Wojcio Napisano Piątek o 08:03 Napisano Piątek o 08:03 Wczoraj ponownie do mnie dotarło, że mój stary bacik nie nadaje się do kaset 12s. Jego łańcuch jest za szeroki, wchodzi na siłę, nie trzyma się pewnie. Nie chcę sobie zrobić krzywdy. Szukam lepszego narzędzia, takiego, bo można bezpiecznie przyłożyć większy moment. Widzę, że jest wiele kształtów bacików. Do tego narzędzia w formie szczypiec z mechanizmem blokującym lub bez. Nie odkręcam kaset codziennie, ale przy 7 rowerach z kasetami w domu temat wraca. Co jest dobre, co świetne a co śmieć? Podkreślam, że chodzi o kasety 12s i 11s. Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Piątek o 08:22 Napisano Piątek o 08:22 Na "warsztacie" używam "trzymaka" od Bitul'a. Na 11s i 12s działa. https://bitul.pl/pl/p/NARZEDZIE-TRZYMAK-DO-BLOKOWANIA-KASETY-CS021/261 Na FR często w rekomendacjach pojawia się "trzymak" z Decla: https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-200?mc=8309913 1 Cytuj
vincek Napisano Piątek o 09:34 Napisano Piątek o 09:34 Mam ten z Decathlon co jest podlinkowany wyżej. Dla mnie względem bacików to przeskok ogromny. Świetne narzędzie. 1 Cytuj
smw44199 Napisano Piątek o 11:16 Napisano Piątek o 11:16 Dobry ten z Deca, ale jednej kasety mi sie nie udało odkręcić. Dopiero imadło, bat + młot pomogły na nią. Cytuj
holdegron Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Ale jak zaczepisz bacik na największej zębatce, to szerokość łańcucha jest przecież bez znaczenia. Mam bacik zrobiony z łańcucha 1-rzędowego od jakiegoś składaka, i żadnych problemów. Cytuj
cervandes Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Masz już jakiś zużyty łańcuch 12sp? Umyj go, zapnij na czymś i masz bacik bez bacika, opierasz koło, zarzucasz łańcuch i odkręcasz kasetę Cytuj
Wojcio Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu 2 godziny temu, holdegron napisał: Ale jak zaczepisz bacik na największej zębatce, to szerokość łańcucha jest przecież bez znaczenia. Mam bacik zrobiony z łańcucha 1-rzędowego od jakiegoś składaka, i żadnych problemów. Na kasetach 51-52t mój bacik nie trzyma się na największej zębatce. Za małe opasanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi