Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Chciałbym w swoim amortyzatorze wymienić sprężynę powietrzną na taką o innym skoki. Mam Zeba Select Plus na tłumiki Charger 3 RC2. 

System podpowiada mi, że powinienem użyć sprężyny powietrznej z butter cups ami 00.4318.066.003

Ja jednak nie wierzę w ten wynalazek i wolałbym założyć tańszą sprężynę 11.4018.111.024 - czy ten numer podejdzie? 

Co znaczą oznaczenia przy Zebie A1, A2? 

Edytowane przez TedRed4
Napisano

Bezpośrednio z kartoteki mojego amora kieruje mnie na sprężynę z butter cupsami. Tutaj na pewno jest motyw sprzedaży nowych, aktualnych komponentów (a nie starych sprężyn, które wychodzą) bo u mnie nie ma buttercupsow. Więc sprężyna może być 'starsza'. 

Poza tym sprężyny proponowane są od A1+ są to Debonair+ i tutaj chyba też niskie ryzyko wejścia w produkt 

Napisano

Nie mieszajcie ludzie jak pojęcia nie macie. 

Rozumiem, że chcesz mieć 160mm, będę tutaj się rozpisywał w takim razie tylko o tych kodach produktów. 

Po 1. Otwórzmy najaktualnieszy spare parts catalog: (strona 152 i 153), interesuje nas sprężyna, element U3 (jako całość) lub element 14 (jako travel change kit):

image.png.692c075e0c7a8a718cefa8b8fd877bee.png

https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/spare-parts/spare-parts-catalog/2025-rockshox-spare-part-catalog.pdf

Po 2. Mówimy o 2 generacji zeba, (ale bebechy są amienne z 1 gen, możesz wsadzić 1 gen sprężyny jeśli jej charakterystyka ci się bardziej podoba). 

Jeśli chcesz mieć dokładnie taką samą sprężynę jak obecnie tylko o innym skoku (czyli bez butterów) to interesuje cie ta rozpiska:

image.png.d6ad2310b37e2687595eeb1526a65143.png

Strona 153. 

Dostajesz wtedy sprężynę o długości odpowiadającej wersji z butterami i "przedłużką" wkręcaną na końcu kompensującą brak butterów. Szukaj po tych kodach. 

00.4318.066.003 - to faktycznie pełna wersja sprężyny sprzedawana jako "upgreade kit" z butterami - jak ich nie chcesz, bez sensu to kupować. 

Dla ciebie, jeśli  nie chcesz butterów, odpowiedni numer to: 11.4018.111.050, jak na powyższym screenie. 

Możesz też na OLX bądź gdzieś ktoś ma w sprzedaży jeszcze, użyć sprężyny z pierwszej generacji zeba oznaczonej kodem 00.4020.574.004 ale jest ona dużo mniej progresywna, żeby wyrównać pracę pi razy drzwi z nową trzeba dodać około 2 tokeny do komory - dla uzyskania podobnej progresji. 

• +1 pomógł 2