walterr Napisano Środa o 22:31 Napisano Środa o 22:31 Czy ktoś na forum spotkał się z trzaskającą ramą w rowerach Scott zwłaszcza szosa. Kupiłem nowy rower 10.04.2025 Scott Addict 40 i rower w sobotę pojechał na dziewicza trasę przejechał 1 km i wracałem bo słychać trzaski, wyczyściłem i nałożyłem pastę do karbonu włącznie ze sztycą i siodełkiem, wyjazd i trzaski wróciłem czynność jeszcze raz ale już wiedziałem że głos wydobywa się gdzieś z okolic połączenia górnej rury z podsiodłową. Zero efektów 14.04 rower trafia na serwis wymieniają od razu sztycę, przywożę do domu test kilometr i trzaski, zakładam sztyce alu i to samo, 15.04 rower pozostawiony z tytułu rękojmi u sprzedawcy. Pytam dlatego, bo nie wiem czego się spodziewać i jak dalej reagować, jeśli sprzedawca nie usunie usterki to wiadomo mogę odstąpić od umowy. Czy mieliście podobny problem w Scott lub innej marce i jak działaliście. Nowy rower i niestety zero użytkowania, prawo nie chroni kupującego w takiej sytuacji i musi iść standardowym tokiem reklamacji. Powinno być prawo mówiące towar uległ awarii w 14 dni od zakupu podłego zwrotowi lub wymianie na nowy. Cytuj
nctrns Napisano Czwartek o 08:01 Napisano Czwartek o 08:01 Trzaski w karbonowej ramie mogą pochodzić z różnych miejsc. Jak siedzisz na rowerze i do tego jeszcze jedziesz, może ci się wydawać, że trzeszczy przy sztycy, ale dźwięk po ramie się niesie i trzeszczeć może hak przerzutki, korba/suport, zacisk hamulca, albo... koszyk na bidon. Mi w nowym rowerze też coś trzeszczało, zarówno jak siedziałem jak i przy jeździe na stojąco. Ale była cisza jak jechałem z jednym bidonem. Okazało się że koszyk na podsiodłowej był źle dokręcony. Także niech serwisanci sprawdzą wszystkie śruby, dołożą smaru gdzie trzeba, sprawdzą hak, zacisk i tylną oś. A ty przy jeździe próbuj różnych kombinacji - jazda w siodle i na stojąco, może przy serwisie spróbuj przejechać się w ogóle bez sztycy i siodełka. Sprawdźcie czy siodełko w jarzmie nie strzela, czy nie jest gdzieś pęknięte. No opcji jest multum. Cytuj
walterr Napisano Czwartek o 09:42 Autor Napisano Czwartek o 09:42 koszyków nawet ni zdążyłem zamontować, kokpit został również nasmarowany, trzask nie występuje jak jadę na stojąco, kiedy siadam od razu trzeszczy. jak rower stoi chwycę za siodełko i kiedy nim próbuje pomanewrować to trzeszczy, siodełko było zmieniane , sztyca również. Serwis ma czas do 29.04 nie ograną odstępuje od umowy. Co to za rower który kupujesz i nie użytkujesz bo się nie da Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi