Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry, syn się najarał na ramę Karpiela-Disco Volante.Chce budować kolejną zjazdówkę, a ja próbuję wybić mu to z głowy.

Jeżeli jednak postawi na swoim to chciałbym poznać opinię tych którzy mieli kontakt z tą ramą w kwestii osprzętu .Czy zamontuję ogólnie dostępne stery[1 1/8?/,suport czy amortyzator. Czy z racji wieku może być problem z dopasowaniem gratów?

Na tę chwilę syn jeździ na DeVinci Ollie i jest dla niego za długa i za ciężka.

Edytowane przez endriu
Napisano (edytowane)

Generalnie - bardzo mocny typ na DH z tamtych lat jeśli chodzi o jakość działania zawieszenia. Wybierało bardzo dobrze, było niezwykle czułe. Prawda jest taka, że wiele topowych marek przegrywało w tej konfrontacji, ale zakup nie był prosty. Z racji zainteresowania jak i mocy przerobowych samego twórcy, trzeba było - po zamówieniu - najczęściej uzbroić się w cierpliwość. No i Disco Volante (nie wspominając już o kultowej ramie Armageddon) był bardzo drogi nawet jak na zachodnie warunki.

Jakichś niestandardowych rzeczy tam nie było. Ale wiele tych ram pękało (bodaj w okolicy dampera jak dobrze pamiętam) w zależności od wersji. Zdarzały się egzemplarze nie trzymające wymiarów przy sterach, niektóre były kiepsko pomalowane. 

Edytowane przez Punkxtr
Napisano (edytowane)

Będzie przekładka,amory podejdą [Marzocchi 888 i Cane creek double],przednie koło też,suport być może,hamulce mam.Nie wiem jak ze sterami.Za ramę 2500,ja bym nie dał-ale młody zgrzany.Jest to pierwsza wersja tej ramy,nie wiem czy gorsza czy lepsza.

Edytowane przez endriu
Napisano

Może nie na temat, ale podobnie jak powyżej - bałbym się kupić własnemu dziecku ponad 20-letnią ramę do DH, jeżeli ma widzieć cokolwiek podobnego do DH.

Napisano

Pełnej historii nie poznam pewnie nigdy,aktualny właściciel ma ją 5 lat,raczej hobbistycznie-kolekcjonersko.Jest zresztą na portalu ogłoszeń O..  jako jeszcze cały rower.Wpisując Karpiel ,tylko to wyświetla się.

Napisano

No i syn ma na tym jeździć czy ma dalej być kolekcjonerskim okazem? Jeżeli to pierwsze to pomysł jest raczej bez sensu i Twoją rolą jako rodzica jest uświadomienie tego delikwentowi. 

Napisano

Zakupu dokonam osobiście ,po oględzinach. Młody gustuje w retro ,ja zresztą też [zelektryfikowałem sobie Konę Stinky] lubimy amory sprężynowe, stare hamulce Magury czy XT.Młodzi są uparci i nielogiczni ,rodzice mogą jedynie próbować kontrolować sytuację.

• +1 pomógł 1