MCT Napisano 26 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witajcie! Pierwszy raz od zamontowania nowej ramy wybrałem sie na przejażdżkę. Czasu było niewiele to i dystans malutki, bo trochę ponad 15km. Ale kilka zdrowych podjazdów i zjazdów. Niewiele mogę powiedzieć, jeździ mi się jakoś dziwnie, chociaż pod górę zdecydowanie lepiej niż na starej ramie. Na białej ramie widać każde możliwe gówno, czyszczenia będzie sporo po dłuższych wypadach. Dzisiaj doszły także nowe oponki (Kenda Komodo). Jak tylko je założę i wypróbuje od razu napiszę co i jak. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 26 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 taki tam pierwszy art o lampkach: http://www.e-cycle.info/news/53 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 26 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 do mnie doszły alu śruby z berantuning i do złożenia roweru brakuje mi już tylko obręczy, szprych i linek/pancerzy przerzutkowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 28 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Kozak - ta ramka to jak napisałeś w aukcji 17" (44 cm) czy 16,5 (42 cm)? Bo na stronie Poisona widnieje ten drugi... Chyba że w modelach starszych tak było? Będę wdzięczny za info! A teraz uwaga... UŻYTKOWNICY POISONA e605! JAKA JEST REALNA WAGA e605 W ROZMIARZE 16,5"??? (wersja '07 z zintegrowanym zaciskiem sztycy) I pytanko "użytkowe" - czy ktoś jeździł na Poisonach i jednocześnie ramach z bardziej agresywną geo w typie Authorów/Merid i ma porównanie? Bo się zastanawiam nadal nad zmianą Versusa na e605, ale nie wiem co na to moje własne kąty (przewidywany amorek: Manitou R7 80mm). Z gory THANX za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 28 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Myślę, że jestem osobą której szukasz Po pierwsze to zintegrowany zacisk miała wersja 06 Po drugie - jej realna waga w 16,5' to 1497g (jest w galerii na light-bike.com dodane przeze mnie zdjęcie) Po trzecie - dla mnie przesiadka wpłynęła zdecydowanie na +. Poprzednie ramy to kolejno: Author Kinetic, Merida Matts SE, Giant XTC. Na Poisonie śmiga mi się najlepiej 80mm skoku widelca przyjmie bezproblemowo (u mnie 80mm Sid) P.S. Moja rama to rozmiar 18" (dokładnie 17,9 z groszami) i w identycznym malowaniu co rama Kozaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 No to pardon - myślałem że '07... tak czy inaczej, zamailowałem do (s)ex-shopu , który to rozmiar mają na jednej z aukcji i jaka jest jego dokładna waga - na razie bez odzewu, ale mam nadzieję, że coś dojdzie... Chociaż i tak sprawa jest krótka - jeśli znajomy weźmie Versusa, to zmieniam (kandydaci to e605 lub jakaś wysoki, starszy model Meridy lub Authora) - jeśli nie, VERSUS STRIKES BACK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaSzewczyk Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Hej ! 605 na sezon 2006 i 2007 jest taka sama - ma zintegrowany zacisk i wewnętrzne prowadzenie linek. Poprzedni model ma zewnętrzne prowadzenie linek i zintegrowany zacisk. Moja 605 waży 1506 gr ze śrubą i nakrętką. Jest dość długa, mam na myśli realną odległość pomiędzy główką a sztycą mierzoną w poziomie, z krótkim tyłem. Bardzo dobrze wykonana z solidnym lakierem (naklejki pod bezbarwnym). Do tej pory zrobiłem na rowerze 380 km i jest genialna w prowadzeniu. Wcześniej jeździłem na ramie KTM/Boplight i ta jest zdecydowanie bardziej sportowa - bardziej wyciągnięta pozycja. PZDR! Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 605 na sezon 2006 i 2007 jest taka sama - ma zintegrowany zacisk i wewnętrzne prowadzenie linek. Poprzedni model ma zewnętrzne prowadzenie linek i zintegrowany zacisk. Mylisz się Ja mam model 05 i nie ma on zintegrowanego zacisku. Model na rok 2007 jest inny od tego z 2006 bo też zintegrowanego zacisku nie ma a prowadzenie linek jest zewnętrzne tak samo jak w 2005 można nawet zobaczyć na poison-bikes.pl pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCT Napisano 1 Marca 2008 Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Witam! Dzisiaj pomimo padającego deszczu i ogólnie niezbyt sprzyjającej aury wybrałem się w teren. Test wypadł pomyślnie. Opony Kenda Komodo spisywały się znakomicie. Poniżej zdjęcie już po umyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano 1 Marca 2008 Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Witam. Podjąłem decyzję, kupuję Zyankali T Dzisiaj na targach przymierzyłem się do rozmiaru 46. Mam 177 cm wzrostu , długość nóg 82 cm. Czy 50 nie będzie już za duża ? Drugie pytanie o Rebe. Można ustawić skok 80mm ? Jeszcze tylko wybrać kolor i w poniedziałek składam zamówienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaSzewczyk Napisano 1 Marca 2008 Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Przepraszam za pomyłkę... Co do dobrania rozmiaru sprawdź sobie tu - http://www.competitivecyclist.com/za/CCM?P...ALCULATOR_INTRO Rebę możesz ustawić na 85 mm skoku to kwestia przestawienia podkładki w środku jednej z goleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 1 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 KubaSzewczyk o ile tego jeszcze nie zrobiłeś, a tak chyba jest, to zabezpiecz sobie czym prędzej główkę ramy, ponieważ po miesiącu nie będziesz miał tam lakieru tak ci pancerze zetrą. O co chodzi z tym zintegrowanym zaciskiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaSzewczyk Napisano 2 Marca 2008 Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Pixon - dzięki za troskę. Główka jest zabezpieczona przed Nokonem nasuniętymi na niego przeźroczystymi rurkami. Zintegrowany zacisk jest częścią ramy, a nie nakładaną na kominek obejmą, która dociska ścianki do siebie. PZDR ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 2 Marca 2008 Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Dzisiaj na targach przymierzyłem się do rozmiaru 46. Mam 177 cm wzrostu , długość nóg 82 cm. Czy 50 nie będzie już za duża ? Jeśli większość eskapad to teren to brałbym 46 cm. Chociaż tutaj dość ciężki wybór. Do 46 cm pewnie potrzebna będzie sztyca 400 mm. Dobrze byłoby jakbyś przymierzył się do jakiegoś rowerku aby upewnić się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano 2 Marca 2008 Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Niestety nie nie mieli ze sobą 50. Aktualnie jeżdżę na Traction 19 cali, w której rura podsiodłowa mierzy 48 cm czyli pomiędzy. Jak stanę to mam kilka centymetrów zapasu. Pavarotti z racji zamieszkiwania w Wa-wie większość km to asfalt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 2 Marca 2008 Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 To teraz powiedź jaką masz sztycę i ile wysuniętą? Zostaje porównać długość poprzedniej ramy przy 19" do nowej ramy przy 46 cm. Jak będą podobne to bier mniejszą, jak będzie duża różnica to weź większy rozmiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 2 Marca 2008 Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 mój poison schudł o 202g, przypadkowo zauważyłem że policzyłem 2 razy wagę kasety, raz oddzielnie, a drugi raz przy ważeniu tylnego koła teraz waży 9310g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano 2 Marca 2008 Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 To teraz powiedź jaką masz sztycę i ile wysuniętą? Nie jestem pewny dokąd się mierzy. Do jarzma ma 300mm a do prętów siodła 350mm. Wysunięta odpowiednio 170 lub 175 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 2 Marca 2008 Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Dzisiaj pierwsza jazda na poisonie, jak na razie pozytywnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano 2 Marca 2008 Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Mam ogromną prośbę do ujeżdżających ramę Zyankali rozmiar 50 o zmierzenie odległości od podłoża do górnej rury w wiadomym miejscu Z góry wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 2 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 jakieś 78cm na kenda koyote i sidzie, jutro zmierzę dokładniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozak Napisano 3 Marca 2008 Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Kozak - ta ramka to jak napisałeś w aukcji 17" (44 cm) czy 16,5 (42 cm)? Bo na stronie Poisona widnieje ten drugi... Chyba że w modelach starszych tak było? Będę wdzięczny za info! Witam, jest to rama z 2005 i rozmiarowo jest to 17" - 44cm . Zdjecie powinno wyjasnic wszystkie watpliwosci. Pozdrawiam, S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 4 Marca 2008 Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Ciekawe To by oznaczało że w 2005 była rozmiarówka co jeden numer. Również mam 2005 i dł. rury podsiodłowej center-top mam 46cm = 18' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 6 Marca 2008 Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Kozak - dzięki, ale z braku laku (czytaj: funduszy) zostaje Versus. A co do mego problemu z rozmiarem ramy i jej realną wagą, to mailowałem do Poisona w tej sprawie i po prawie tygodniu (!) otrzymałem z bike-areny maila następującej treści: "Witam, opis zgodny z allegro z poważaniem Rafał" To niech mi ktoś znajdzie na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item309435586_rama_p...son_bikes_.html gdzie jest napisane, jakiej wielkościramę sprzedają? Owszem, foto jest to samo jak pół roku temu dla 16,5, ale to ja mogę pamiętać, a kto inny??? Że o braku realnej wagi (tylko wzięty z sufitu katalog 1350g) nie wspomnę A ja się dziwiłem, dlaczego moj znajomy w sklepie handluje z powodzeniem z większością forim dostępnych na rynku, a na moje pytanie o Poisona odpowiedział coś, czego nie powtórzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Marca 2008 Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 heh wlasnie - gdy kupowalem arsena to zakupiona rama nie byla zgodna z tym co zamawialem (albo przynajmniej mi sie wydawalo). na swojej stronie z ramami maja model starszy a ja kupilem nowszy. nie mowiac juz o framesetach ktore na niemieckiej stronie pokazuja dwie rozne ramy sprzedawane z widelcem i bez gdyby mi zalezalo na wadze to bym sie wsciekl (roznica miedzy podaną waga a rzeczywista wynosi 400 gram) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.