Skocz do zawartości

[manetki] Zmiana Alivio na LX

macsob

Rekomendowane odpowiedzi

Sebek a te manetki masz alivio 2006? Czy model starszy? Ja przeszedłem z 7 na 8 i jest cudownie. Na 9tce nie jezdzi mi się za dobrze bo są zbyt małe przeskoki pomiedzy przełożeniami przy tym samym wariancie {jeżdze szosą} a lubię depnąc i zmienic bieg na taki gdzie tez będzie solidny "dół" Mam kasetę 5.0 i się teraz zastanawiam "w czy ona jest zła ;) " i się niczego doszukać nie moge... Co do manetek to dzisiaj kumpla Xt na 8 przełożen zakończył swój żywot i faktycznie jest problem dostać na 8 przełożen cos z shimano {w rozsądnej cenie}. Zastanawiam się nad alivio bo wydaje się być dobre :) Przynajmniej w nowych roweruch na których jest montowane sprawia miłe wrazenie :) Ps. Za tu lubię SRAMA - 8 czy 9 - swobodny wybór komponentów :)

No i co z tego że niższa cyferka jest? Cięższa - a no faktycznie - aż 7 gram różnicy między SRAM 990 (11-32) a 5.0 (11-30)

7 gram ? tak ale raz masz 9 zębatek a raz 8 do tego różnica, jak chcesz tak porównywać to powinny być tak samo zestopniowane i mieć tyle samo zębatek.

Gorzej działająca - wytłumacz mi jak to możliwe jeżeli we wszystkich klasach zastosowano tą samą technologię ułatwiającą zmianę biegów Power Glide

Na czymś trzeba ciąć koszty żeby sprzedać taniej, a to są takie elementy jak jakość materiału, i wykonanie to idzie w 1 rzędzie w cięciach kosztów. a może działać gorzej bo widzę po sobie moje układy manetki, przerzutka

umnie (wszystko 9):

LX - XT - działa ok, lekki problem z 9.

Plasma - XT - ładnie zero problemów

LX - Alivio - hmm da się to ustawić żeby działało dobrze ale masz w zakresie 4 biegów

Plasma - Alivio - to samo co wyżej.

Plasma - plasma - poezja, szkoda ze skasowalem ją po 2tyś km.

Plasma - quart - działa niewiele gorzej od w/w choć 9 niezbyt chętna

Plasma - XT pod koniec tygodnia coś powiem na razie to przejechałem 50m z tym

u ojca:

Sram 7.0 - 9.0 (ale na 8 biegach) poezja działa pięknie w całym zakresie

składałem znajomym kilka rowerów z sprzetem deore, i dla mnie to nie działało, a nie raz z ciekawości jak czy zakładałem przerzutkę deore do siebie i działała lepiej jakby.

Dobra mniejsza o to co działa lepiej bo temat taki jak wyższość jednych świat nad drugimi.

a ja mam taką kwestię - krótka piłka.

czy jak zmienię kasetę, łańcuch, przerzutkę na xt (z alivio) to da radę jeździć na manetce alivio przez jakiś czas? (dopóki nie uzbieram na nową manetkę ofc) wiem, że stracę 1 przełożenie ale to tak tylko przejściowo

czyli czy na sie jezdzic na prz. 9 manetką 8 ;p

Na kasecie dziewiątce nie pojezdzisz z manetkami 8mkami. Zostaw sobie kasetę i łańcuch, wmontuj nową przerzutkę a nastepnie nazbieraj na napęd 9tkę i kup wszystko za jednym zamachem. :P Co do klasy i działania napedu - w makro rowerze mam wsadzone 10 letnią przerzutkę tylnią alivio i już 3 letni komplet kaseta 730 i łancuch jakiś ig :D Do tego manetki sh*tmano revoshift na 7 :) Kumpel tak mi to wyregulował że działa sprawniej niż LX w jego nowym rowerze :) a w swoim "Flagowym" rowerze mam naped na 5.0 {kaseta, przerzutka tył , łancuch pc58, manetki Sx5} i nie mogę chyba zauważyc lepszego działania przerzutki tylniej niż takiego jakie mam na Sramie. Wyzsze grupy różnią się pierdólkami i wagą {na co niektórzy zwracają uwagę} więc w zasadzie poprawne wyregulowanie jednego i drugiego daje taką samą pracę {wrzucanie i zrzucanie biegów}. U kumpla w rowerze zmieniamy manetkę Xt na 8 biegów na Shimano Alivio 2006. Od nowej alivki oczekuje lepszej pracy niż Xt - raz że xt był wysłuzony, drugi raz że przestarzały i dlatego całosc nie chodziła zadowalająco i zakończyła swój żywot na przerzucaniu z 5 na 4 bieg {zostały 5,6,7 i 8}

a ja mam taką kwestię - krótka piłka.

czy jak zmienię kasetę, łańcuch, przerzutkę na xt (z alivio) to da radę jeździć na manetce alivio przez jakiś czas? (dopóki nie uzbieram na nową manetkę ofc) wiem, że stracę 1 przełożenie ale to tak tylko przejściowo

czyli czy na sie jezdzic na prz. 9 manetką 8 ;p

Nie nie bedzie sie dalo... jak manetka 8mka ma dzialac z kaseta 9tka?

szerokosci kaset 8 i 9 sa identyczne, a na 9tce masz o jeden tryb wiecej.

Sa rozne skoki linki przy manetkach 9 i 8 biegowych.

1. Może jest trochę w tym racji, ale idąc tym tokiem rozumowania można dość do absurdalnych wniosków np. po co wogóle 21, 24 czy 18 biegów?, po co hamulce tarczowe, amortyzator itd. ? - w końcu bez tego rowery też będą jeździć?

2. Myślę, że na szczęście dla Ciebie problemu z brakiem podzespołów na 8 jeszcze długo nie będzie - po prostu jest zbyt popularny. No chyba, że przyjdzie Ci ochota wymienić w rowerze osprzęt na klasę wyższą...

Ad 1. Rozmawiajmy tylko o napedzie anie o innych komponentach. Ja uwazam ze napedy 8 rzedowe w niczym nie ustepuja dziewiatkom chyba ze ktos lubi sobie manetkami postrykac. Lepsze zestopniowanie kasety - zgadzam sie, zakres przelozen jednak jest identyczny wiec w zasadzie roznica dla mnie zadna - kwestia przyzwyczajenia i nic wiecej. Osobiscie wole po zmianie biegu odczuc zmiane przelozenia i zestopniowanie kaset 8-mio rzedowych jest dla mnie zupelnie wystarczajace. A dlaczego nie montuja ich do rowerow z wyzszej polki - chyba glownie dlatego ze 9 rzedow stalo sie standardem i naped 8-mio rzedowy bylby w tym momencie 'ujma' dla takiego sprzetu.

Ad 2. Okazuje sie ze problem jednak jest bo o ile z podzespolami z nizszych grup spotkamy sie w kazdym sklepie to juz cos z Shimanowskiego XT zaczyna byc problemem. No i ceny zaczynaja sie robic lekko smieszne - wystarczy zerknac chocby na manetki XT. Kasety w zasadzie sa jeszcze dostepne ale tez trzeba dobrze przegladac oferte sklepow bo kroluje dziewiatka a z osemka bywa juz roznie. Oczywiscie mowie caly czas o osprzecie z wyzszych grup bo jesli ktos smiga na Alivio i nizej to nie ma zadnego problemu.

A co do manetek - osobiscie od kilku tys km mecze Alivio i jakos nie mam zadnych problemow z biegami, wchodza szybko i plynnie, tak samo w dol. Wydaje mi sie ze tu wieksza role odgrywa sama przerzutka, linki i pancerze oraz regulacja i konserwacja. Przerzutka XT czy XTR faktycznie lepiej zmienia biegi niz Deore czy Alivio (wynika to glownie z mocniejszej sprezyny zastosowanej w tych pierwszych i materialow z ktorych wykonane sa przerzutki). Same manetki moim zdaniem roznia sie na tyle malo, ze przecietny uzytkownik ktory nie smiga w zawodach, maratonach itp nie zauwazy specjalnej roznicy. Podkreslam ze to moje subiektywne zdanie.

A skad wiesz ze zmiana biegow idzie szybciej, pomiar czasu czy subiektywne odczucie?????? Czesto wieksza role odgrywa czynnik psychologiczny (mamy nowe i z wyzszej grupy czyli musi byc lepsze) niz faktyczna poprawa. Byc moze daje znac o sobie zuzycie starych manetek albo poprostu mocniejsze sprezyny w nowych. Ja nie przecze ze manetki z wyzszych grup dzialaja szybciej niz te z nizszych czy ze maja drobne udogodnienia ktorych nie maja te tansze. Dla przecietnego uzytkownika roznice sa jednak na tyle niewielkie ze kazdy musi sam zdecydowac czy chce miec na manetce napis XT czy XTR czy starczy mu Alivio itp. IMHO lepiej kase zainwestowac w lepsza przerzutke czy kasete niz w manetki.

Ja uwazam ze napedy 8 rzedowe w niczym nie ustepuja dziewiatkom chyba ze ktos lubi sobie manetkami postrykac. Lepsze zestopniowanie kasety - zgadzam sie

Najpierw piszesz że 8 w niczym nie ustępują 9, a potem, że 9 mają lepsze zestopniowanie?! To jednak ustępują czy nie?

Oczywiscie mowie caly czas o osprzecie z wyzszych grup bo jesli ktos smiga na Alivio i nizej to nie ma zadnego problemu.

No właśnie i problem ten nie dotyczy wymiany zużytego lub uszkodzonego osprzętu tej samej klasy (co miałem na myśli pisząc poprzedni post) np. Alivio na Alivio, a raczej chęci jego modernizacji, zwłaszcza wówczas jak ktoś chce do roweru na osprzęcie Altus "wsadzić" coś z npisem LX, XTR etc.

Wydaje mi sie ze tu wieksza role odgrywa sama przerzutka, linki i pancerze oraz regulacja i konserwacja.

I tu się z Tobą zgodzę

Same manetki moim zdaniem roznia sie na tyle malo, ze przecietny uzytkownik ktory nie smiga w zawodach, maratonach itp nie zauwazy specjalnej roznicy. Podkreslam ze to moje subiektywne zdanie.

A tu się z Tobą zgodzę tyko w 50 procentach :)

Owszem przeciętny użytkownik nie odczuje różnicy działania w różnych klasach osprzętu pod warunkiem, że nie będzie miał możliwości ich porównania. Ja prawie całe życie jeździłem na jakiś starych sis-ach i było dla mnie ok, teraz mam LX-y i też jest ok :), a jak porównam ich działanie z Altusami znajomego to już wiem skąd bieże się różnica w cenie :P

1. Najpierw piszesz że 8 w niczym nie ustępują 9, a potem, że 9 mają lepsze zestopniowanie?! To jednak ustępują czy nie?

2.A tu się z Tobą zgodzę tyko w 50 procentach :)

Owszem przeciętny użytkownik nie odczuje różnicy działania w różnych klasach osprzętu pod warunkiem, że nie będzie miał możliwości ich porównania. Ja prawie całe życie jeździłem na jakiś starych sis-ach i było dla mnie ok, teraz mam LX-y i też jest ok :), a jak porównam ich działanie z Altusami znajomego to już wiem skąd bieże się różnica w cenie ;)

Ad 1. Powtorze sie ze zestopniowanie kasety jest lepsze bo jest wiecej trybow i tego ukryc sie nie da tyle ze tak jak pisalem zalezy co kto lubi bo ja np. majac do dyspozycji 8 trybow czuje zupelny komfort ale jesli ktos lubi pstrykac lub krecic gripami zaklada dziewiatke. Osobiscie wole "twardsze" zmiany przelozen i dziewiatka zebatka wcale mi nie jest potrzebna, podkresle raz jeszcze ze zakres przelozen jest jednakowy w obu kasetach. Wszystko jest wylacznie kwestia przyzwyczajenia oraz tego co kto lubi.

Ad 2. Zgadzam sie z Toba, jesli mowimy o wszystkich grupach to faktycznie te najnizsze odstaja. Ja caly czas mowilem o grupach od Alivio do gory (faktycznie chyba tego nie podkreslilem wczesniej) i tu juz roznice w dzialaniu nie sa tak wielkie. na pewno w budowie manetki te roznia sie takimi drobiazgami jak jakosc sprezyn, materialy uzyte do budowy czy drobne 'wodotryski' w tegorocznych wydaniach. To czy wydac kase na manetki z wyzszej grupy czy kupic np. Alivio a zaoszczedzona kase dolozyc do lepszej przerzutki czy wydac na lepszy pancerz to juz kwestia do rozwazenia dla kazdego uzytkownika. IMHO lepiej zadziala manetka Alivio z przerzutka XT niz manetka XT z przerzutka Alivio czy Deore. To moje subiektywne zdanie.

Z tym zestopniowaniem, to też "chłyt maketingowy" ;)

przykladowe koronki:

Shimano XT (11-32):

11-12-14-16-18-21-24-28-32

Sram 850 (11-32):

11-12-14-16-18-21-26-32

Wielka różnica prawda? ;) 7 identycznych koronek. Ze względu na "rozdzielczość" 1 zęba o którą mogą się różnić tryby, niewiele jest do zrobienia.

Oczywiście przejście z kasety 5 biegowej (tak dla przykładu) na 9 będzie zdecydowanie odczuwalne, ale z 8 na 9 przy tym samym zakresie... różnicę widzicie powyżej.

Albo lepszy przykład -

dziewiątka - 11/12/14/16/18/21/24/28/32

ósemka - 11/12/14/16/18/21/24/28

Powiedzmy że ktoś używa tylko twardszych przełożen i do 7mki czy 8mki {rzadko zerka :)} wtedy sądze że 9ty tryb jest mu zbedny {balast}. Piszcie który rocznik manetek Alivio użytkujecie bo słyszałem złe głosy na te "nowe" {2006}

Powiedzmy że ktoś używa tylko twardszych przełożen i do 7mki czy 8mki {rzadko zerka :)} wtedy sądze że 9ty tryb jest mu zbedny {balast}. Piszcie który rocznik manetek Alivio użytkujecie bo słyszałem złe głosy na te "nowe" {2006}

właśnie, mój ostatni zakup to lekka ósemaczka srama 11-28 :>

nie wiem jaka różnica jest przy przejściu z alivio na xteka,

ale przejście z alivio na obrotówki srama (stare gripy 9.0 i tył 5.0) dla mnie miało wielkie znaczenie. szybkość zmiany przełożenia na podjazdach - bez komentarza

właśnie, mój ostatni zakup to lekka ósemaczka srama 11-28 :>

nie wiem jaka różnica jest przy przejściu z alivio na xteka,

ale przejście z alivio na obrotówki srama (stare gripy 9.0 i tył 5.0) dla mnie miało wielkie znaczenie. szybkość zmiany przełożenia na podjazdach - bez komentarza

Mam identyczny zestaw 5.0 11-28, 5.0 na tyle, ale gripy Sx5. Wybrałem dlatego Srama bo nie chce 9tki ani polityki "precyzji" shimano. W Sramie z tego co użytkownicy piszą to nawet 3.0 działa tak dobrze jak wyzsze grupy. Nie miałem się nad czym zastanawiać. :)

Sebek a te manetki masz alivio 2006? Czy model starszy?
Mam klamkomanetki Alivio (model z 2005 roku)

Mam kasetę 5.0 i się teraz zastanawiam "w czy ona jest zła " i się niczego doszukać nie moge...

Ona nie jest zła - to jest całkiem dobra kaseta.

Co do manetek to dzisiaj kumpla Xt na 8 przełożen zakończył swój żywot i faktycznie jest problem dostać na 8 przełożen cos z shimano {w rozsądnej cenie}. Zastanawiam się nad alivio bo wydaje się być dobre
Ja też miałem XT 8 i też mi padły i przesiadłem się na Alivio - i Alivio 8 sprawuje się o wiele lepiej od XTeka 8.

7 gram ? tak ale raz masz 9 zębatek a raz 8 do tego różnica, jak chcesz tak porównywać to powinny być tak samo zestopniowane i mieć tyle samo zębatek.

Dlaczego mam tak porównywać? Zestopniowanie 11-30 w 8 biegowej jest w pełni optymalne i takie bym wziął. A niestety przy 9biegowych skazany jestem na 11-32, bo 11-30 to chyba nie występuje. A ten jeden dodatkowy, młynkowaty bieg w 9tce w ogóle nie jest mi potrzebny.

Przerzutka XT czy XTR faktycznie lepiej zmienia biegi niz Deore czy Alivio (wynika to glownie z mocniejszej sprezyny zastosowanej w tych pierwszych i materialow z ktorych wykonane sa przerzutki).
Jak już to być może przy jeździe w błocie idzie ta różnice zauważyć bo w zwykłych warunkach to raczej ciężko dopatrzyć się różnic w przerzucaniu biegów w przerzutkach XT i Alivio

U mnie po zmianie na nowe manetki XT 2007 biegi lecą szybciej niż na starych klamkomanetkach Acery.

No jak tak jak domino jestem ciekawy skąd wiesz że biegi lecą szybciej :) Ja mam problem aby zmierzyć u siebie czas zmiany biegu (tak szybko to się dzieje) a co dopiero dopatrzeć się różnic w szybkościach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...