Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

Wymieniłem kierownice w szosie na taką z wewn. prowadzeniem linek i linki też wymieniłem na nowe oraz naoliwiłem w pancerzach.

Po zmontowaniu klamkomanetki nie reagują na zmianę biegu. Nie ciągnie ani nie popuszcza linki jak na filmiku.

Linke porządnie napinałem, że aż  przerzutke wypychało i dalej nic.

Nie wiem już co z tym zrobić. Ogólnie wyciągałem linke kilka razy i trochę ciężko chodzi w tych pancerzach mimo oliwienia i czyszczenia.

Czy możliwe że coś pourywałem w tych klamkach? Pierwszy raz coś grzebałem przy linkach, sprzet prawie nowy.

Film Tutaj

Osprzęt shimano 105 R7000.

Edytowane przez Gallax
Napisano
Godzinę temu, Gallax napisał:

Po zmontowaniu klamkomanetki nie reagują na zmianę biegu

Raczej, linka nie reaguje na zmianę biegu. Tez stawiam ze jej nie zaczepiles do klamkomanetki. 

Napisano
13 godzin temu, JWO napisał:

Raczej, linka nie reaguje na zmianę biegu. Tez stawiam ze jej nie zaczepiles do klamkomanetki. 

Niby zaczepione wszystko. Tego się nie da chyba źle założyć.

Wrzuciłem kilka zdjęć Tutaj.

Żeby było śmieszniej to nie działa ani przód ani tył, bo obie linki wymieniałem.

Napisano

Chyba sie da :D. Juz nie pamietam jak to robilem, ale trzeba bylo ustawic manetke na ktoryms skrajnym polozeniu, to poprawnie wlozyc.

Niestety w pracy nie widze zdjec,moze inni pomoga.

Napisano (edytowane)

Co tu ma ciągnąć linkę jak baryłka linki nie jest zaczepiona za uchwyt obrotowy w klamkomanetce. Trzeba najpierw na klamce zrzucić biegi na ten najniższy, ostatni, czyli małą manetką do końca. Przerzutka musi być ustawiona na najmniejszej zębatce.

Powinno być tak.

IMG_20250410_105409.jpg

IMG_20250410_105430.jpg

Edytowane przez leejoonidas