endriu Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia (edytowane) Dzień dobry, syn się najarał na ramę Karpiela-Disco Volante.Chce budować kolejną zjazdówkę, a ja próbuję wybić mu to z głowy. Jeżeli jednak postawi na swoim to chciałbym poznać opinię tych którzy mieli kontakt z tą ramą w kwestii osprzętu .Czy zamontuję ogólnie dostępne stery[1 1/8?/,suport czy amortyzator. Czy z racji wieku może być problem z dopasowaniem gratów? Na tę chwilę syn jeździ na DeVinci Ollie i jest dla niego za długa i za ciężka. Edytowane 7 Kwietnia przez endriu Cytuj
endriu Napisano 8 Kwietnia Autor Napisano 8 Kwietnia Może ktoś wie gdzie szukać specyfikacji tej ramy? Nic o niej nie wiem. Cytuj
Punkxtr Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia (edytowane) Generalnie - bardzo mocny typ na DH z tamtych lat jeśli chodzi o jakość działania zawieszenia. Wybierało bardzo dobrze, było niezwykle czułe. Prawda jest taka, że wiele topowych marek przegrywało w tej konfrontacji, ale zakup nie był prosty. Z racji zainteresowania jak i mocy przerobowych samego twórcy, trzeba było - po zamówieniu - najczęściej uzbroić się w cierpliwość. No i Disco Volante (nie wspominając już o kultowej ramie Armageddon) był bardzo drogi nawet jak na zachodnie warunki. Jakichś niestandardowych rzeczy tam nie było. Ale wiele tych ram pękało (bodaj w okolicy dampera jak dobrze pamiętam) w zależności od wersji. Zdarzały się egzemplarze nie trzymające wymiarów przy sterach, niektóre były kiepsko pomalowane. Edytowane 8 Kwietnia przez Punkxtr Cytuj
Galvatron Napisano Środa o 09:40 Napisano Środa o 09:40 Będziecie przekładać części z obecnego roweru czy składać od zera? Jaki macie budżet na ramę i części? Cytuj
endriu Napisano Środa o 12:20 Autor Napisano Środa o 12:20 (edytowane) Będzie przekładka,amory podejdą [Marzocchi 888 i Cane creek double],przednie koło też,suport być może,hamulce mam.Nie wiem jak ze sterami.Za ramę 2500,ja bym nie dał-ale młody zgrzany.Jest to pierwsza wersja tej ramy,nie wiem czy gorsza czy lepsza. Edytowane Środa o 12:21 przez endriu Cytuj
Maciorra Napisano Środa o 13:56 Napisano Środa o 13:56 Pierwsza wersja, czyli chyba końcówka lat .90? Ciekawe ile pokoleń ją już katowało?:) Też bym nie dał 2.5k. Cytuj
olo850 Napisano Środa o 14:15 Napisano Środa o 14:15 Może nie na temat, ale podobnie jak powyżej - bałbym się kupić własnemu dziecku ponad 20-letnią ramę do DH, jeżeli ma widzieć cokolwiek podobnego do DH. Cytuj
endriu Napisano Środa o 15:22 Autor Napisano Środa o 15:22 Pełnej historii nie poznam pewnie nigdy,aktualny właściciel ma ją 5 lat,raczej hobbistycznie-kolekcjonersko.Jest zresztą na portalu ogłoszeń O.. jako jeszcze cały rower.Wpisując Karpiel ,tylko to wyświetla się. Cytuj
olo850 Napisano Środa o 15:27 Napisano Środa o 15:27 No i syn ma na tym jeździć czy ma dalej być kolekcjonerskim okazem? Jeżeli to pierwsze to pomysł jest raczej bez sensu i Twoją rolą jako rodzica jest uświadomienie tego delikwentowi. Cytuj
endriu Napisano Środa o 15:39 Autor Napisano Środa o 15:39 Zakupu dokonam osobiście ,po oględzinach. Młody gustuje w retro ,ja zresztą też [zelektryfikowałem sobie Konę Stinky] lubimy amory sprężynowe, stare hamulce Magury czy XT.Młodzi są uparci i nielogiczni ,rodzice mogą jedynie próbować kontrolować sytuację. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi