TedRed4 Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia (edytowane) Chciałbym w swoim amortyzatorze wymienić sprężynę powietrzną na taką o innym skoki. Mam Zeba Select Plus na tłumiki Charger 3 RC2. System podpowiada mi, że powinienem użyć sprężyny powietrznej z butter cups ami 00.4318.066.003 Ja jednak nie wierzę w ten wynalazek i wolałbym założyć tańszą sprężynę 11.4018.111.024 - czy ten numer podejdzie? Co znaczą oznaczenia przy Zebie A1, A2? Edytowane 10 Kwietnia przez TedRed4 Cytuj
KSikorski Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia A1 i A2 to kolejne generacje Zeb`a. Pytanie o kompatybilność konkretnych komponentów proponuję kierować na suport SRAMa. Cytuj
Dokumosa Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia Przy zmianie cyfry była raczej zmieniana kosmetyka. Przy zmianie litery potrafili grubo namieszać (np. inne gwinty). Cytuj
TedRed4 Napisano 11 Kwietnia Autor Napisano 11 Kwietnia Bezpośrednio z kartoteki mojego amora kieruje mnie na sprężynę z butter cupsami. Tutaj na pewno jest motyw sprzedaży nowych, aktualnych komponentów (a nie starych sprężyn, które wychodzą) bo u mnie nie ma buttercupsow. Więc sprężyna może być 'starsza'. Poza tym sprężyny proponowane są od A1+ są to Debonair+ i tutaj chyba też niskie ryzyko wejścia w produkt Cytuj
XYZPV Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia Nie mieszajcie ludzie jak pojęcia nie macie. Rozumiem, że chcesz mieć 160mm, będę tutaj się rozpisywał w takim razie tylko o tych kodach produktów. Po 1. Otwórzmy najaktualnieszy spare parts catalog: (strona 152 i 153), interesuje nas sprężyna, element U3 (jako całość) lub element 14 (jako travel change kit): https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/spare-parts/spare-parts-catalog/2025-rockshox-spare-part-catalog.pdf Po 2. Mówimy o 2 generacji zeba, (ale bebechy są amienne z 1 gen, możesz wsadzić 1 gen sprężyny jeśli jej charakterystyka ci się bardziej podoba). Jeśli chcesz mieć dokładnie taką samą sprężynę jak obecnie tylko o innym skoku (czyli bez butterów) to interesuje cie ta rozpiska: Strona 153. Dostajesz wtedy sprężynę o długości odpowiadającej wersji z butterami i "przedłużką" wkręcaną na końcu kompensującą brak butterów. Szukaj po tych kodach. 00.4318.066.003 - to faktycznie pełna wersja sprężyny sprzedawana jako "upgreade kit" z butterami - jak ich nie chcesz, bez sensu to kupować. Dla ciebie, jeśli nie chcesz butterów, odpowiedni numer to: 11.4018.111.050, jak na powyższym screenie. Możesz też na OLX bądź gdzieś ktoś ma w sprzedaży jeszcze, użyć sprężyny z pierwszej generacji zeba oznaczonej kodem 00.4020.574.004 ale jest ona dużo mniej progresywna, żeby wyrównać pracę pi razy drzwi z nową trzeba dodać około 2 tokeny do komory - dla uzyskania podobnej progresji. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi