nie odpuściłeś :)

miłego składania i oby waga całości zadowalająca wyszła

pozdrr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...