tsharek Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia Szukałem, ale może słabo Mam w dwóch rowerach Bombery Z2 air. W obydwu występuje bardzo wyczuwalny luz. Jeden ma przejechane ok 500k (lekki rider głównie las i szutry) drugi jest praktycznie nowy (100km). Jest jakiś sposób na skasowanie takich luzów? Cytuj
tsharek Napisano 7 Kwietnia Autor Napisano 7 Kwietnia Cytat Tak. Skręcenie. Byłbyś uprzejmy napisać coś więcej? Trzeba go rozebrać "do zera" i skręcić (czyli bardziej serwis niż garaż ;)) na nowo czy gdzieś pod korkami są śruby? Cytuj
TheJW Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia A byłbyś uprzejmy napisać, gdzie są te luzy? Odpowiedź była adekwatna do zadanego pytania. Cytuj
tsharek Napisano 7 Kwietnia Autor Napisano 7 Kwietnia Cytat A byłbyś uprzejmy napisać, gdzie są te luzy? Odpowiedź była adekwatna do zadanego pytania. Luzy przypominają te na sterach, ale to sobie potrafię zdiagnozować i ogarnąć. Czyli jak dla mnie jest to luz na lagach. Nie wiem jak to dokładnie opisać w sumie. Przy zaciśniętym hamulcu efekt jak przy luźnych sterach właśnie. Cytuj
TheJW Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia (edytowane) Zapewne chodzi ci o luz między górnymi i dolnymi lagami. Jeśli tak, problem znany w tym modelu o lat, problem ze ślizgami. Z tego co kojarzę i widzę w necie, raczej ciężko będzie to naprawić. Jak masz na nie papiery, to zostaje raczej tylko reklamacja. Widzę, że niektórym udało się problem rozwiązać poprzez wymianę uszczelek kurzowych na SKF, ale to raczej tylko w przypadku niewielkiego luzu. Edytowane 7 Kwietnia przez TheJW Cytuj
tsharek Napisano 7 Kwietnia Autor Napisano 7 Kwietnia Acha. Obydwa są na gwarancji, z tym, że obydwa rowery kupione w bike-discount i myślałem, że zapcham je do lokalnego serwisu, bez konieczności całego cyrku odsyłania itp. Dziękuję Ci uprzejmie. Miłego dnia! Cytuj
TheJW Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia (edytowane) Skontaktuj się z b-d, niektóre Niemieckie sklepy proszą o wykonanie serwisu lokalnie i zwracają za niego pieniądze na podstawie faktury. Jednak w tym przypadku wydaje mi się to stratą czasu, gdyż tak jak pisałem - ten problem w Z2 występuje od dawna i serwis nie pomaga, albo pomaga na chwilę - póki smar trzyma wszystko w kupie. Ciekawe jest to, że mimo świadomości występowania problemu, Fox nadal te widelce produkuje i wypuszcza na rynek. Widocznie produkcja jest tak tania, że mimo wszystko im się to opłaca i w cenę wliczony jest już serwis bądź wymiana gwarancyjna. Edytowane 7 Kwietnia przez TheJW 1 Cytuj
tsharek Napisano 7 Kwietnia Autor Napisano 7 Kwietnia Cytat ...albo pomaga na chwilę - póki smar trzyma wszystko w kupie. ... 🤣 No nic. Napiszę do klepu - zobaczymy. Dziękuję Ci jeszcze raz. Cytuj
Qbek84 Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia Godzinę temu, TheJW napisał: Zapewne chodzi ci o luz między górnymi i dolnymi lagami. Jeśli tak, problem znany w tym modelu o lat, problem ze ślizgami. Z tego co kojarzę i widzę w necie, raczej ciężko będzie to naprawić. Jak masz na nie papiery, to zostaje raczej tylko reklamacja. Widzę, że niektórym udało się problem rozwiązać poprzez wymianę uszczelek kurzowych na SKF, ale to raczej tylko w przypadku niewielkiego luzu. Czy te problemy dotyczą też modelu Z1? Cytuj
Galvatron Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia Foxy 34 (w tym Z2) nie należą do najsztywniejszych - potrafią być bardziej wiotkie od Rock Shoxów na goleniach 32 mm. Jeśli ważysz więcej, to ten widelec może być zbyt wiotki dla Ciebie. Cytuj
tsharek Napisano 7 Kwietnia Autor Napisano 7 Kwietnia Cytat Foxy 34 (w tym Z2) nie należą do najsztywniejszych - potrafią być bardziej wiotkie od Rock Shoxów na goleniach 32 mm. Jeśli ważysz więcej, to ten widelec może być zbyt wiotki dla Ciebie Razem z rowerem ważymy 110kg (e-bike) to nie wiem czy to "więcej" Cytuj
Galvatron Napisano Wtorek o 08:50 Napisano Wtorek o 08:50 Obawiam się, że przy takiej masie całkowitej ten widelec może już niedomagać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi