Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

w kross esker 7.0  w piaście FH-RS470 przeskakuje bębenek. Ma dziwne oznaczenia w katalogu shimano Y3G898040. Nigdzie tego nie ma. Są jakieś zamienniki? Nie chce zmieniać całej piasty i przeplatać koła.

Napisano (edytowane)

Bębenek z piasty XT 8010 pasuje Y38V98010. Wszystkie kasety mtb w standardzie mocowania HG wejdą na ten bębenek i kasety szosowe HG 11-34, 11-36. Jeszcze napisz jaką kasetę masz założoną? Kasety na ten bębenek zakładasz bez podkładki 1,85mm.

Edytowane przez leejoonidas
  • +1 pomógł 1
Napisano

Mam jeszcze oryginalną kasetę Shimano CS-M7000 (11-42T).

Dzięki wielkie za poradę! Czyli mogę kupić sam bębenek Y38V98010 i będzie pasować? Widzę że jest dostępny w kilku sklepach

(Nie chcę inwestować za dużo pieniędzy w te koła bo mam w planie zakup kompletu kół karbonowych z jakiś czas 🤑)

Jest gdzieś dostępna instrukcja / film jak to rozebrać? Trzeba mieć klucze płaskie do konusów i imbus 15mm? Co z tymi podkładkami, bez podkładki ?

Dziękuję za poradę🙂

Napisano (edytowane)

Jeśli założysz wspomnianą przez Ciebie kasetę Slx M7000 to tylko ją przykręcasz i to wszystko, o podkładce możesz zapomnieć. Oś piasty odkręcasz od strony tarczy kluczami chyba 17 albo 15, oś wyciągasz od strony bębenka. Trzeba wydłubać uszczelkę kurzową z bębenka, wyjąć kulki i już widać gniazdo na imbus, bębenek odkręcasz w lewo.

Edytowane przez leejoonidas
  • +1 pomógł 1