MIkeAmp86 Napisano Poniedziałek o 22:03 Napisano Poniedziałek o 22:03 Czy dla osoby która nie jest zbyt wysportowana, obecnie z pewna nadwagą, mająca zamiar jeździć regularnie po asfalcie może nie od razu nie wiem jak szybko ale mająca na uwadze poprawę ogólnej kondycji i utratę masy ciała szosa będzie dobrym wyborem? Rozglądam się za rowerem który przede wszystkim na asfaltowych nawierzchniach będzie jeździł lekko i przyjemnie, używanego z niewielkim budżetem max 1000zł. W ogłoszeniach jest sporo rowerów trekkingowych ale nie przekonują mnie szerokie opony czy tym bardziej z terenowym bieżnikiem. Jazda po mieście i wypady poza miasto max 40km trasy. Cytuj
chrismel Napisano Poniedziałek o 22:27 Napisano Poniedziałek o 22:27 Jazda po mieście na szosie nie jest dobrym pomysłem. Szerokie opony wcale nie muszą wolne. Podobnie jak wąskie nie muszą być szybkie. Dobre opony robią robotę. Problem w tym że komplet kosztuje co najmniej połowę budżetu który chcesz przeznaczyć na rower. Pomijając opony w tym budżecie nie da się w ogóle kupić sensownego roweru, nawet używanego. Cytuj
marvelo Napisano Poniedziałek o 22:31 Napisano Poniedziałek o 22:31 (edytowane) Moim zdaniem szosa nie będzie dobrym wyborem na początek. O wiele lepszym rowerem na start będzie jakiś stary cross, najlepiej ze sztywnym widelcem. Bez problemu można tam założyć gładkie opony 28-32 mm, czyli praktycznie takie jak w szosówkach obecnie, a bonusem będzie więcej lekkich przełożeń (z czym w szosówkach jest gorzej, jeśli masz dużo stromych podjazdów). Za 1000 zł można kupić używany, sprawny rower. Właśnie stare, jeszcze stalowe crossy i trekkingi trafiają się w tym budżecie i wcale nie muszą wymagać wielkich nakładów finansowych. By opony były lepsze niż fabrycznie zakładane w takich rowerach nie trzeba od razu wydawać 300 zł/szt. Za około 80-100 zł/szt. też da się już kupić przyzwoite opony na początek. Edytowane Poniedziałek o 22:38 przez marvelo Cytuj
Chociemir Napisano Wtorek o 06:57 Napisano Wtorek o 06:57 Dla osoby początkującej ma jak najbardziej sens. Gdyby to miała być jazda w większości po mieście, nie ma sensu. Cytuj
D1ckSteele Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Jakiś czas temu jeździłem na cr-mo szosie kupionej za 950 pln na shimano 105, robiłem trasy po okolicznych wioskach w okolicach 25 do 40km, dało się bez żadnego problemu. Po mieście od czasu do czasu tez się jakoś dało jeździć, ale wąskie opony mocno nabite to do samego miasta porażka, plus w mieście ciężko rozwinąć jakiekolwiek prędkości. Teraz mam Muirwoodsa i jeżdżę sporo po mieście, 40mm szer. opony i jest idealnie. Szerokie opony o ile nie mają dużego bieżnika spokojnie dadzą radę na miasto. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi