Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

w kross esker 7.0  w piaście FH-RS470 przeskakuje bębenek. Ma dziwne oznaczenia w katalogu shimano Y3G898040. Nigdzie tego nie ma. Są jakieś zamienniki? Nie chce zmieniać całej piasty i przeplatać koła.

Napisano (edytowane)

Bębenek z piasty XT 8010 pasuje Y38V98010. Wszystkie kasety mtb w standardzie mocowania HG wejdą na ten bębenek i kasety szosowe HG 11-34, 11-36. Jeszcze napisz jaką kasetę masz założoną? Kasety na ten bębenek zakładasz bez podkładki 1,85mm.

Edytowane przez leejoonidas
  • +1 pomógł 1
Napisano

Mam jeszcze oryginalną kasetę Shimano CS-M7000 (11-42T).

Dzięki wielkie za poradę! Czyli mogę kupić sam bębenek Y38V98010 i będzie pasować? Widzę że jest dostępny w kilku sklepach

(Nie chcę inwestować za dużo pieniędzy w te koła bo mam w planie zakup kompletu kół karbonowych z jakiś czas 🤑)

Jest gdzieś dostępna instrukcja / film jak to rozebrać? Trzeba mieć klucze płaskie do konusów i imbus 15mm? Co z tymi podkładkami, bez podkładki ?

Dziękuję za poradę🙂

Napisano (edytowane)

Jeśli założysz wspomnianą przez Ciebie kasetę Slx M7000 to tylko ją przykręcasz i to wszystko, o podkładce możesz zapomnieć. Oś piasty odkręcasz od strony tarczy kluczami chyba 17 albo 15, oś wyciągasz od strony bębenka. Trzeba wydłubać uszczelkę kurzową z bębenka, wyjąć kulki i już widać gniazdo na imbus, bębenek odkręcasz w lewo.

• +1 pomógł 1
Napisano

sprzedawca twierdzi że bębenek Y38V98010  z  XT 8010 nie będzie pasował do FH-RS470 numer Y3G898040.

Chyba że masz 100% pewności?

Chyba pozostaje tylko eksperymentować...

Napisano

Jeżeli bębenek przeskakuje to go po prostu rozbierz i przeserwisuj. Nieuniknione, że jest za dużo smaru dowalone i zakleja zapadki. Podejrzewam, że to klasyczna konstrukcja na kulkach, gdzie żeby dostać się do środka trzeba odkręcić miskę kluczem do ( misek) bębenków. :) 

P.S.

To jest Shimano na kulkach, więc dostęp do środka jak pisałem wyżej.

Rozkontrować, zdjąć osłonę, wyjąć kulki , odkręcić miskę, zdjąć korpus bębenka, przeserwisować :) 

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Rower55 napisał:

sprzedawca twierdzi że bębenek Y38V98010  z  XT 8010 nie będzie pasował do FH-RS470 numer Y3G898040.

Sprzedawca może tak twierdzić bo jest pewnie tylko sprzedawcą a nie serwisantem, kieruje się numerem produktu a nie tym czy mocowanie bębenka jest takie samo, czy długość całkowita bębenka jest taka sama, kulki w łożysku są takie same, oś ta sama. Kupuj ten bębenek i zamontuj, 100% będzie pasował. Jedyny problem jaki może wystąpić to taki że nie założysz na niego kaset szosowych oprócz tych które wcześniej już wymieniłem. Kiedyś tu na forum już był podobny temat do twojego i gość bez problemu zamontował ten bębenek na piastę FH-RS470.

Tutaj jest dowód.https://www.forumrowerowe.org/topic/259887-bębenek-wymienialność-bębenków-shimano/

Napisano
14 godzin temu, leejoonidas napisał:

Jak można polecać komuś rozebranie bębenka skoro jeszcze przed chwilą gość pytał jak się go zdejmuje?

Bo to taka sama filozofia w jego serwisie jak jego zdjęcie. Link do jutuba, ewentualny klucz za 3 dychy, a nie rzeźbienie " który bębenek będzie pasował" . Roboty z tematem może na godzinę, a gosć jest przez tydzień z bębenkiem w czarnej tycie.A jak nie potrafi, to niech zaniesie, do sensownego serwisu, zrobią to dość szybko i okazać się może, że nie zapłaci jak za nowy bębenek . Jak można komuś polecać kupno nowego bębenka skoro szybciej i łatwiej jest go przeserwisować? XD

Napisano (edytowane)

Skoro wiesz jak to zrobić i roboczogodzina u Ciebie nic nie kosztuje, wiesz jakie to są zapadki w razie uszkodzenia którejś, mimo że Shimano stosuje ich kilka rodzajów, wiesz gdzie je można dostać, masz klucz za trzy dychy i czas jak każdy dobry serwis, to zaoferuj się koledze że to zrobisz dla niego, bo jak widać dla gościa jest to prawie robota zegarmistrzowska a ty przecież miałeś do czynienia kiedyś z zegarkami, czyli z bębenkiem też sobie poradzisz. Życzę powodzenia w działaniu. 

Napisano (edytowane)

Jak przyjedzie do mnie na serwis z kołem, to  nie widzę najmniejszego problemu :) 

:) Bo przecież serwis rowerowy mam i nie takie rzeczy robię, a niektóre maszyny po zegarmistrzowskim wykorzystuję też w rowerówce jeżeli mam być już tak precyzyjny :D

Edytowane przez kaido2