goa2004 Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia Cześć, mam koła złożone niegdyś na karbonowej obręczy szprychach sapim cx ray i nyplach aluminiowych sapim polyax. Nie wiem jakim klejem były klejone gwinty. Natomiast, gdzieś koło dostało strzała i naprężenie na szprysze jest wg. TM-1 park toola 0. Klej na tyle mocny, że uniemożliwia centrowanie. Czym usunąć? Podjąłem decyzję, że wymienię nyple w obu kołach na DT Swiss Standard Pro lock. Pytanie czym potraktować nypel/szprycha aby było bezpieczne dla karbonu jednoczęśnie zadziałało ? Kółka pod szytkę więc musi to być zrobione na igłe:) Cytuj
Dokumosa Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia Nyple prolock są wypełnione fabrycznie klejem, który jest aktywowany po zetknięciu ze szprychą. Cytuj
pecio Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia Miałem kiedyś to samo . Grzanie i chemia nie pomogła a nyple tak się obrobiły , że zostało wycinanie szprych . Cytuj
Dokumosa Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia @goa2004 chemią tego nie ruszysz, b. dobrze dopasowany klucz o możliwie dużej szerokości i łapiący za wszystkie krawędzie + grzanie każdego nypla (np. pistoletem na gorące powietrze). Ale jest też możliwość, że tam żadnego kleju nie było i wtedy pozostaje to o czym wspomniał @pecio. Cytuj
goa2004 Napisano 8 Kwietnia Autor Napisano 8 Kwietnia te dopiero zakupiłem aby wymienić stare jednego właśnie odkręcałem na żywca i powiem szczerze, ukręciła się główka nypla.... ale szprycha została cała... w takim razie chyba skupię się tylko na tych sklejonych i luźnych szprychach i daruję sobie wymianę nypli skoro to ma być taki turbo problem grzać nyple przy karbonowej obręczy słaby pomysł Cytuj
Dokumosa Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia Jeśli jest więcej luźnych to można rozważyć wymianę wszystkich szprych bo pewnie swoje wypracowały. Nie widać przetarć na krzyżowaniu i w okolicach piasty? Cytuj
goa2004 Napisano 8 Kwietnia Autor Napisano 8 Kwietnia zweryfikuje ile dwie na pewno mają obniżone napięcie..., przeglądnę na spokojnie.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi