wysamaster Napisano Sobota o 18:06 Napisano Sobota o 18:06 Słuchajcie, mam totalny galimatias w głowie. 80 procent czasu będę jezdzil po szutrach, pagorkach, lasach. 20 procent do single tracki. Sporadycznie starty w MTB. Co sugerujecie HT Alu, czy Karbon. Mam obawy co do karbonu na singlach z uwagi na ryzyko uszkodzenia ramy na kamieniu, kinarze itp. Mój budżet to max 8000 zł. Zależy mi w sumie na tym zeby byl w miare dobry amor i naped, oraz dobra waga Tego fulla co proponuję to ostateczność, z uwagi na poświęcany czas na serwisowanie, dodatkowe koszty itp, rozważam go jedynie z uwagi na ostatnie problemy z plecami, ale nie mam pojęcia, czy rzeczywiście będzie to większą ulga dla plecow przy fullu. Obecnie mój ranking to: 1. Procaliber 8 2. Merida 3. Northec 4. Sensa Pro 5 Sensa elite 6. Orbea Prosiłbym o konstruktywne podpowiedzi, ew propozycje innego roweru. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-sensa-fiori-evo-elite-pd47021/?utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwk43ABhBIEiwAvvMEBx4UJvTgAo-elVA2rxFyXymhrTZHq8VgMyUhhBIEHyZaxAb2LDSQCBoCocEQAvD_BwE https://goodsport.pl/rowery/gorskie/mtb-xc/trek-procaliber-8-2025/#/15-rozmiar_roweru-ml/1176-kolor_roweru-plasma_grey_pearl https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4730/bignine-tr-limited-25 https://nrowery.pl/mtb-29/139-cayon-xt-performante-fox.html https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-orbea-oiz-h30-pd33817/?srsltid=AfmBOoroaPlUhOH_jNxLZteF-y1f0FDCrPQrymzQpb2tVhxqhM-ajnGp https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-sensa-fiori-evo-pro-pd36381/ Cytuj
afly Napisano Niedziela o 07:13 Napisano Niedziela o 07:13 Odnośnie Meridy, możesz poczytać tutaj.: Rower ma swoje wady, na pewno nie brałbym go w cenie katalogowej (ja nie miałem wyboru, ponieważ w PL były tylko 2 sztuki w rozmiarze XXL). Czy kupiłbym go drugi raz? W momencie jak podejmowałem decyzję, była to jedna z najlepszych opcji, zwłaszcza przy warunku koniecznym tj. rama aluminiowa - montaż fotelika rowerowego dla dziecka. W zakładanym budżecie obecnie szukałbym karbonu, a dla ramy aluminiowej ograniczył budżet do maksymalnie 6500 zł. Jako punkt wyjściowy ustawiłbym dolną poprzeczkę jako Polygon X RWR Xtrada 8 (4499,00 zł) https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-polygon-x-rwr-xtrada-8 - w mojej ocenie stosunek cena/jakość trudny do pobicia. Na pewno odpowiedz sobie na jedno bardzo ważnie pytanie, czy potrzebujesz sztycy regulowanej? Dla mnie był to warunek konieczny i strzał w dziesiątkę, ponieważ obecnie trasy typu single track to jakieś 85% moich przebiegów. Z twoich wymienionych opcji pozostawiłbym: Sensa Fiori Evo Elite, Merida Big Nine TR Limited (można dostać do 6500 zł) i ORBEA Oiz H30 przy akceptacji wady w postaci sterów i prowadzenia przez nie linek, po drugiej stronie Polygon jako niezbędne minimum. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Niedziela o 08:40 Mod Team Napisano Niedziela o 08:40 Tyle, że ten Polygon będzie ważył 14 -15 kg... Najpierw decyzja : XC, czy trail, albo downcountry. Potem materiał - jak nie będzie wożenia toreb i fotelika, to tylko karbon, bo na samej ramie jest wyjściowo +/- 0.5 kg różnicy... Ile razy zalicza się strzał w ramę ? Jak się nie ma pecha, to nigdy, choć dobrze mieć blokadę sterów - przy glebie kierownica nie strzeli w górną rurę (kiedy nie miałem, to pomogło ustawienie klamek). Lekkiego full'a w tym budżecie nie kupisz. Mój ostatni rower kupiłem na Olx - kiedyś by mi to do głowy nie przyszło, ale stosunkowo dobra cena i gwarancja zrobiły swoje (rower testowy, po serwisie i wymianie niektórych części na nowe). Karbon 10.3 kg, osprzęt XT, koła i amor DT Swiss (ok. 1680 i 1500 g) - to chyba przyzwoicie (jak za 7.5 k). 1 Cytuj
NerfMe Napisano Niedziela o 09:13 Napisano Niedziela o 09:13 Warto przemyśleć do czego ma być rower. Wstawiłeś cały przekroj rowerów od XC poprzez trail, aż po ciężkiego fulla. Jak jazda po singlach ma być priorytetem, brałbym na pewno jakiś rower z dropperem i większym skokiem ( minimum 120 mm z przodu). Jak jednak ważniejsze będą starty w maratonach to w zasadzie tylko karbon, mniejszy skok. Dropper w w takim wypadku też będzie zbędny. Cytuj
wysamaster Napisano Niedziela o 10:33 Autor Napisano Niedziela o 10:33 Dzięki Panowie za odzew. Najwiecej jeździłbym w okolicach Wroclawia, szutry lasy, male pagorki. W mniejszym zakresie single i górki w kotlinie Kłodzkiej i Jeleniogorskiej plus chciałbym zaliczyć Rowerowy Bieg Poastow i jakieś małe zawody MTB. Jakoś nastawiłem się mentalnie na Procaliber8, ale teraz dopiero ogarnąłem, że nie ma od blokady amora z manetki, ale to wg mnie wazna sprawa, chyba że mylę się. Do tej pory w zasadzie cały czas jeździłem na szosie od kilkunastu lat i na mtb nie znam się za bardzo. Fulla już odrzucam. Główny mój dylemat to Alu czy Karbon. Gdybym miał pewnosc, że z karbonem nic nie stanie się brałbym karbon. 3 godziny temu, afly napisał: Odnośnie Meridy, możesz poczytać tutaj.: Rower ma swoje wady, na pewno nie brałbym go w cenie katalogowej (ja nie miałem wyboru, ponieważ w PL były tylko 2 sztuki w rozmiarze XXL). Czy kupiłbym go drugi raz? W momencie jak podejmowałem decyzję, była to jedna z najlepszych opcji, zwłaszcza przy warunku koniecznym tj. rama aluminiowa - montaż fotelika rowerowego dla dziecka. W zakładanym budżecie obecnie szukałbym karbonu, a dla ramy aluminiowej ograniczył budżet do maksymalnie 6500 zł. Jako punkt wyjściowy ustawiłbym dolną poprzeczkę jako Polygon X RWR Xtrada 8 (4499,00 zł) https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-polygon-x-rwr-xtrada-8 - w mojej ocenie stosunek cena/jakość trudny do pobicia. Na pewno odpowiedz sobie na jedno bardzo ważnie pytanie, czy potrzebujesz sztycy regulowanej? Dla mnie był to warunek konieczny i strzał w dziesiątkę, ponieważ obecnie trasy typu single track to jakieś 85% moich przebiegów. Z twoich wymienionych opcji pozostawiłbym: Sensa Fiori Evo Elite, Merida Big Nine TR Limited (można dostać do 6500 zł) i ORBEA Oiz H30 przy akceptacji wady w postaci sterów i prowadzenia przez nie linek, po drugiej stronie Polygon jako niezbędne minimum. Znalazłem nowa Meride za 6350. Waga Meridy to ok. 13,5 kg? Czy nie jest ona za ciężka? Cytuj
Galvatron Napisano Niedziela o 11:46 Napisano Niedziela o 11:46 Jeśli chodzi o sztywniaki, to najlepsze są (w kolejności): 1) Northec Cayon XT Performante Fox: https://nrowery.pl/mtb-29/139-cayon-xt-performante-fox.html 2) Sensa Fiori Evo Elite: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-sensa-fiori-evo-elite-pd47021/?utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwk43ABhBIEiwAvvMEBx4UJvTgAo-elVA2rxFyXymhrTZHq8VgMyUhhBIEHyZaxAb2LDSQCBoCocEQAvD_BwE 3) Trek Procaliber 8: https://goodsport.pl/rowery/gorskie/mtb-xc/trek-procaliber-8-2025/#/15-rozmiar_roweru-ml/1176-kolor_roweru-plasma_grey_pearl Potencjalną wadą Norheca jest starsza geometria. Poza tym jest on zdecydowanie najlepszym wyborem. Recon Silver ma marnej jakości powłokę górnych goleni, która łatwo jest uszkodzić. Jeśli więc Recon, to tylko Gold (ewentualnie Judy Gold). Serię Fox Rhythm tez sobie raczej podaruj, bo ma słabszą anodę, którą łatwiej jest zarysować. Dopiero w serii seria Performace ma anodę normalnej jakości. Cytuj
afly Napisano Niedziela o 13:33 Napisano Niedziela o 13:33 (edytowane) Trek ma zębatkę 30T w korbie - trzeba mieć tego świadomość, dla mnie taka zębatka jest OK, jednak ze względu na główne wykorzystywanie roweru w terenie nie brakuje mi twardych przełożeń. Rynek raczej pokazuje, że uniwersalny rozmiar jest w zakresie 32/34T. Dla mnie Northec odpada z tego względu o którym wspomniałeś - geometria ramy. W przypadku przesiadki z poprzedniego 29er (który miał zbliżoną geometrię do Northec'a) na Meridę to radość związana z inną geometrią ramy i poprawą zachowania na zjazdach jest nie do opisania. Jeżeli droper/sztyca regulowana nie jest konieczna (przemyśl dobrze :)) to uważam że Sensa Fiori Evo Elite. Z mojej strony najniższą cenę Meridy Big Nine TR Limited widziałem 6199zł, więc oferta na poziomie 6300 jest dobra ;). Widząc masę ram karbonowych w rowerach do AM/Enduro itp. uważam że obawy Twoje są niezasadne, weź pod uwagę na jaką perspektywę czasową wybierasz rower, chcesz zmienić ponownie za 2-3 lata? Edytowane Niedziela o 13:34 przez afly Cytuj
wysamaster Napisano Niedziela o 19:09 Autor Napisano Niedziela o 19:09 5 godzin temu, afly napisał: Trek ma zębatkę 30T w korbie - trzeba mieć tego świadomość, dla mnie taka zębatka jest OK, jednak ze względu na główne wykorzystywanie roweru w terenie nie brakuje mi twardych przełożeń. Rynek raczej pokazuje, że uniwersalny rozmiar jest w zakresie 32/34T. Dla mnie Northec odpada z tego względu o którym wspomniałeś - geometria ramy. W przypadku przesiadki z poprzedniego 29er (który miał zbliżoną geometrię do Northec'a) na Meridę to radość związana z inną geometrią ramy i poprawą zachowania na zjazdach jest nie do opisania. Jeżeli droper/sztyca regulowana nie jest konieczna (przemyśl dobrze :)) to uważam że Sensa Fiori Evo Elite. Z mojej strony najniższą cenę Meridy Big Nine TR Limited widziałem 6199zł, więc oferta na poziomie 6300 jest dobra ;). Widząc masę ram karbonowych w rowerach do AM/Enduro itp. uważam że obawy Twoje są niezasadne, weź pod uwagę na jaką perspektywę czasową wybierasz rower, chcesz zmienić ponownie za 2-3 lata? A w Meridzie masz może blokadę amora w manetce? Naczytlaem się, że dobrze koec droppera po singlach. Dotychczas jeździłem kross level 3 po singlach😀 Zależy mi teraz na poprawie komfortu i predkosci na singlach, więc pierwszy wyborem była dla mnie Merida, później wyhaczylem na necie Procaliber 8, ale jakbyś miał wybór miedzy tymi dwoma, to brałbys Meride? Cytuj
NerfMe Napisano Niedziela o 19:45 Napisano Niedziela o 19:45 Jakie single masz na myśli? Bardziej Glacensis czy Jeleniowskie Ściezki;)? Cytuj
wysamaster Napisano Niedziela o 20:00 Autor Napisano Niedziela o 20:00 Rejony Ladka, Międzygórza, więc Glacensis😀 Cytuj
Tyfon79 Napisano Niedziela o 20:26 Napisano Niedziela o 20:26 Godzinę temu, wysamaster napisał: Zależy mi teraz na poprawie komfortu i predkosci na singlach, więc pierwszy wyborem była dla mnie Merida, później wyhaczylem na necie Procaliber 8, ale jakbyś miał wybór miedzy tymi dwoma, to brałbys Meride? To ile Ty śmigasz po tych singlach, że przy 20% łącznego czasu aż tak ci zależy? A jak Ci zależy to się w takim razie nie kupuje czegoś takiego jak Sensa tylko o zgrozo bo zawsze zarzekałem tego Treka. Całkiem fajnie całościowo się ten rower prezentuje i przynajmniej dla mnie jest nr1. Bez urazy oczywiście ale Merida z kablami w sterach to ścierwo jak zresztą każda inna marka z tym patentem. Cytuj
wysamaster Napisano Niedziela o 20:38 Autor Napisano Niedziela o 20:38 11 minut temu, Tyfon79 napisał: To ile Ty śmigasz po tych singlach, że przy 20% łącznego czasu aż tak ci zależy? A jak Ci zależy to się w takim razie nie kupuje czegoś takiego jak Sensa tylko o zgrozo bo zawsze zarzekałem tego Treka. Całkiem fajnie całościowo się ten rower prezentuje i przynajmniej dla mnie jest nr1. Bez urazy oczywiście ale Merida z kablami w sterach to ścierwo jak zresztą każda inna marka z tym patentem. W tym roku chce poprawić ilość czasu na singlach. Zima biegam bardzo dużo na nartach biegowych i stwierdzilem że w sezonie letnim muszę więcej jezdzic po singlach/ górkach kosztem szosy po asfaltach. To co wg Ciebie Procaliber będzie dla mnie bardziej pasował aniżeli Merida i Sensa? Cytuj
Tyfon79 Napisano Niedziela o 21:02 Napisano Niedziela o 21:02 No to tym bardziej nie coś takiego jak Sensa. Zaskoczony jestem ceną tego Treka w stosunku do tego co oferuje na plus oczywiście. Nawet bym się nie zastanawiał. 1 Cytuj
NerfMe Napisano Niedziela o 21:33 Napisano Niedziela o 21:33 (edytowane) Generalnie Glacensis to można i na rowerze XC przejechać, szczególnie że trzeba pod górę też podjechać. Jeśli najbardziej zależy Ci na singlach i marki wysyłkowe wchodzą w grę to spójrz jeszcze na Rose Bonero 2 albo 3: https://www.rosebikes.pl/bikes/mtb/trail/bonero?sf=1 Dostajesz trochę więcej skoku, widelec z przyzwoitym tłumieniem I klamki hamulcowe na jeden palec w odróżnieniu od Treka. Z tymże na maratony z takim rowerem bym się nie wybierał... Edytowane Niedziela o 21:33 przez NerfMe 1 Cytuj
wysamaster Napisano Poniedziałek o 06:33 Autor Napisano Poniedziałek o 06:33 Single to taki dodatek weekendowy raz dwa razy w msc na wyjazdy weekendowe, w tygodniu więcej km będę robił w lasach, parkach po płaskim. Cytuj
Tyfon79 Napisano Poniedziałek o 07:24 Napisano Poniedziałek o 07:24 Ten Trek to nie jest znowu rower na jakieś długie trasy po płaskim. Tu się sprawdzi coś jak ta Sensa i chyba idz w tą stronę bo po mojemu tych singli w łącznym czasie będzie tyle co nic. Masz tam plany z sztycą regulowaną to ci wystarczy w razie czego. Powyższy Rose to już taka fajna trailówka i też będzie nawet ciut gorzej niż na tym Treku. To są rowery jak już do jazdy po płaskim ale max ~ 50km na luzie bez napinki, bez jakiś szybkościowych tematów. 1 Cytuj
Thomass13 Napisano Poniedziałek o 08:00 Napisano Poniedziałek o 08:00 23 godziny temu, KrissDeValnor napisał: Ile razy zalicza się strzał w ramę ? Jak się nie ma pecha, to nigdy, choć dobrze mieć blokadę sterów - przy glebie kierownica nie strzeli w górną rurę (kiedy nie miałem, to pomogło ustawienie klamek). Ja właśnie u siebie w cannondale nie mam blokady sterów. I jak czasem kierownica skręci to ostatnio delikatnie stuknelo o ramę karbonowa. W takim razie muszę delikatnie podnieść na kokpicie manetkini klamki. 11 godzin temu, Tyfon79 napisał: To ile Ty śmigasz po tych singlach, że przy 20% łącznego czasu aż tak ci zależy? A jak Ci zależy to się w takim razie nie kupuje czegoś takiego jak Sensa tylko o zgrozo bo zawsze zarzekałem tego Treka. Całkiem fajnie całościowo się ten rower prezentuje i przynajmniej dla mnie jest nr1. Bez urazy oczywiście ale Merida z kablami w sterach to ścierwo jak zresztą każda inna marka z tym patentem. Byłem swego czasu nastawiony na zakup canyon ale jak zobaczyłem że kable idą sterami to sobie odpuściłem ten zakup. W serwisie będzie droższe i bardziej upierdliwe serwisowanie. Cytuj
NerfMe Napisano Poniedziałek o 09:53 Napisano Poniedziałek o 09:53 Pepper jeszcze mi przypomniał o tym wynalazku i myślę że to świetny rower do użytkowania autora: https://www.pepper.pl/promocje/rower-mtb-ghost-lector-sf-uc-advanced-karbonowyfox-34-float-sc-performance-elite-fit4-remotshimano-slx-1032108 Cytuj
wysamaster Napisano Poniedziałek o 10:15 Autor Napisano Poniedziałek o 10:15 Widziałem go już na stronie centrum, ten kolor do mnie nie przemawia 😜 Cytuj
afly Napisano Poniedziałek o 11:07 Napisano Poniedziałek o 11:07 Godzinę temu, NerfMe napisał: Pepper jeszcze mi przypomniał o tym wynalazku i myślę że to świetny rower do użytkowania autora: https://www.pepper.pl/promocje/rower-mtb-ghost-lector-sf-uc-advanced-karbonowyfox-34-float-sc-performance-elite-fit4-remotshimano-slx-1032108 Dla kogoś z sportowym zacięciem jak najbardziej ;), natomiast w dalszym ciągu autor musi odpowiedzieć sobie na pytanie do czego ten rower ma być, ponieważ cały czas jesteśmy na pograniczu XC/Trail. Osobiście mając drugi raz wybór osobiście zamiast Merida Big Nine TR Limited wybrałbym Rose Bonero 2 - ponieważ praktycznie nie jeżdzę po asfaltach i płaskich ścieżkach (jedynie z dziećmi, a tam nie poszalejesz). Cytuj
NerfMe Napisano Poniedziałek o 12:10 Napisano Poniedziałek o 12:10 I właśnie ten rower jest idealnie na pograniczu XC/trail. Karbonowa rama, sportowa pozycja, 120 mm skoku zintegrowany dropper. Do tego zacna waga. Jakbym miał miejsce na kolejny rower Cytuj
wysamaster Napisano Poniedziałek o 12:25 Autor Napisano Poniedziałek o 12:25 Dla mnie to bardziej XC. Co przemawia na korzyść Rose Bonero 2 w porównaniu do Meridy lub Treka? Cytuj
afly Napisano Poniedziałek o 12:29 Napisano Poniedziałek o 12:29 1. Bonero to rower o innym przeznaczeniu (trail), 2. Opony 2,6", obręcze 30mm i amortyzator o skoku 140mm, 3. Mostek 45mm i kierownica 800mm - jednym słowem żagiel na prostych drogach, 4. Pancerne opony na kamienie itp. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Poniedziałek o 17:53 Mod Team Napisano Poniedziałek o 17:53 Gdyby miał być jednak zwykły HT, to można rozważyć np. Cannondale Scalpel (HT 4) - w przeciwieństwie do Sensy ma już bardziej nowoczesną/współczesną geometrię, progresywną, co w przypadku bardziej technicznego terenu będzie na plus, zwłaszcza na stromych zjazdach powinno to być odczuwalne. Tymczasem wisi se taki Focus : https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/focus-raven-8.8-29-2023-rower-gorski/139458894/p (co prawda podejrzanie wysoka masa - nie wykluczam błędu, ale całość jak za te pieniądze bardzo OK). Cytuj
wysamaster Napisano Poniedziałek o 20:04 Autor Napisano Poniedziałek o 20:04 https://bikestage.pl/rower-mtb-focus-raven-88-gry Nonwlasnienqidze, że też jest na polskiej stronie a sklep ode mnie z miasta. Kolejny rower do zagwozdki. To chyba odrzucam Treka i Sensa a do wyboru mi pozostaje Merida i ten Focus. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi