bart50 Napisano Niedziela o 20:03 Napisano Niedziela o 20:03 Przymierzam się do zakupu roweru krosowego lub turystycznego z pełnym zawieszeniem. Waham się trochę, bo po badaniu netu wydaje mi się, że zazwyczaj są to leciwe wynalazki. Z powodów zdrowotnych odrzuciłem fulle MTB, ale wolałbym pozostać przy pełnym zawiasie i zawiesiłem oko na wspominanych wyżej modelach Gianta. Jeśli ktoś zna nowsze konstrukcje to poproszę o podpowiedź. Giant Comfort Zeg wygląda tak: https://www.olx.pl/d/oferta/super-rower-miejski-giant-comfort-zeg-rama-52-cm-CID767-ID124hEc.html Giant Blazer https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trekkingowy-giant-blazer-kola-28-CID767-ID152VFD.html Nie mam doświadczenia i nie wiem czy taki damper spełnia swoje zadanie i pozwala na wyższy komfort jazdy, czy to jednak działa słabo, bo z jakiegoś powodu fulle poza MTB nie podbiły rynku i może warto jednak kupić dobrego, współczesnego crossa, zamontować amortyzowaną sztycę i cześć. Poza tym, nie potrafię ocenić potencjału modernizacyjnego tych starych Giantów, czy do takiego rupiecia dam radę jeszcze znaleźć nowszy, kompatybilny osprzęt i zamontować na przykład lepszy amortyzator z przodu? Cytuj
PiotrWie Napisano Niedziela o 21:23 Napisano Niedziela o 21:23 Z jakiegoś powodu to rozwiązanie się nie przyjęło - więc ja bym w to nie szedł. Nawet jak ten amortyzator obecnie działa to nie znaczy że w razie potrzeby dostaniesz do niego choćby jakieś uszczelki. Kup crossa o odpowiadającej Ci geometrii najlepiej z najtańszym sprężynowym amortyzatorem, wymień na Rock Shock Paragon Gold - to najlepszy na rynku amortyzator ze skokiem 63mm, zamontuj amortyzowaną sztycę typu pantograf i to będzie najwygodniejszy rower nie-MTB jaki obecnie da się uzyskać. 1 Cytuj
bart50 Napisano Niedziela o 21:36 Autor Napisano Niedziela o 21:36 Dzięki za opinię, chociaż amortyzatory widziałem na allegro i nowe są raczej tanie. Cytuj
bart50 Napisano Poniedziałek o 07:25 Autor Napisano Poniedziałek o 07:25 I teoretycznie wydaje mi się, że amortyzacja tylnego koła w zakresie 3cm nawet to lepsza opcja niż pływająca sztyca czy nawet karbonowa rura podsiodłowa, bo z drugiej strony zorientowałem się, że sporo ludzi nadal użytkuje, czyli chyba z zadowoleniem, te swoje stare rowery. Kupiłbym nowszy, ale tego nie znalazłem na rynku. Cytuj
PiotrWie Napisano Poniedziałek o 08:26 Napisano Poniedziałek o 08:26 Ewentualnie wymyśliłem jeszcze inną koncepcję. Można wyszukać jak najmniej agresywny full MTB z linii damskiej, kupić rozmiar większy niż wynika z Twoich wymiarów, przesunąć maksymalnie do przodu siodełko, zmienić mostek na regulowany by podnieść kierownicę i w ten sposób uzyskać pozycję moderate zamiast sport. Bo myślę że pisząc o powodach zdrowotnych masz na myśli pozycję na rowerze. A jeśli się jednak zdecydujesz na tego Gianta to licz się z tym że raczej w starych standardach znajdziesz głównie części kiepskiej jakości. A amortyzatorów kup kilka na zapas - to raczej leżaki magazynowe niż aktualna produkcja. 1 Cytuj
Wojcio Napisano Poniedziałek o 08:48 Napisano Poniedziałek o 08:48 Ależ takie rowery (miejskie fulle o wyprostowanej pozycji) są... ale elektryczne. Nawet w sobotę na bike expo na takim jeździłem (cena 8300 Euro) . Tak się rozwinął rynek - jak ktoś spodziewa się komfortu to elektryk jest oczywistym wyborem, szczególnie, że zawieszenie w rowerze miejskim to większa masa i mniejsza efektywność pedałowania. Powstała cała kategoria elektryków typu SUV - część z pełnym zawieszeniem, wszystkie z błotnikami, oświetleniem, bagażnikami i zrelaksowaną pozycją. Polecam rower sztywny z dobrej jakości sztycą amortyzowaną. Skomplikowane zawieszenie rowerów górskich jest po to, by zapewnić trakcję na wertepach, kontrolę na lądowaniach i możliwość pedałowania na ostrych podjazdach - komfort jest drugorzędny, a rowery o najlepszym zawieszeniu siodełka mają praktycznie dla ozdoby, bo są przeznaczone na takie trasy, na których cały czas się stoi na pedałach. W miejskim rowerze, gdy chodzi tylko o wygodę na niewielkich wertepach, amortyzowane sztyce robią robotę (i to moim zdaniem większą niż widelce, bo jak się siedzi pionowo, bez nacisku na kierownicę, to rola widelca jest mniejsza). 1 Cytuj
bart50 Napisano Poniedziałek o 11:35 Autor Napisano Poniedziałek o 11:35 (edytowane) 3 godziny temu, PiotrWie napisał: Ewentualnie wymyśliłem jeszcze inną koncepcję. Można wyszukać jak najmniej agresywny full MTB z linii damskiej, kupić rozmiar większy niż wynika z Twoich wymiarów, przesunąć maksymalnie do przodu siodełko, zmienić mostek na regulowany by podnieść kierownicę i w ten sposób uzyskać pozycję moderate zamiast sport. Bo myślę że pisząc o powodach zdrowotnych masz na myśli pozycję na rowerze. A jeśli się jednak zdecydujesz na tego Gianta to licz się z tym że raczej w starych standardach znajdziesz głównie części kiepskiej jakości. A amortyzatorów kup kilka na zapas - to raczej leżaki magazynowe niż aktualna produkcja. To jest koncepcja, ale linie damskie MTB z tego co widziałem nadal miewają wysoko poprowadzoną ramę co u mnie odpada z przekrokiem ledwie 72 cm i stopami, które wymagają pełnego podparcia obunóż. Nawet myk myk jako półśrodek odpada, bo ryzyko niestabilnego postawienia stopy w sytuacji awaryjnej i tak pozostaje. Wyłączam, oczywiście sytuacje awaryjne, gdzie zamiast na ramie od razu ląduje sie przed kierownicą. Ale dziękuję Koledze za inwencję, tylko nie rozumiem po co większy rozmiar skoro mostkiem i siedzeniem mogę zmienić pozycję w moim rozmiarze, a wydłużenie ramy raczej powinno spłaszczać sylwetkę, o co nam nie chodzi? Jesli chodzi o leżaki to na znanym portalu obrót zamiennikami jest bieżący w cenach około 20zł I ludzie mają tylko problem z doborem siły tłumienia, bo albo przesadzają, albo biorą za słabe. Edytowane Poniedziałek o 11:43 przez bart50 Literówka Cytuj
bart50 Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu Doczytałem, że ten układ tylnego zawieszenia z Gianta zmienia długość pracy nogi w czasie jazdy poza naszą kontrolą, więc rezygnuję z tego pomysłu i idę w amortyzowaną sztycę HT. Dziękuję wszystkim, wątek do zamknięcia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi