Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 8.04.2025 o 14:43, FiFoLoZol napisał:

wymieniam bo części są mocno zajechane wyszczerbione i zardzewiałe.

Co tam jest wyszczerbione? Może masz na myśli krótsze niektóre zęby na korbie? Korby nie pokazałeś, widać tylko wolnobieg, a ten też nie jest jeszcze jakiś tragiczny, choć nowego łańcucha raczej nie przyjmie. W każdym razie na tym spokojnie dałoby się jeszcze trochę pojeździć. 

Napisano

Zęby są ostre i ponoć to może uszkodzić łańcuch. Ogólnie to brzydko wygląda pordzewiałe. Kolega mi łańcuch sprawdzał i mówił że u mnie jest 4% i że powinienen wymienić. I jak mu pokazałem rower to mi doradził żebym zmienił korbę, przerzutki bo nie chcą wchodzić i są no-name, łańcuch i wolnobieg. Wspominał też o piaście ale do tego trzeba ściągać wszystkie szprychy więc sobie to odpuszczę. Porobię więcej zdjęć akurat na chorobowym jestem. 

A co do części to też pooglądałem sobie filmiki I poczytałem trochę.

Lista będzie wyglądać tak:

Wolnobieg Shimano MF-TZ500 14-34T 
Przerzutka przód Shimano FD TY710TS 
Przerzutka tył Shimano RD TY-300 
Korba Shimano FC TY-301 42/34/24T 
Łańcuch Shimano HG-40 114 ogniw 
Pedały West Biking DU-Alloy              Linki Shimano 1.2 x 2100mm

Aktualnie przednia Przerzutka jest na down swing i będę chciał zmienić na top swing.

Dolna Przerzutka jest mocowana na śrubę.

Części dobrałem takie, że wszystko oprócz korby mam od jednego sprzedawcy i akurat cenowo też korzystnie wychodzi. Pedały zamówiłem z AliExpress, wraz z innymi akcesoriami jak uchwyty na bidon i telefon, dzwonek, itp.

Napisano (edytowane)

Zmierz również średnicę mocowania przerzutki przedniej do ramy, musisz kupić taką samą lub jak będziesz miał większą średnicę w przerzutce musisz kupić podkładkę/redukcję (chyba że jest z przerzutką), żebyś nie zamówił przerzutki z za małą średnicy obejmy/mocowaniem.

Przyjęte są trzy standardy średnicy rury ramy, do której mocujemy przerzutkę. Mocowanie na obejmę (28.6 mm / 31.8 mm / 34.9 mm)Ale obecnie, w zasadzie wszystkie przerzutki mocowane na obejmę, mają średnicę 34.9 mm. Warto przed zakupem zmierzyć średnicę pionowej rurki w ramie i upewnić się, że sprzedający dodaje potrzebny adapter.

Pamiętaj też że jeżeli rower stał długo to wszystkie linki i pancerze też do wymiany no chyba że były smarowane dobrze i działają ale ja bym raczej wymienił na świeże.

Edytowane przez Seb
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Linki i pancerze wymienię - rower był piwnicznym leżakiem. 

Czy linki Shimano 2.1mm będą dobrym wyborem? Pancerze lepiej markowe czy z AliExpress lub Amazona będą ok? Wypatrzone mam fajne niebieskie 3 metrowe i są w 2 wariantach 4mm i 5mm.
https://a.aliexpress.com/_EGCs3aG

Sprawdzę ramę suwmiarką. Jak wymiary będą się zgadzać to chyba będę mógł już zamawiać części.

Więc podsumowując renowacja wyjdzie mniej więcej 200zł.

Nie będzie problemów żadnych ze zmianą z Down swing na Top swing? Wziąłbym down swing ale top swing są tańsze i mam u jednego sprzedawcy.

Edytowane przez FiFoLoZol
Dodatkowe pytanie się przypomniało
Napisano

Niestety u mnie jest 31.9mm.

A co do reszty części będą pasować? Wolnobieg 14-34 zamiast 14-28 dlatego bo tańszy o kilka zł i jest u jednego sprzedawcy. Linki od przerzutek są pordzewiałe ale od hamulców wyglądają ok. Hamulce działają przedni wzorowo, tylni w miarę ok. Spytam sprzedawcy o adapter a jeśli by takiego nie dołączał to są na to jakieś domowe sposoby? 

Napisano

D,etka + taśma. Szczerze, to jeżeli przednia przerzutka działa to bym nie zmieniał. wszelkie zmiany  to gdy na korbie nowy łańcuch przeskakuje, przerzutka nie działa. W tylnej zapewne wystarczy zmienić tylko kółeczka o ile maja luzy ;)

• +1 pomógł 1
Napisano

No właśnie przednia kiepsko chodzi nie chcą biegi wchodzić. Tylnia też. Wymienić - wymienię ale przecież sobie mogę tamte zachować jako zapasowe. Rozbiorę poczyszczę ewentualnie coś wymienię w nich i jak komuś w rodzinie czy znajomych się popsują to w razie co będą. A zwłaszcza że nowa tylnia + przednia to niecałe 60zł.

Napisano
9 godzin temu, FiFoLoZol napisał:

Łańcuch Shimano HG-40 114 ogniw 

Nie kupuj tego łańcucha. To straszny szajs i błyskawicznie zniszczy napęd. Jeśli Shimano to HG71, albo KMC X8. 

9 godzin temu, FiFoLoZol napisał:

Wolnobieg Shimano MF-TZ500 14-34T 

Jak wspominałem, polecam taki z zębatką 13 zębów (Sunrace), bo będziesz miał nieco szybsze ostatnie przełożenie do jazdy szosowej (jeśli korba będzie tylko 42/34/24). Jeśli nie mieszkasz w bardzo górzystym terenie to te 34 jako największa na wonobiegu też chyba zbędna. To taki bieg ratunkowy, czasem przydatny, ale jest duży przeskok względem przedostatniej zębatki (o 10 zębów) i trochę psuje to płynność zmiany.  

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Przerzutka przednia musi pasować do rodzaju prowadzenia linki do niej. Może być od góry, dołu itp. ale widzę że to co podałeś ma typ dual więc chyba da radę ją podłączyć w każdej konfiguracji prawdopodobnie.

Teoretycznie jakbyś rozruszał tą przednią to pewnie dałoby się ją zreanimować i powinna działać to prosta konstrukcja trochę oleju na sworznie i może ożyje 🙂

Topswing czyli wózek wyżej od obejmy czy downswing czyli wózek niżej niż obejma to rodzaj konstrukcji wózka, ciężko powiedzieć raczej bym się trzymał tego co masz w rowerze czyli jak masz downswing to bym kupił downswing

Linki od przerzutek to nie to samo to linki od hamulców inna średnica. Pancerz do przerzutek ma 4mm średnicy do hamulców 5mm.

Edytowane przez Seb
  • +1 pomógł 1
Napisano

Zamówiłem z Temu jeden zestaw linek i pancerzy do przerzutek 4mm i jeden zestaw do hamulców 5mm. Są końcówki w zestawie. 

Co do tego Sunrace'a to fajny ten wolnobieg, wygląda na lepiej wykonany ale jest prawie 2x droższy. Kupiłbym go ale jednak w tym roku jednak robię rower po taniości. W górach nie mieszkam lecz niektóre moje trasy prowadzą przez pagórki więc mi się ten megarange przyda.

Łańcuch wezmę ten KMC X8 116 ogniw, niewiele droższy a na pierwszy rzut oka wygląda jak dużo lepszy jakościowo. Mój kolega mi radził Shimano ale wolę posłuchać się doświadczonych forumowiczów. Do tego jest u tego samego sprzedawcy co przerzutki i wolnobieg.

Stare przerzutki sobie zachowam jako zapasowe i jak zajdzie potrzeba będę próbował je odratować, gdyby to była jesień to bym pewnie na nich jeszcze został.

Wziąłbym tą downswing ale te topswing są tańsze i też u jednego sprzedawcy. W opisie jest napisane że wspiera typ dual. Mam chiński adapter na ramę - w gratisie był dodatkowy z uchwytem na latarkę za 3.50zł z AliExpress.

Tutaj mój koszyk, tak to wygląda cenowo:

https://ibb.co/YTLH2STK
https://ibb.co/ZzZn04VJ

Jeszcze zapomniałem dodać - wolę jeździć mniej ruchliwymi ścieżkami, a tempo raczej przeciętne, dość rzadko wrzucam najwyższy bieg. Zależy też od towarzystwa i celu podróży. Z ciekawostek - jest u mnie w mieście "góra" co ma niecałe 90m.n.p.m. 

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za cenne porady i będę się przymierzał do zamówienia części po weekendzie jeszcze przed świętami. Jeśli z tych części z koszyka można coś taniej a lepiej, byłbym wdzięczny za cynk.

A gdy już będę się zabierał za tuning to dam znać jak wyszło, czy wszystko przypasowało, czy działa i porobię fotki po tuningu.

Napisano (edytowane)

Powinno grać wszystko, raczej.... kup sobie spinkę do łańcucha też dedykowaną pod łańcuchy 7-8 rzędowe, najlepiej tej samej firmy co łańcuch.

Coś tam pamiętam że kiedyś miałem problem z zamontowaniem spinki shimano do sram czy odwrotnie, coś tam nie pasowało i nie dało się ścisnąć spinki żeby kliknęła.

Zajeździłem swego czasu masę łańcuchów i napędów i miałem tak jak ty wolnobieg w rowerze (w latach 2008-2013) nie widziałem żadnej różnicy czy używałem łańcucha sram, kmc czy shimano wszystkie trzeba było smarować, według mnie ważniejsze jest regularne czyszczenie i smarowanie napędu w tej samej klasie łańcucha ale są różne szkoły na ten temat i każdy wie swoje.

Edytowane przez Seb
Napisano (edytowane)

Łańcuch KMC X8 ma już wygodną spinkę w komplecie. Łańcuchy wyraźnie różnią się trwałością i zwykle na początku warto dopłacić te 20 zł do lepszego, bo tu jest duży przeskok w wytrzymałości materiałów - po prostu otrzymujemy znacznie lepszy stosunek jakości do ceny. Znaczna część ceny tanich przedmiotów to po prostu koszty operacyjne, pakowanie, transport i często produkt znacznie lepszy wychodzi finalnie tylko minimalnie drożej w sprzedaży detalicznej niż ten najtańszy. 

Edytowane przez marvelo
Napisano

Obecny łańcuch ma 110 ogniw, po zmianie wolnobiegu z 14-28T na 14-34T jak wezmę ten KMC X8 116 ogniw powinno być na styk? Przerzutki jednak zmieniam na Altusy. Zamawiam w końcu dzisiaj części.