Skocz do zawartości

[manetki] Zmiana Alivio na LX

macsob

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No jak tak jak domino jestem ciekawy skąd wiesz że biegi lecą szybciej :) Ja mam problem aby zmierzyć u siebie czas zmiany biegu (tak szybko to się dzieje) a co dopiero dopatrzeć się różnic w szybkościach.

Wiem stąd, że to ja zmieniam te biegi i w ostatnich dniach moje kciuki nie dostały magicznej mocy, poprostu idzie łatwiej i tyle. Klamkomanetki Acery miały już ponad 25kkm. Poza tym cicho. Dałem 2 stówy, więc nie przekonacie mojej podświadomości, że jest tak samo lub wolniej, poprostu nie macie szans. Sory. Ta walka jest nierówna. :)

Napisano

Witam,

to jeszcze ja dołożę do tej dyskusji moje 3 grosze.

Do tej pory jeździłem na napędzie 8sp - manetki alivio, kaseta Sram 5.0, łańcucj PC 48, przerzutka przód LX, tył XT, korba LX - i działało to poprawnie, nie narzekałem. Jedyną rzeczą, która mnie drażniła to manetki. Alivio jest ok, prezyzyjne, dokładne, trwałe itp ale moim zdaniem brakuje mu szybkości zmiany, i mniejszego skoku dźwignii. Generalnie ergonomia leży.

Jako że jestem ciężki wolałem zostać przy napędzie na 8sp bo jest podobno bardziej wytrzymały. Chciałem kupić manetki XT na 8 ale po przeliczeniu ceny manetek, nowej kasety na 8 i łańcucha na 8 doszedłem do wniosku że wolę kupić cały homogeniczny napęd na LX. Biorąc pod uwagę, że dostępne manetki XT są w technologi sprzed paru lat (zasada działania RF) ta sama ale łożyskowanie nie to samo co w nowych LX, większy skok itp, naprawdę taniej i wygodniej było zainwestować w manetki LX, kasetę i łańcuch. Pozostałą kasę (różnica między manetkami XT 8sp a LX 2007) zainwestowałem w zaczepisty pancerz Supreme oraz teflonowe linki - myślę że wybór był lepszy.

Dziś składam to wszystko do kupy - jutro opiszę czy są różnice czy ich nie ma.

Napisano

podzielam podejscie Paviarotiego, sam mam naped na korbie deore 540, kasecie 5.0, lancuchach PC48 przedniej XT tylniej X-9 i manetkach 5.0, co bym zmienil?manetki na X-9 i korbe na XT oraz lancuch na PC58,no moze nastepna kasete wzialbym 11-30 ale wciaz 8 biegow-porownanie bezposrednie mialem do:

1.korba LX, kaseta alivio lancuch PC 58 manetki Alivio, tylnia XT przednia LX-zupelnie nowe a moje po 4000km-roznica byla odczuwalna jednak bardzo mala i jak pamietam moj zestaw jako nowy dzialal ciszej i szybciej zwlaszcza redukcje byly idealne z tylu

2.korba truvativ stylo przednia X-gen, tylnia x-9,kaseta 9.0 trigery x-9 lancuch PCjakis tam-dzialalo jako nowe szybciej i pewniej z przodu oraz z tylu o klase wyzej niz moje po 5000-6000km

3.Alivio kaseta lancuch, tylnia przerzutka, manetki acera, korba deore 520, przednia LX-mniejszy ciut przebieg i dzialalo sporo slabiej a kolega jest duzo lzejszy i unika blotka itp raczej.

4.Pełen nowy zestaw XT 04 z dualami,9b kaaseta itp, niby lepiej na sucho itp ale bo dobrej blotnej jezdzie troche zal bylo kolegi jak musaial grzebac patykiem w tylniej przerzutce bo przestala przerzucac....

Napisano

mi np zależało na głównie na manetkach. Nie narzekałem na napęrd na 8sp ale manetki alivio nie wystarczały mi już. Miałem do wyboru Sram Attac. Keżdziłem na nich i mnie nie powaliły sposobem działania. A za bardo nie chciałem wydawac 230 pln na naprawdę stary model manetek XT.

A że mam nową przerzutkę XT to nie będę się na Srama przerzucał.

Wybór był prosty - manetki, kaseta i łańcuch.

Właśnie jestem w trakcie zakładania do roweru. Wyregulowałem tylną przerzutkę i już na sucho na stojaku czuje kolosalną różnicę. Więc sorry proszę nie mówcie mi że manetki Alivio będą działały tak samo jak manetki LX, z całym szacunkiem do manetek Alivio, które są niezłe ale jednak są znacznie gorsze od LX. W końcu to dwie grupy wyżej :)

Jeszcze do wyregulowania przednia przerzutka (sic - nienawidzę tego) i jutro pośmigam. Zobaczymy jak będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...