Skocz do zawartości

Poison Light Frame Club

Toosh

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie :) Mogę oficjalnie wstąpić do klubu.

Dzisiaj po 6 dniach od wpłaty kaski dotarł rower. Po robocie biegiem do domu i czym prędzej wszystko dokręcić i ustawić. W tym miejscu należą się kopy dla gości z extreme- shopa za odrapaną klamkę hamulca :P Tu jest kilka fotek, na razie byle jakie

http://picasaweb.google.com/przemek.wawa/Zyankali

Pierwsze wrażenia z jazdy zdecydowanie pozytywne, choć pozycja jest dość specyficzna. Rower strasznie nerwowy, pewnie przez mniejsza odległość między ośkami. Odniosłem wrażenie że lepiej się przyspiesza. Wiem, wiem komin trzeba obciąć bo sterczy tak że oko można sobie nim wydłubać.

Obciera mi tylni hamulec, wie ktoś jak to wyregulować?

pwe targowanie z nimi nie w chodzi w grę, próbowałem.

Chodziło mi o to że z jednej klamki jest całkowicie zdrapany napis.

Chciałem wyrwać jakąś zniżkę na rowerze i usłyszałem odmowę.

Wie ktoś co zrobić z tym Strokerem? Strasznie chamsko obciera. Koło zamocowane prosto.

Pewnie, że się można targować. Mnie puścili damper w bardzo dobrej cenie, więc ceny na stronie nie są ostatecznymi.

P.S. pwe czyżby zmiana marki? Bo ten XTC był lepszy od tego Zyankali...

dzieki Schwefel, podpytam, ciekawe ile mogą mi zejść ;) czy zmieniam? nieee coś Ty :) co najwyżej R7 na SIDa Team ale mi kasy szkoda a R7 nawet nie zdążyło się rozkręcić :)

dla połówki kupuje jej się rama strasznie podoba, lekkie dośc toto, jak koło 3500 da radę kupić to trzeba brać.

nowe ramki XTC 2008 też są śliczne ;)

Ciekawe :mellow: To by oznaczało że w 2005 była rozmiarówka co jeden numer. Również mam 2005 i dł. rury podsiodłowej center-top mam 46cm = 18'

Przegladalem katalog POISONa z 2005 roku - oryginal po niemiecku, ktory dostalem przy zakupie ramy. Ramy z 2005 roku roznia sie prowadzeniem linek w porownaniu do "bylej" mojej (i prawdopodobnie Twojej). Linki w ramach z 2005 prowadzone sa dolna strona rury (w "bylej" mojej gorna). Duze prawdopodobienstwo, iz czarne ramy "POISONa pochodza z 2004 roku.

Pozdrawiam,

S.

Przedstawiam wersję prawie finalną:

Brake (Front): Avid Juicy 7 \

Brake (Rear): Avid Juicy 7 - 896g

Brake Levers: included

Cables: Jagwire 140g

Cassette: Shimano XT 11/32 w/alu lockring - 253 g

Chain: Shimano XTR - 283 g

Crankset: Truvativ Stylo Team 3.3 175mm w/alu chainring bolts - 881

Derlr (Front): Shimano XTR FD-M951 w/alu bolt - 128 g

Derlr (Rear): Shimano XTR RD-M960 - long cage - 203 g

Fork: Rock Shox SID Team w/star & no studs - 1382 g

Frame: Poison e605 18" wo/studs - 1523 g

Grips: Boplight - 36 g

Handlebar: Ritchey WCS Carbon Flat 580mm - 134 g

Headset: Cane Creek VP-A45AC semi-integrated - 69 g

Pedals: Crank Brothers Eggbeater SL - 264 g

Seat: Selle Italia SLR TT - 140 g

Seatpost: Boplight - 214 g

Seatpost clamp: noname w/ti bolt - 13 g

Shifters: Shimano XTR SL-M970 - 217 g

Skewers: Bolt-On - 66 g

Spacer: noname - 8 g

Stem: Ritchey WCS 4-Axis 110mm OS - 120 g

Tire (Front): Conti Speedking SS - 397 g

Tire (Rear): Conti Speedking SS - 399 g

Top Cap: VP w/steel bolt - 16 g

Tubes: Maxxis Fly Weight -180 g

Wheel Front: Mack Disc Gold + DT Revo + Gold Pillar Nipples + Mavic XC717 - 692 g

Wheel Rear: Mack Disc Gold + DT Revo + Gold Pillar Nipples + Mavic XC717 - 811 g

Misc: 20g

Razem: 9485g

Waga wisząca pokazuje 9,55 ;)

Foto:

http://img135.imageshack.us/my.php?image=dscf0527yn9.jpg

Może i brudny, ale widać, że nie służy do patrzenia na niego :P

W planach:

Podkładki na Soul-Kozak

Top Cap na Soul-Kozak

Tarcze na Accent Blade lub ew. Hamulce na Ultimate

Sztyca na KCNC Ti Pro Lite

Czekam na komentarze ;)

Póki co wystarczy :confused: Nie ambicji na dużo lżejszy rower w tym momencie i na tej ramie. Oczywiście sukcesywnie jakieś części będę wymieniał ale osiągnąłem już cel na ten rok. W najbliższym czasie postaram się o lepsze zdjęcia bo to nie ukazuje smaczków w postaci złotych śrub, nypli etc. - rower w realu a tym bardziej w pełnym słońcu prezentuje się 10000x lepiej ;)

hm to tym bardziej zastanawiające :confused: u mnie linki idą też górą. A i takie małe info - Twoją byłą ramę kupił mój znajomy i prawdopodobnie na 2 modele z przypuszczalnie 2004 roku w Polsce, 2 będą w Rzeszowie ;)

He he .. czyli trafila tam, gdzie powinna trafic.

Ja widzialem jeszcze dwie czarne ramy w wawce ... ale nie jestem na 100% pewny, ze to najlepsze modele z 2004 roku byly :-)

Ja bym tej ramy nie sprzedawal ... za te pieniadze nie ma lepszej ramy na rynku ! Jak skladalem rower na tej ramie, to w najlepszych sklepach w wawce kiwali z uznaniem glowa ... fajna ramka ... a jak mowilem ile kosztuje to nie wiedzieli co powiedziec i rozmowa sie konczyla.

No ale rama jest juz w innych rekach a ja okazyjnie kupilem Scotta :-) ... i prosze ... ciagle sie udzielam na forum POISONA !!

Powiedz znajomemu, iz dolna bieznie od sterow wyslalem wczoraj priorytetem.

Co do Twojego sprzetu ... bedziesz mial problem by kupic sztyce KCNC ... ja tez o niej myslalem ... ale ciazko ja dostac .. chyba, ze na niemieckim ebayu.

Co do przedniej przerzutki - trzeba bylo kupic odemnie 952 ze srubami Ti - bylo by lzej o 20 gram :-)

Pozdrawiam,

S.

Myślę, że ze sztycą problemu nie będzie. W sumie nie spieszy mi się bardzo bo boplight daje rade więc czekam na 'uruchomienie się' polskiego dystrybutora - kcnc.pl

Przerzutka ma już u mnie jeden sezon i ma się dobrze :( Może kiedyś się kupi jakiegoś topswinga ale póki co ten XTR spisuje się najlepiej z moich dotychczasowych FD :)

Co do sprzedaży ramy jest to po prostu nieopłacalne ;) Jak już kupie coś lepszego to na Poisona czeka (z powrotem) to http://light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=3065 ;) i składa się drugi rower.

Tarcze to 160/160 i póki co nie mam na co narzekać ;) Fakt, że jestem leciutki ale po przesiadce z ww. Reby nie odczuwam znacznej różnicy. Przejechałem na tym secie jeszcze za mało km żeby stwierdzić jak rozwiązanie Sid + disc sprawdza się na dłuższą metę, aczkolwiek jestem dobrej myśli ;)

Pozdrawiam!

Piękny rower, świetna waga :) łudziłem się, że MOŻE uda się dorwać piasty Mack'a na rynku wtórnym, ale jest to raczej niemożliwe :D Nie moge odżałować, że Reba leży w szafie, bo chyba jej nie sprzedałeś? ;) udało mi się kupić to samo siodło po mega okazyjnej cenie :P nastąpiła też u mnie mała zmiana planów jeśli chodzi o koła - udało mi się kupić ciekawy set, więc koła które są WŁAŚNIE zaplatane w cykloturze pójdą od razu na sprzedaż.... może ktoś z zatrutych reflektuje na te kółka (przod: mavic X317, piasta F.U.N.N., Sapim Laser, nyple Dartmoor alu red, opaska no name - 718 g, tył: mavic X317, piasta Sunn-Ringle Lite (używana), Sapim Race, nyple dartmoor alu red, opaska no name - 978 g)? Jesli chodzi o cenę to oddam za 500 zł. Niebawem ogłoszenie pojawi się w dziale giełda ;) Za jakiś czas wrzuce również foty bike'a ;)

Cena okazyjna jak za nówkę ;) ja dałem ZNACZNIE mniej za używkę w bdb stanie :P Zapomnialem dodać, że oferowane przeze mnie koła są oczywiście pod tarcze :D Fotki wrzucę jak tylko sprawię sobie tarcze CL, założę nową korbę i zakupie podkladki pod mostek :P ZDROWYCH, WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT ! :P

Wybór padł na model Zyankali 5.1

Kolor biały blask( w rzeczywistości sie ładnie prezentuje) , rozmiar 18"

Specyfikacja:

Widelec Rock Shox Reba SL Pop Loc

Stery Cane Creek ZS 22 LT

Mostek Amoeba Vitra

Kierownica Amoeba Vtra

Chwyty Velo

Sztyca Amoeba Vitra

Zapięcie sztycy Alu

Siodełko Selle Italia C2

Hamulce Avid JuiCy 7

Przerzutka tył Shimano XTR Shadow

Przerzutka przód Shimano XT

Manetki Shimano XT

Łańcuch Shimano XT

Kaseta Shimano XT

Wkład suportu Shimano XT

Korby Shimano XT 44/32/22Z. 175mm

Piasty DT Swiss 370 Disc

Obręcze DT Swiss XR 4.2 d

Opony Schwalbe Nobby Nic

Pedały Platformowki za 30zl :)

Waga 10,2 kg(oczywicie podana przez producenta - bez pedałów)

Odnośnie ES...cóż trochę przygód było. Dzwonie w środę z pytaniem czy mogę kupić rower za pobraniem i otrzymuję odpowiedź że tak. W czwartek zamawiam rower i się okazuję że nie mogę już go kupić za pobraniem. Miałem otrzymać jakiś gadżet...nie otrzymałem.

Odnośnie regulacji całości:

- źle przycięta rura(miałem luzy na sterach)

- aż 4 dystanse pod mostek ;)

Wrażenia i uwagi???

To mój pierwszy rower górski więc nie mam doświadczenia ani wiedzy dzięki której mógłbym się odnieść od innych marek. Dobrze mi sie jeździ, napęd pracuje ładnie(może nie tak jak na szosie ale jest OK), jest co przepychać na "pełnym" ;)

Drażni mnie tylko jedna kwestia, podczas jazdy w stojaka oraz przy pokonywaniu ostrego zakrętu dzwoni przednia tarcza ;)

W planach do wymiany pedały, siodło, kiera i sztyca na coś "bardziej rowerowego"

Pozdrawiam

Dobry wybór FOX2 ;) Też czaiłem się na tą wersję ale zabrakło mi szelestu.

Co do dzwonienia tarczy to normalne, trzeba się przyzwyczaić. Chyba każdy u nich dostaje z taką dłuuuugą sterówką. Brzeszczot w dłoń!

Ja mam rower Poison Zyankali T '08r. i jak do tej pory spisuje się nieźle, a nawet bardzo dobrze. Przejechałem na nim do tej pory 400km. Jest to prosta uniwersalna, bardzo lekka i niedroga rama:) Dodatkowa fajny wygląd hydroforming i cieniowanie. A komponenty Amoeby nie są słabe, jeśli producent piszę na swojej stronie realną wagę to są bardzo lekkie i nawet drogie, np. na allegro mostek Amoeba Borla kosztuje około 100zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...