kaweff Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia Czolem ! Od kiedy kupilem swoja pierwsza szose (Giant Defy) na poczatku poprzedniego sezonu wiedzialem ze to nie bedzie koniec mojej przygody wlasnie z szosa Od jakiegos czasu zaczela mi chodzic po glowie karbonowa rama i takiego roweru zaczalem szukac. Poniewaz pasowala mi geometria Gianta chcialbym nadal zostac w czyms blizej Endurance niz typowy scigacz, moja uwage przykul Cannondale Synapse, z racji ze jest to z tego co czytam sprawdzona solidna konstrukcja i troche kosztuje, celuje w cos z lat 2015-2020. I tu pytanie, pierwsze o rozmiar, mam 184 cm i wypadam jak zawsze gdzies pomiedzy 56 a 58, czy ktos kto jezdzi na Cannonie bylby w stanie cos podpowiedziec ? Druga sprawa to osprzet, widzialem rozne konfiguracje, m.in na Ultegrze ale tez na SRAM Red - tego SRAMa troche sie obawiam, przede wszystkim dlatego ze to kosztowna zabawa, jak zobaczylem ile kosztuje kaseta do tego zestawu to sie za glowe zlapalem. Czy to jest tak ze taka najwysza grupa generuje potem duzo wieksze koszty eksploatacyjne czy to sie tak nie przeklada ? Rozwazam kazdy rower z karbonowa rama i geometria endurance, wiec gdzies tam tez rzucam okiem na Vento 6.0, ale jesli ktos bylby w stanie cos polecic albo odradzic to bede wdzieczny ! Jezdze rekreacyjnie, trasy 100+ km Cytuj
Mihau_ Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia Daj linki do konkretnych rowerów * choć synapse czy nowy czy używany stosunek cena/zastosowane graty ma taki sobie Cytuj
kaweff Napisano 10 Kwietnia Autor Napisano 10 Kwietnia (edytowane) Cannon - https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-cannondale-synapse-hi-mod-2-red-karbon-sram-red-2x11-CID767-ID14MdwN.html?reason=observed_ad Kross - https://www.olx.pl/d/oferta/kross-vento-6-0-rower-szosowy-CID767-ID14W0Lz.html?reason=observed_ad Cube - https://www.olx.pl/d/oferta/cube-agree-gtc-56cm-karbon-carbon-rower-szosowy-ultegra-dtswiss-CID767-ID158joj.html?reason=observed_ad Edytowane 10 Kwietnia przez kaweff Cytuj
nossy Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia Jaki budżet? Skoro endurance to zastanów się czy nie warto wejść we współczesny standard, czyli możliwość opon 32c i hample tarczowe. Cytuj
kaweff Napisano 10 Kwietnia Autor Napisano 10 Kwietnia Budzet 3,5k. Nie interesuje mnie wogole mozliwosc wrzucenia szerszej opony ani tarcze Cytuj
nossy Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia Polecany sprzedawca, są niedaleko mnie...obsługa oki: https://szybkierowery.pl/produkt/centurion-gigadrive-carbon-ultegra/ Nie wiem, czy to najlepsza relacja cena/jakość...ale raczej nie jest zła. Cytuj
wildix Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia Co do rozmiaru to zastanów się na jakiej wysokości względem siodełka masz kierownicę (i odległości też). SRAM Red to topowa grupa i tanio nie będzie, ale ten canondale akurat ma kasetę ultegry. Bardziej bym się obawiał ergonomii, sramowski leap-tap nie każdemu odpowiada. W eksploatacji najtańszy będzie ten vento bo x10 (ale logistycznie lepiej mieć taki sam napęd jak w już użytkowanym rowerze, zamawiasz łańcuchy na zapas albo koło przełożysz w razie ,,W'' i śmigasz). A poza tym uwagę bym zwrócił na zewnętrzne prowadzenie linek, aluminiową sterówkę, popularny standard suportu i ,,normalną'' sztycę (w karbonowych ramach często są jakieś autorskie patenty). Cytuj
Mihau_ Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia 10 godzin temu, kaweff napisał: Kross - https://www.olx.pl/d/oferta/kross-vento-6-0-rower-szosowy-CID767-ID14W0Lz.html?reason=observed_ad Cube - https://www.olx.pl/d/oferta/cube-agree-gtc-56cm-karbon-carbon-rower-szosowy-ultegra-dtswiss-CID767-ID158joj.html?reason=observed_ad Ani jeden ani drugi to nie endurance. Kross ma geometrię praktycznie jak tcr Zerknij sobie na cube attain gtc Cytuj
kaweff Napisano 11 Kwietnia Autor Napisano 11 Kwietnia 16 godzin temu, wildix napisał: A poza tym uwagę bym zwrócił na zewnętrzne prowadzenie linek, aluminiową sterówkę, popularny standard suportu i ,,normalną'' sztycę (w karbonowych ramach często są jakieś autorskie patenty). Dzieki, bardzo dobre uwagi! A to nie jest tak ze do karbonowego widelca najlepiej karbonowa rura sterowa ? 17 godzin temu, wildix napisał: sramowski leap-tap nie każdemu odpowiada. Moglbys rozwinac mysl ? Cytat Zerknij sobie na cube attain gtc Tez fajna opcja, tyle ze wiekszosc jest na tarczach z tego co widze, ale poszukam Cytuj
wildix Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia Do karbonowej sterówki potrzeba specjalnego (niekoniecznie karbonowego) mostka kierownicy, który jej nie uszkodzi. Kupujesz używkę, nie wiesz czy poprzedni właściciel nie zmieniał mostka, nie wiesz czy sam nie będziesz zmieniał ;-). Manetki srama mają inną filozofię zmiany biegu. Jak naciskasz dźwigienkę lekko to luzujesz linkę o jeden klik, jak naciskasz mocniej to naciągasz o jeden klik (Red to topowa grupa i być może naciąga o dwa kliki). Nie każdemu to pasuje, choć w grubych rękawiczkach to sram może być wygodniejszy. Cytuj
Xzc Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia Jeżdziłem od 2020 na synapsie z ultegrą, ogolnie rower naprawdę super, miałem okazję jeździć na defym i w porównaniu z synapsem o wiele lepiej było na synapsie. Wzrost 188 cm i rozmiar 58, natomiast mam dość długie ręce i wrzuciłem tam mostek 130 z fittingu wyszło, że potrzebowałbym nawet 140 natomiast ciężko było kupić coś o tej długości. 3 tyg temu kupiłem orce aero i rożnica jest kolosalna jeśli chodzi o pozycję, mimo że w synapsie miałem wywalone wszystkie podkładki to orca z całym zestawem podładek i tak ma niżej kierownicę, na początku ciężko było mi się wpasować w orbee. Jeśli chodzi o synapsa ten rower nie jest klasycznym endurancem jak defy, ma trochę więcej charakteru sportowego. Największy minus jak dla mnie ale to akurat bolączka roweru z tamtego okresu to aspekt wizualny, bardzo mocno wystające przewody i niezbyt atrakcyjne profile rur, po za tym na pewno można polecić. Cytuj
Talrand Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia 2 godziny temu, wildix napisał: Do karbonowej sterówki potrzeba specjalnego (niekoniecznie karbonowego) mostka kierownicy, który jej nie uszkodzi. [..] Masz jakieś przykłady takich 'dedykowanych pod karbon' mostków? Bo pierwsze słyszę 🤔 Cytuj
wildix Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia Nie mam pod ręką zdjęcia ale chodzi o to, żeby powierzchnia styku mostka ze sterówką była jak największa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi