Malinowy Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia Witajcie. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was miał już możliwość korzystania z holu rowerowego https://2riders.com ? Sam zastanawiam się nad zakupem, wygląda ciekawie natomiast jak jest w praktyce? Są na rynku inne rozwiązania podobne? Cytuj
KSikorski Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia Używam holu TIREVELO Tow System i moim zdaniem jakikolwiek hol ma sens tylko na dłuższych, stromych podjazdach. W każdej innej sytuacji preferuję wspomaganie dziecka ręką, to jest jadąc obok pcham dziecko za jego bark. Cytuj
Malinowy Napisano 8 Kwietnia Autor Napisano 8 Kwietnia Dzięki za odpowiedź. Podobny system do tego, o który pytam, natomiast tutaj nie ma awaryjnego wypięcia w razie "wu". Na dłuższe trasy nie wyobrażam sobie pchać cały czas dziecka za bark. Cytuj
chudzinki Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia (edytowane) Takie rozwiązania nie są do ciągłego wspomagania tylko do okazjonalnego. Do ciągłego są sztywne hole, dla dzieci oczywiście. Edytowane 8 Kwietnia przez chudzinki Cytuj
KSikorski Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia Również holowanie na dłuższą metę jest dramatycznie złe. Pomijam wypinanie w sytuacjach awaryjnych, oby ich było jak najmniej. Co nie zmienia faktu, że ponowne zapięcie jest irytujące. Jedną ręką trzymasz swój rower by się nie przewrócił, drugą ręką sięgasz do roweru dziecka, rowery się rozjeżdżają i tak dalej. Na sztywnym czy miękkim holu dziecko zaczyna się nudzić, traci koncentrację, a to rodzi problemy. W mojej opinii dziecko musi pedałować i kierować rowerem by zachować skupienie. Osobiście proponuję po prostu tak dobierać trasy i cele by dziecko miało motywację przejechania, z założeniem wciągania holem na strome podjazdy i pomagania ręką jeśli zabraknie sił na końcu. Dajmy na to że mając dwójkę dzieci, jedno 1,5 i drugie 3,5 byliśmy w stanie dojechać z domu do zoo, dystans 15 kilometrów. Młodsze w przyczepce, starsze na swoim rowerze. Zajęło to 3 godziny, po drodze był piknik i plac zabaw, holu nie musiałem używać ani razu. Wróciliśmy koleją. Cytuj
Lextalionis Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia Miałem hol TIREVELO i zmieniłem na Traxa ze względu na sposób mocowania do roweru dziecka. Ten TIREVELO ma plastikową łapkę, które różnie się sprawdzała. Zastanawiam się tylko jak takie hole mają się do karbonowej sztycy. Odkąd zmieniłem rower przestałem tego używać. W tym 2riders pokazują montaż nawet na myk myku co mnie trochę zaskoczyło. Używał ktokolwiek takich rozwiązań na karbonowych sztycach? Cytuj
Malinowy Napisano 8 Kwietnia Autor Napisano 8 Kwietnia Biorę po uwagę tylko takie hole, gdzie dziecko musi kierować rowerem i jednak trochę wspomagać pedałowaniem. Trafiłem właśnie na tego traxa, wygląda lepiej niż ten tirevelo. Niestety o tym 2riders nie ma praktycznie żadnej opinii w sieci, tylko filmy reklamujące. Cytuj
Lextalionis Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia Zaleta TIREVELO to elastyczna linka, która bardzo pomaga dziecku płynnie ruszyć i tego brakuje w Traxie. Zaleta Traxa to pewniejsze mocowanie i możliwość mocowania 'w dwie strony' albo na rowerze rodzica albo na rowerze dziecka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi