TuS Napisano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Zastanawiam się nad zakupem triggerów SRAM Rocket. Miałyby współpracować z tylną przerzutką XT z normalną sprężyną. Czy ktoś z was używa podobnego zestawu? Czy wszystko działa sprawnie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Ktoś się pewnie znajdzie, ale moim zdaniem trochę mija się z celem... Srama kupuje się dla systemu 1:1 i taka też powinna być przerzutka (czyli najlepiej X7, X9 lub X0). Jeżeli chcesz pozostać przy XT to lepiej zakup też japońskie manetki RF, powinny być sporo tańsze od Sramowskich triggerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 nie widze dlaczego system mialby nie dzialac sprawnie. rockety sa przystosowane do przerzutek shimano. to czy system bedzie dzialal sprawnie zalezy od tego czy dzialanie samych manetek bedzie ci pasowalo. triggery sa blizsze rapid fire'om shimano niz gripom srama. taka kombinacja (trigery+ shimano) to chyba najzadziej spotykana kombinacja "skrzyni biegów" same manetki mnie nie przekonuja tak jak i rf shimano. sram to dla mnie obrotowki. jak przetestujesz to daj znac na forum. chetnie poczytam, bo sam nie spotkalem sie z osobą stosującą taką kombinacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afil Napisano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Owszem - działa znakomicie. Dwa lata temu dokonałem świadomego wyboru - Triger Rocket i XT tył średni wózek (normalna sprężyna). Wszystko działa bez zarzutu - szybko i pewnie. Są trwałe, wytrzymały sporo mielenia. Ergonomia trigerrów jest znakomita. Palce - każdy na swoim miejscu. Wcześniej korzystałem przez kilka lat z manetek lx-a i nie wrócę do rapidów shimano (przynajmniej w moim "flagowym" biku). Napędy zawsze mieszałem (oczywiscie tylko kompatybilne) i nie dam się przekonać producentom, ze to niewskazane. Wprost przeciwnie. Troche żałuje, że nie mogę korzystać z twisterów (lub jak kto woli gripów), bo X.O wygladają zarąbiście. Jedyną wadą są ścierające się cyferki wyświetlaczy (wystarczy niewiele podnieść rogi, by ich nie uszkodzić przy odwracaniu roweru). Roweru używam do wycieczek po szlakach turystycznych w każdych warunkach (z wyłączeniem zimy). Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i udanego sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Od ponad 2 lat mam u siebie podobnie, tyle że Attacki (na 8) i XTR z tyłu. Działa to faktycznie wyśmienicie. Wybrałem Triggery świadomie bo są dużo wygodniejsze od RF (obrotówek nie trawię) a shimano z tyłu bo jest trwalsze i wytrzymalsze (proszę się nie oburzać, widziałem tyle wygiętych nowych sramów i to najczęściej z byle powodu, że...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Ja mam Triggerki co prawda X-7 ale zawsze Triggery działa mi to z XT na przodzie bardzo fajnie. Lekko wrzuca i przyjemnie zrzuca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Ja mam taki zestaw. Sram Rocket i XT 750 z tyłu. Jestem zadowolony że nie kupiłem XT tylko srama. Lżej wrzuca na nizsze przełozenia, ma długą dżwignię. Wystarczy poczytać opinie na MTB review:). Co toza podejście że jeśli sram to pod system 1:1 ????? POdchodzicie z góry sceptycznie. Na tym zestawie nie widzę różnicy między brata kompletnym X-9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deith Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Chlopaki a jak to wyglada z przerzutka z odwrotna sprezyna? Bedzie tak jak w shimano ze te same wajchy beda odpowiedzialne za lzejsze przelozenia? OStatnio w sklepie bawilem sie trigerami i naprawde bylem zdziwiony roznica pomeidzy moimi rf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 z odwrotna sprezyna bedzie... odwrotnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deith Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Nie wiem jak dzialaja dokonca te triggery... Z normalna sprezyna dzialaja tak jak rfy? tj gorna wajcha z lewej strony wrzuca na lzejszy bieg, a z prawej na ciezszy? Czy np manetka jest tak skonstruowana ze analogiczna wajcha wrzuca sie z obu stron na lzejsze biegi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Działa identycznie jak shimanowskie rf...z tym że "górna" dźwigienka porusza się "do góry" i obsługujesz ją kciukiem, a nie jak w shimano, palcem wskazującym :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozwell Napisano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Shimano odgapilo od SRAM W XT 2007 też można zrzucać kciukiem, co prawda trochę to ciężej chodzi ale jest. Lecz ja dochodzę do wniosku że jak triggery to tylko ze sramem. Łatwość regulacji jest powalająca. A w błocie pracuje miodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Co Trigger to Trigger jak dla mnie ergonomią bije na głowę RF od sh*tmano. Ostatnio co prawda kilka razy zrzuciłem sobie z blatu na 1 tarczę przypadkowo ale to na szosie miałem ręce na środku i się kciukiem tyknęło i od razu "dzyn" i kadencja w kosmos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Hmm... co biker to inne odczucia:-) Ostatnio miałem okazję przetestować kombinację Sram z Shimano, co prawda o grupę niżej niż Kolega ma w planach zakupu (trigger Attack z XT), wszystko oczywiście nowiutkie, w rowerze Merida Crossway AL-BON-TECH, i mówiąc szczerze mam mieszane odczucia co do takiej kombinacji, oczywiście wszystko chodzi całkiem sprawnie, ale jakoś tak "gumowo" :-) nie czuć wogóle precyzji przerzucania, poprostu ciśniesz tę dźwignię i zastanawiasz się kiedy nastąpi zmiana biegu( chodzi tylko o zmianę przełożenia na lżejsze), wydaje mi się że cały "komplet" shimano działa lepiej. To są oczywiście tylko moje własne odczucia, a do Srama broń boże nic nie mam, sam jeżdże na komplecie X7 iwszystko działa perfekcyjnie:-) A co do rzekomej miękkości Srama, po ostatnim "szlifie" na mokrym bruku jestem wręcz pod wrażeniem jego wytrzymałości, poza wielką "dziarą" startego aluminium dalej działa idealnie, nawet niczego nie musiałem regulować, a szlif był naprawdę niezły:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssslawecki Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Owszem - działa znakomicie. Dwa lata temu dokonałem świadomego wyboru - Triger Rocket i XT tył średni wózek (normalna sprężyna). Wszystko działa bez zarzutu - szybko i pewnie. Są trwałe, wytrzymały sporo mielenia. Ergonomia trigerrów jest znakomita. Palce - każdy na swoim miejscu. Wcześniej korzystałem przez kilka lat z manetek lx-a i nie wrócę do rapidów shimano (przynajmniej w moim "flagowym" biku). Napędy zawsze mieszałem (oczywiscie tylko kompatybilne) i nie dam się przekonać producentom, ze to niewskazane. Wprost przeciwnie. Troche żałuje, że nie mogę korzystać z twisterów (lub jak kto woli gripów), bo X.O wygladają zarąbiście. Jedyną wadą są ścierające się cyferki wyświetlaczy (wystarczy niewiele podnieść rogi, by ich nie uszkodzić przy odwracaniu roweru). Roweru używam do wycieczek po szlakach turystycznych w każdych warunkach (z wyłączeniem zimy). Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i udanego sezonu. Też mam Rockety i obie XT - jak powyżej, działa to bez zarzutu, choc na wąskich kierownicach może początkowo zdarzyć się przypadkowe "zrzucenie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.