Skocz do zawartości

[przerzutka przód] problem z montażem

paldam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakupiłem dziś przerzutkę przednią Shimano Lx ale mam problem z jej zamontowaniem, problemu by nie było gdyby moja rama kierowała linkę do przezrzutki w prawą stronę ale niestety u mnie jest na odwrót B) i w związku z tym nie wiem jak pokierować linke do przezrzutki... Napisane jest że przerzutka obsługuje zarówno górny jak i dolny ciąg więc jakoś powinno się dać, niżej zamieszczam link do zdjecia mojego problemu, proszę o pomoc.

http://img186.imageshack.us/img186/3131/11xi4.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/2571/dsc06636ek7.jpg

Witam. Wydaje mi się że linke wystarczy przeciągnąć po tym czarnym i wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam.

No właśnie nie bo jak tak się zrobi tonie da się pezrzucać bo będzie ciągneło to czrne w dół a tam jest juz opór, to czarne musi ciągnąć do góry inaczej nie da rady

Jeżeli to z tyłu za przerzutką jest tyłem roweru (a tak mi się wydaje) to moim zdaniem masz odwrotnie zamontowaną korbę...(!!! a może mam jakieś omamy???) jak tarcze z zębatkami będą po drugiej stronie problem powinien zniknąć (po prostu teraz masz przerzutkę odwrotnie i stąd ten problem...)

Nie rozumiem. Moim zdaniem wystarczy bez żadnych akrobacji przykręcić linkę tą czarną śrubką i nic więcej, oczywiscie w wypadku górnego ciągu. W przypadku dolnego ciągu trzeba przewlec przez to takie oczko u góry i dopiero przykręcic srubką

Nie rozumiem.

Szczerze mówiąc ja też... Jedno nie ulega wątpliwości - jest to górny ciąg :D rzeczywiście najprościej po prostu przykręć tą linkę czarną śrubką i powinno być ok.

Paldam - wrzuć jeszcze fotkę jak idzie linka od góry i najlepiej całego roweru, wtedy na pewno znajdzie się jakieś rozwiązanie. Co to za rower??

• 3 tygodnie później...

a wg mnie jest dobrze - te rurki to jest wahacz i ma swój zawias zaraz pod aparatem. Mało jest rowerów które zawias mają z przodu (przed suportem) i to jeszcze tak nisko.

A linkę powinieneś puścić po prostu tak jak jest narysowałeś - pod kątem. U mnie tak jest z tego co pamiętam i wszystko chodzi w porządku (przerzutka LX)

a wg mnie jest dobrze - te rurki to jest wahacz

Szczerze - nie znam się na konsktrukcjach z amortyzacją tylnego koła, ale skoro Twoim zdaniem z tyłu jest wahacz, to zdjęcie 1 robione jest z przodu w kierunku tyłu korba jest po złej stronie i przerzutka obrócona o 180 stopni. W sumie jedno zdjęcie całego roweru rozwiało by wszelkie wątpliwości, ale widocznie sam zainteresowany nie jest już ciekaw... Myślę, że zorientował się w czym błąd :rolleyes:

Oba zdjęcia zostały zrobione z punktu widzenia wahacza (czyt: zdjął koło, wsadził aparat i zrobił fotkę.)

Na drugim zdjęciu dokładnie widać rurę dolną (z tyłu, po lewej stronie) A zupełnie po lewej - zawiasy wahacza. System jest 4-ro zawiasowy więc dlatego na pierwszej wygląda to tak jakby tylne widełki tam były.

Oba zdjęcia zostały zrobione z punktu widzenia wahacza

I wszystko jasne - Mądrego czasami aż miło posłuchać :rolleyes: Myślę, że teraz już nikt nie będzie miał wątpliwości (ja specjalnie "przeszkoliłem" się z ram amortyzownych i rzeczywiście jest jak piesze Biera - to z tyłu to nie widelec tylny tylko prawdopodobnie element wahacza)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...