pecio Napisano 10 Kwietnia Autor Napisano 10 Kwietnia @HSM nie dramatyzuje. Część mojego postu była w klimacie " humorystycznym" . Cytuj
ernorator Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia Cła na produkty nie z USA się nie zmieniły więc co nie z USA będzie kosztowało tyle samo. Zmienić się mogą ceny samych produktów bo co stracą na handlu z USA mogą rekompensować w różny sposób. A jak USA będzie prowadzić nadal tak przemyślaną i stabilną politykę handlową to może się okazać, że bariery handlowe między EU a środkowo-wschodnią Azją się zmniejszą. Cytuj
spidelli Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia Te cła to straszak, przecież większość od razu wyraziła chęć negocjacji. Chiny to inny przypadek.... Zachęcam do wysłuchania materiału z linka - samochody z Niemiec są symbolicznie oclone w USA, - amerykańskie w UE są clone, akcyzowane i VATowane - chodzi o nierównowagę. Ponoć Trump mówi o tym od 30 lat. Cele są dwa - przywrócenie równowagi w barierach celnych i paracelnych i odtworzenie miejsc pracy. Szkoda, że UE tylko część tego planu chce zrealizować czyli cła, bo miejsca pracy są mniej ważne od płonącej planety. Cytuj
pecio Napisano 11 Kwietnia Autor Napisano 11 Kwietnia (edytowane) Ale jak komisarze ludowi mają nie walić na te szatańskie blaszane pomioty z v8 / v6 cła ? Propagujemy zdrową motoryzację silnik od kosiarki z silnikiem od pralki . A w tym celnym pokerze chodzi o osłabienie na maxa dolara. Teraz za " parę chwil " USA muszą wykupić za kilka mld. dolców obligacje. A kasy nie mają . Z Japonią już się dogadali w tej materii. Cierpią tylko "rynki" bo ryży robi to wszystko na totalną pałę . Nic nie jest w obecnej chwili przewidywalne a zależy od tego jak Melania pohuśta gruszkę w nocy Trumpowi. Pomijam ostatni WIELKI wałek na giełdzie. Ktoś się pięknie obłowił. Ale żeby Panowie nie mówili ....... ostatnio Wahoo miało kilka fajnych / obiecujących ( dających do myślenia )premier. A dla czego do myślenia ? Bo niebawem trzeba się oglądać za godnym następcą Edka. Może jakiegoś wodza z plemienia Wahoo ? Garminy ostatnio strasznie nudne się zrobiły. ..... jak flaki z olejem .😁 Edytowane 11 Kwietnia przez pecio 1 Cytuj
HSM Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia @pecio Wahoo było ciekawą alternatywą dla Garmina, jak się od tego Garmina znacząco różniło (urządzenia raczej proste vs. kombajny z milionem funkcji, o czarno-białych ekranach [ok, potem pojawił się kolor, ale to było zdaje się tylko 8 kolorów w pierwszym Roam, późniejsze premiery miały więcej, za to niezwykle czytelny w każdych warunkach, w słońcu zupełnie bez podświetlenia- prawie jak e-ink w e-bookach] vs full color w Garminach z czytelnością zależną jednak od warunków oświetleniowych i podświetlenia (nawet w wersjach z ekranem MIP/transflective), obsługa głównie przez sparowaną aplikacje na telefonie, co pozwalało zachować skromny, wręcz prymitywny UI w urządzeniu, za to doskonale obsługiwany najczęściej używanymi 3 przyciskami vs. dziedzictwo Garmina z możliwością ustawienia wszystkiego w urządzeniu i i w związku z tym mega zagmatwanym UI, przyjemny czas pracy każdego urządzenia vs dobry czas pracy wybranych urządzeń)... Wahoo stanowiło doskonały kontrapunkt dla Garminów w rowerowym świecie. Miedzy innymi dlatego się sprzedawały. Niestety - dla mnie - ostatnie premiery (Ace) i zapowiedzi premier Wahoo (Roam v3, Bolt v3) stanowią wyraźne zerwanie z tą tradycją. Nowe urządzenia wyraźnie idą drogą Garmina - bardziej skomplikowanego (funkcje, interfejs, ale i platforma, na której to pracuje) komputerka rowerowego. Można przypuszczać, że Wahoo nie wypuści już nigdy niczego na starej platformie, widząc kres jej możliwości, a kolejne modele będzie rozwijać o koncepcję Ace (nowe bebechy, nowe oprogramowanie układowe, nowa aplikacja do obsługi przez użytkownika). Pytanie, czy tym ruchem zyska, czy raczej straci. Ja jestem rozczarowany, bo nie potrzebuje jakiejś tam imitacji Garmina, jeśli mogę po prostu tego Garmina sobie kupić. Z kolei ludzie od lat używający Garmina też mogą nie być zadowoleni, bo ich przyzwyczajenia są inne, a Wahoo niekoniecznie wdrożyło/wdroży wszystko tak, jak to działa w Garminach, więc komputerki Wahoo mogą sprawiac wrażenie trochę jednak "niedorobionych". Cytuj
pecio Napisano 11 Kwietnia Autor Napisano 11 Kwietnia @HSM w którym kierunku idzie ewolucja jest zasługą użytkowników . Jest presja na nowe oczojeXXne ekrany , nowe bezużyteczne funkcje i miliony innych bzdetów. To proszę . Z drugiej strony przez spełnianie tych " zachcianek " nakręca się spirala pomiędzy producentami. Akcjonariat też dorzuca "węgla" do kotła. Presja na wyniki. Patrząc tylko po ofercie Garmina widać jak totalnie zamotali się w oferowanym asortymencie . Zdublowane zegarki , w najnowszych szpejach podzespoły z "epoki" , kastrowanie bez sensu . Nawet znawcy tematu już nie ogarniają tego burdelu. @HSM Roam 3 / Bolt 3 są już w ofercie Wahoo. Cytuj
HSM Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia (edytowane) @pecio jest oficjalna zapowiedź od Wahoo, a dostępne od 6. maja https://www.dcrainmaker.com/2025/04/wahoo-bolt3-roam-3-hands-on-details-comparison-to-ace.html Edytowane 11 Kwietnia przez HSM Cytuj
smw44199 Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia Przyciski w tym Wahoo kojarzą mi się z autami z drugiej połowy lat 90 XXw Cytuj
spidelli Napisano 12 Kwietnia Napisano 12 Kwietnia (edytowane) Płatne funkcje w Polar - trynd się umacnia: Polar launches Fitness Program for a unique and fun approach to personalized training | Polar Global W sumie to w sezonie zimowym płacę za Rouvy i TrainingPeaks więc nie będę ronił krokodylich łez, dopóki sam PolarFlow jest bezpłatny. Gorzej jak trzeba będzie płacić za wszystkie platformy. Żałuję, że Polar porzucił komputerki rowerowe, miał V650, który był nawigacją i M460 - prosty komputerek rowerowy. O V650 się nie wypowiem, M460 mam i jestem zadowolony - prosty do bólu, monochromatyczny, podstawowe informacje, obsługa z przycisków. Czyta dane z czujników - H10, czujnik kadencji/prędkości Bontrager, Garmin, nawet z trenażera Kickr Snap odczytuje "pomiar" mocy Nawet powiadomienia z telefonu pobiera (nie używam, nie po to idę na rower, żeby mnie ktoś nękał ). Jedyne wady - wolny procesor, co odczuwalne jest przy synchronizacji z telefonem po treningu albo jeździe. Jak dla mnie mogliby go troszkę przyspieszyć i powiększyć dla czytelności ekranu (starość nie radość) i ja bym kupił coś takiego. Może mogliby zrobić drugi model z opcją nawigacji, nawet po kresce pobranej z Komoota. Może też bym kupił, chociaż mam do nawigacji eTrex (nawigacji potrzebuję kilka razy w roku). Pytanie retoryczne - ile osób jeszcze kupiłoby coś prostego, do robienia kilku rzeczy? Wielka szkoda również z tego powodu, że realna konkurencja się kurczy, szkoda, że Wahoo nie robi już zegarków, tu było podobne podejście - pomiar danych na treningu i to wszystko, Systm X nie oferuje żadnych analiz. Ktoś powie - bieda ale może to jest zaleta - zapłać sobie dodatkowo za TP, który Ci te dane zanalizuje, jeśli potrzebujesz. Zmierzamy w kierunku wyboru między Pepsi a Colą, co żadnym wyborem nie jest Edytowane 12 Kwietnia przez spidelli Cytuj
pecio Napisano 12 Kwietnia Autor Napisano 12 Kwietnia Tak sobie siedzę i myślę ...... zaczynam czuć się jak jeleń na polanie pod lasem który po przebudzeniu stwierdził , że jest krową do której wymion ktoś się mocno przyssał . Stoi sierota w łanach bujnej trawy zdezorientowana i czeka na rozwój wydarzeń . Cytuj
spidelli Napisano 12 Kwietnia Napisano 12 Kwietnia Zdecyduj się czy siedzisz czy stoisz Myślę, że w końcu część z nas dozna objawienia i porzuci fałszywe bożki Cytuj
pecio Napisano Sobota o 07:22 Autor Napisano Sobota o 07:22 @spidelli w ramach objawienia ......... na szybie objawił się obraz .... zostanę konwertytą 😉😁 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi