Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam problem z hamulcem Promax F1 – jeden z tłoków w zacisku jest całkowicie zablokowany, zapiekł się. Czekam na wizytę w serwisie. 
Zastanawiam się, czy warto próbować to naprawiać (jeśli w ogóle się da), czy raczej poszukać innego zacisku (ewentualnie całego zestawu). Czy ktoś z Was miał podobny problem i udało się to skutecznie ogarnąć? Koszt robocizny jest podobny do kosztu zacisku Shimano BR-UR300 a z tego co czytałem te hamulce Promax miały swoje dolegliwości i już nie są produkowane.

Druga kwestia – czy zacisk Shimano BR-UR300 czy Tektro R280 lub inny w miarę niedrogi typu flat mount da się połączyć z klamką hamulcową Promax F1? Obie marki używają oleju mineralnego (tak jak Promax), ale nie wiem, jak z kompatybilnością ciśnienia i konstrukcji. Który z tych ww. wymienionych będzie lepszy pod względem siły hamowania, bezawaryjności?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie – czy jest sens walczyć z tym zaciskiem, czy lepiej wymienić go na coś bardziej standardowego?

Napisano

Niby nie powinno się mieszać producentów ale często to działa. Promax to tania chińszczyzna gdzie teraz wymienisz zacisk a za jakiś czas może się okazać że padnie klamka. Ja bym wymienił całość i nie bawił się w półśrodki. Jak masz przewód na zewnątrz to może uda Ci się kupić z połączonym już zaciskiem do klamki i tylko sobie podmienisz całość pomijając koszty serwisu.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, narren napisał:

czy Tektro R280

Genialny pomysł! Wymieniać Promax na Tektro! Hahaha. 😆 To tak jakbyś podczas tonięcia pił dodatkowo wodę z butelki...
Kup sobie za 175 zł komplet Shimano MT200 i nie kombinuj z żadnymi wynalazkami.

Edytowane przez TheJW
  • +1 pomógł 1
Napisano

Drugi hamulec Promax hamuje całkiem dobrze, oczywiście mam świadomość, że też może się popsuć. Co do Tektro, to mam w drugim rowerze i działają od kilku lat bardzo dobrze i nie czuję żebym tonął.

Napisano (edytowane)

@TheJW co cię tak negatywnie nastawiło do tych hamulców?

W dniu 11.04.2025 o 08:58, TheJW napisał:

Genialny pomysł! Wymieniać Promax na Tektro! Hahaha. 😆 To tak jakbyś podczas tonięcia pił dodatkowo wodę z butelki...

Może jeździłeś na modelach sprzed kilkunastu lat? Obecnie Tektro produkuje wielomilionowe serie tych podstawowych hamulców, które są powszechnie stosowane w "zwyczajnych"😉  rowerach jako sprawdzona i trwała konstrukcja.  A jaka łatwa dostępność różnych klocków hamulcowych i wymianę dokona dosłownie każdy👍.

@narren ja też uważam, że łatwiej i pewniej wymienić całość, albo cały zacisk. Jeżeli się zatarło, to jest fizyczna przyczyna, np wadliwe pasowanie, a to już wada produkcyjna.

Edytowane przez Turysta05
  • +1 pomógł 1