narren Napisano Czwartek o 23:06 Napisano Czwartek o 23:06 Cześć, Mam problem z hamulcem Promax F1 – jeden z tłoków w zacisku jest całkowicie zablokowany, zapiekł się. Czekam na wizytę w serwisie. Zastanawiam się, czy warto próbować to naprawiać (jeśli w ogóle się da), czy raczej poszukać innego zacisku (ewentualnie całego zestawu). Czy ktoś z Was miał podobny problem i udało się to skutecznie ogarnąć? Koszt robocizny jest podobny do kosztu zacisku Shimano BR-UR300 a z tego co czytałem te hamulce Promax miały swoje dolegliwości i już nie są produkowane. Druga kwestia – czy zacisk Shimano BR-UR300 czy Tektro R280 lub inny w miarę niedrogi typu flat mount da się połączyć z klamką hamulcową Promax F1? Obie marki używają oleju mineralnego (tak jak Promax), ale nie wiem, jak z kompatybilnością ciśnienia i konstrukcji. Który z tych ww. wymienionych będzie lepszy pod względem siły hamowania, bezawaryjności? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie – czy jest sens walczyć z tym zaciskiem, czy lepiej wymienić go na coś bardziej standardowego? Cytuj
Rafał87 Napisano Piątek o 06:42 Napisano Piątek o 06:42 Niby nie powinno się mieszać producentów ale często to działa. Promax to tania chińszczyzna gdzie teraz wymienisz zacisk a za jakiś czas może się okazać że padnie klamka. Ja bym wymienił całość i nie bawił się w półśrodki. Jak masz przewód na zewnątrz to może uda Ci się kupić z połączonym już zaciskiem do klamki i tylko sobie podmienisz całość pomijając koszty serwisu. 1 Cytuj
TheJW Napisano Piątek o 06:58 Napisano Piątek o 06:58 (edytowane) 7 godzin temu, narren napisał: czy Tektro R280 Genialny pomysł! Wymieniać Promax na Tektro! Hahaha. 😆 To tak jakbyś podczas tonięcia pił dodatkowo wodę z butelki... Kup sobie za 175 zł komplet Shimano MT200 i nie kombinuj z żadnymi wynalazkami. Edytowane Piątek o 06:58 przez TheJW 1 Cytuj
narren Napisano wczoraj o 21:57 Autor Napisano wczoraj o 21:57 Drugi hamulec Promax hamuje całkiem dobrze, oczywiście mam świadomość, że też może się popsuć. Co do Tektro, to mam w drugim rowerze i działają od kilku lat bardzo dobrze i nie czuję żebym tonął. Cytuj
Turysta05 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowane) @TheJW co cię tak negatywnie nastawiło do tych hamulców? W dniu 11.04.2025 o 08:58, TheJW napisał: Genialny pomysł! Wymieniać Promax na Tektro! Hahaha. 😆 To tak jakbyś podczas tonięcia pił dodatkowo wodę z butelki... Może jeździłeś na modelach sprzed kilkunastu lat? Obecnie Tektro produkuje wielomilionowe serie tych podstawowych hamulców, które są powszechnie stosowane w "zwyczajnych"😉 rowerach jako sprawdzona i trwała konstrukcja. A jaka łatwa dostępność różnych klocków hamulcowych i wymianę dokona dosłownie każdy👍. @narren ja też uważam, że łatwiej i pewniej wymienić całość, albo cały zacisk. Jeżeli się zatarło, to jest fizyczna przyczyna, np wadliwe pasowanie, a to już wada produkcyjna. Edytowane 14 godzin temu przez Turysta05 1 Cytuj
narren Napisano 22 minuty temu Autor Napisano 22 minuty temu Dzięki za pomoc. Doszedłem do tych samych wniosków. Naprawa zepsutego zacisku byłby zbliżony kosztowo do ceny nowego zacisku z klamkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi