Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam.

Potrzebuje wymienić linkę przerzutki tylnej w rowerze Giant TCR advanced 2. Linki i przewody znajdują się przy kierownicy natomiast dalsza część idzie w środku. Czy wystarczy wyjąć stara linkę i przez klamkę wprowadzić nową czy to jednak nie takie proste i są jakieś haczyki np przy suporcie. 

Wymieniałem kiedyś w starszym rowerze z linkami na zewnątrz i oczywiście problemu żadnego nie było, wystarczyło wyjąć stara , wprowadzić nową i po robocie.

Edytowane przez AdrianoPL83
Napisano (edytowane)

W srodku pewnie jest bez pancerza, wiec wprowadzenie nowej nie bedzie takie proste jak wyjmiesz stara.
Ja uzywalem 'pilota', bila cienka rurka, ktora byla przewleczona przez rame jak ja kupilem. nie wiem jak to sie nazywa poprawnie.
Od strony przerzutki wciagasz rurke na stara linke, az wyjdzie z przodu. Wyciagasz stara linke i w rurke wkladasz nowa. Na koniec wyciagasz rurke.

Na ponizszym zdjeciu widac 'pilota'

pilot.jpg.d6ae0038bcea9aece1bc8b985860350a.jpg

Edytowane przez JWO
Napisano

W miejscu gdzie linka wchodzi w ramę jest przelotka i kawałek teflonowej rurki ochronnej. Podobnie w miejscu gdzie wychodzi od strony przerzutki, z tym, że tam ta rurka jest połączona z przelotką. Sposób na wymianę jest prosty - kawałkiem taśmy izolacyjnej dobrze przyczep do starej linki jakiś cienki sznurek, żyłkę i ostrożnie ją wyciągnij. Wcześniej wyjmij tylną przelotkę z rurką ochronną. Rurka ochronna z przodu powinna się wysunąć razem z linką. Odczep sznurek od linki, wymień ją i ten fragment pancerza, nową linkę przyklej do pozostawionego w ramie sznurka i przeciągnij ją. Dobra rada - staraj się raczej linkę popychać, niż ciągnąć, żeby nie oderwać sznurka wewnątrz ramy.

A na przyszłość kup sobie na AliExpress zestaw do wewnętrznego prowadzenia przewodów, kosztuje 13-15 zł. ;)

Napisano

Dzięki za info i rady. Zamówię sobie z ali ten zestaw o którym napisałeś. Myślałem że linka do wymiany ale jeszcze trochę pożyje.

Tak swoją drogą oglądałem na YT gościa który linkę wymienił bez problemu wpuszczając ja normalnie  od strony klamki, ku mojemu zdziwieniu udało mu się to. Rower pełna integracja przewodów, wszystko pochowane.