Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć podrzucono mi starszy rower merida kalahari 550 z prośbą o odbudowę. Wszystko szło gładko do czasu regulacji przedniej przerzutki jest to jakaś przerzutka suntour wraz z korbą suntour. Przerzutka ta wygląda dobrze i wydaje się działać dobrze. Problem jest taki,że o ile na stojaku ona działa to w trakcie jazdy nie. Gdy jadę na rowerze to albo nie wrzuca albo nie zrzuca w zależności od tego czy linkę napnę czy zluzuje robie to baryłką przy manetce. Jeden klik powoduje, że albo działa w góre albo w dół i nie mogę tego ustawić ani znaleźć przyczyny. suport na kwadrat 122,5 mm. Próbowałem z suportem 120mm a także ze 113mm ten był ewidentnie za krótki. Próbowałem też dwie inne przerzutki i problem był ten sam. Manetka(klamkomanetka) nowa shimano napęd 3x7 z wolnobiegiem z tyłu, linki pancerze nowe. Pomyślałem,że te manetki nie pracują dobrze z tą przerzutką ale dwie kolejne przerzutki to wykluczyły, bawiłem się tak kilka godzin, skończyły mi się pomysły i nadal nie wiem gdzie jest problem. Próbowałem również w różny sposób zamontować linkę to także nic nie dawało. Rower do mnie przyszedł ze starymi klamkomanetkami gdzie ktoś kiedyś jakby wyłączył jeden bieg co sugeruje,że problem już wystepował.Macie może pomysł co może być przyczyną?

Napisano

Jakby ktoś miał pomysł co tu można jeszcze zrobić to chętnie poczytam. Aktualnie idę próbować dalej ale po wczorajszym szans dużych nie widzę na ustawienie, fajnie jakbym chociaż przyczynę znalazł.

Napisano

Nie ta wysokość przerzutki względem korby?
Nierównolegle ustawiona względem korby?
Źle dobrana względem rozmiaru zębatek, kąta podsiodłowej?

Jeżeli na stojaku jest ok, to w zasadzie podczas jazdy zmienia się tylko obciążenie pedałowania. Sprawdzałeś jak się zachowuje przy ciśnięciu, a jak przy delikatnym przekręceniu?

W ostateczności ja bym wyregulował tak, żeby na mniejsze zrzucała bez problemów, a na wyższe przecież można mocniej wcisnąć dźwignie i przesunąć jeszcze trochę przerzutkę, przytrzymać chwilę aż łańcuch wejdzie.

Napisano
Cytat

Nie ta wysokość przerzutki względem korby?
Nierównolegle ustawiona względem korby?
Źle dobrana względem rozmiaru zębatek, kąta podsiodłowej?

To wszystko robiłem, testowałem wysokości, ustawiałem równolegle a także nieco w jedną i w drugą. Jedynie zastanawiałem się nad Twoim 3 podpunktem ale ta przerzutka jest w rowerze od nowości, tak jak korba, kiedyś to musiało działać jak wnioskuje.

Cytat

W ostateczności ja bym wyregulował tak, żeby na mniejsze zrzucała bez problemów

no właśnie się nie da, jak nie zrzuca to ani z dużej na średnią ani ze sredniej na małą z wrzucaniem to samo ale jak pisałem w trakcie jazdy. Nie działa jak pedałuje się szybko ani jak wolno. Zawsze dobrze działa tylko w jedną stronę albo w górę albo w dół.

Myślałem także,że może rama pęknięta i pod obciązeniem się ugina albo pracuje ale obejrzałem z lupą 😄 i nic nie ma

Napisano

Mam ten rower. Dostałem w "rozliczeniu", był w takiej samej specyfikacji i miał tą samą przypadłość. Nie udało się rozwiązać problemu - niezależnie od tego, jak przerzutka była ustawiona, a linka napięta, biegi nie działały poprawnie. Zamówiłem więc na Allegro przerzutkę Tourney za niecałe 30 zł i po temacie. ;)

Napisano

@TheJWOk dzięki za podpowiedź, ciekaw jestem co to powoduje. Zobaczę co tam jeszcze mam, może znajdę jakiegoś turneya, bo sprawdzałem takie na 3x8 i 3x9 choć ta pierwsza powinna działać moim zdaniem, Zamówiłeś Turney Ty 601?

@TheJWa może taką?

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-rowerowa-przednia-shimano-tourney-fd-ty500-3s-17095757246?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&gQT=2&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Napisano

Domniemam, że to mega kupowa niskiej klasy przerzutka sprzed lat które gną się w nieznanych nauce płaszczyznach. Na stojaku działa, bo łańcuch nie jest napięty, ale podczas jazdy wisi na nim x kilo rowerzysty i przerzutka się poddaje.

Mnóstwo takich przerzutek do śmietnika wyrzuciłem. Teraz za ~50zł idzie kupić XT.

Napisano

Ale mam nadzieję sprawdziłeś wcześniej, że będzie kompatybilna z Twoją korbą... ;)
W sumie to ciekawe, bo ta co kupiłem obsługuje niby maks. 42 zęby z przodu, a ja teraz założyłem korbę 28-38-48 i działa elegancko.

Napisano
2 godziny temu, Przecietny napisał:

Ok dzięki za podpowiedź, ciekaw jestem co to powoduje.

Za szeroki prowadnik i jego wyprofilowanie + za mientka sprężyna ;)

2 godziny temu, Przecietny napisał:

i mam nadzieje,że bedzie działać,

Tourney pod dużym obciążeniem to też jest kupa :) 

Sram x3 działa, sprawdzane w górach ;)

Napisano
Cytat

Ale mam nadzieję sprawdziłeś wcześniej, że będzie kompatybilna z Twoją korbą

Właśnie wróciłem z kolejnej bezowocnej walki😄tak spawdziłem max zebatka i pojemność się zgadzają, do tego skoro piszesz,że działa z korbą 48-38-28 to jest nadzieja.

Cytat

Tourney pod dużym obciążeniem to też jest kupa :) 

Sram x3 działa, sprawdzane w górach

Wiem,że Tournej do rewelacji nie należy a sram x3 faktycznie dobrze działa, bo też używam w jednym rowerze.

Jak się nie powiedzie to już nikomu  pomocy nie zaoferuje😄😄😄