Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Mam obecnie w rowerze zestaw opon na których fabrycznie odebrałem rowerem i przejeździłem jesień. Przód 29c Assegai 2.5 3cMaxTerra EXO, tył 27.5 DHR 2.4  3cMaxTerra EXO+.

Czarnych tras enduro raczej nie śmigam. Jeżdżę bardzo zróżnicowany teren od bike parków, trasy czerwone, niebieskie po single pokroju tych w Świerardowie albo Glacensis. Nie chcę zabierać dodatkowo roweru XC na takie wyjazdy, więc full musi być do wszystkiego w tym do kilkugodzinnego korbienia. Obecny zestaw wydaje mi się zbyt ciężki w szczególności przedni Assegai.

Ważę dość sporo bo 100kg więc opony muszę wytrzymać dropy i skoki pod moją masą.

Pytanie na co warto wymienić? Najlepiej przód tył 2.4, mam kilka opcji wybranych z internetu: 

- W przodzie Assegai wymienić po prostu na DHR? 

- Przód DHR tył Dissector albo Agressor? 

- Widzę na trasach że sporo ludzi śmiga na continentalach. Continental xynotal przód tył?

pozdrawiam,

Napisano

Co to za rower, trochę rozjaśni odnośnie przeznaczenia/skoku/możliwości.

Niewiele zyskasz zmieniając Assegaia na DHR na przodzie i zostawiając DHR na tyle. Stracisz na przyczepności, rower nie stanie się bardziej dynamiczny w moim odczuciu. Jeżeli aktualny zestaw jest rzeczywiście zbyt "Ambitny", to rozważyłbym DHF na przód, tył Dissector albo jeszcze lżej Forekaster nowy na przód, Rekon na tył, ten ostatni zestaw powinien być najszybszy. Nie jeździłem nigdy na Agressorze ani na Continentalach. 

Napisano

Rower to Canyon Spectral CF8 Mullet, skok 160/150. Przeznaczenie jak wspominałem od tras niebieskich czerwonych na Czarnej Górze w Bielsku po single Glacensis.

Rozumiem, że większość oporów idzie z tylnego koła, ale słyszałem opinie że jednak Dissector znika bardzo szybko na kamieniach.

Napisano

Miałem 2 Dissectory, nie zauważyłem specjalnej degradacji w porównaniu z innymi Maxxisami na tyle, nie były to na pewno MaxGripy. Może ktoś porównywał do opon innych firm albo innego typu. W mojej ocenie Dissector średnio nadaje się na przód jeżeli masz jeden zestaw i zdarza Ci się jeździć w mokrych warunkach.

Napisano

O ile single Glacensis to sobie przejedziesz na takich Forekasterach, czy nawet oponach XC, o tyle na czerwone trasy w Bielsku to na przód Dissector to jak dla mnie takie minimum.

Dissector szybko znika na asfalcie. Przejechałem na zestawie Dissector przód, Forekaster tył małego Transalpa i było ok. Myślę, że to jest taki zestaw minimum na czerwone szlaki, jak chcesz w miarę sprawnie je przelecieć. Pod warunkiem że jest sucho. Osobiście najlepiej mi się jeździ w górach z Dissectorem na tyle i Assegaiem na przodzie.

Przy czym ja mam w miarę lekką trailowke, a nie rower enduro.