Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Poszukuję roweru trekkingoweg/crossa do 4000zł. Nie wiem, który będzie lepszym wyborem. Trasy jakie będę na nim wykonywał to codzienny dojazd do pracy + 2/3 razy w tygodniu trasy około 30/40km. Byłem w paru sklepach rowerowych i nic konkretnego nie wyhaczyłem. Co myślicie o Romet Wagnat 6/7?

Wzrost/waga: 183cm /79kg

Napisano
3 godziny temu, chudzinki napisał:

A potrzebny Ci jest amortyzator? Masz gdzie schować rower w pracy?

Może coś takiego https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-900-wysoka-rama/_/R-p-305017 ?

Tak, parking podziemny.

Nie jest wymagany amortyzator.

A jak osprzęt? Warty swojej ceny? Wypada lepiej niż taki romet? 

Czy może lepiej szukać jakiegoś crossa czy w tej cenie lepszego roweru nie znajdę zwłaszcza w tej promocji?

Napisano

Który Romet dokładnie? Podaj link.

Popatrz na wagi rowerów.

Można szukać lekkiego crossa i dołożyć mu błotniki i bagażnik, ale podliczając wszystko wyjdzie ciężej i zapewne drożej. W tym Elopsie masz wszystko.

SRAM NX to nie jest szczyt marzeń, ale do takiego roweru sprawdzi się bardzo dobrze.

Bardzo ciekawy jest ten amortyzator. Zastanawia mnie tylko na ile jest to szczelne.

Napisano
16 minut temu, chudzinki napisał:

Który Romet dokładnie? Podaj link.

Popatrz na wagi rowerów.

Można szukać lekkiego crossa i dołożyć mu błotniki i bagażnik, ale podliczając wszystko wyjdzie ciężej i zapewne drożej. W tym Elopsie masz wszystko.

SRAM NX to nie jest szczyt marzeń, ale do takiego roweru sprawdzi się bardzo dobrze.

Bardzo ciekawy jest ten amortyzator. Zastanawia mnie tylko na ile jest to szczelne.

Taki przymierzałem i wydawał się ok.

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-romet-wagant-6-cs-pd41529/

Wcześniej jezdzilem 7 lat na Indianie x road 3.0 wiec na pewno będę czuł różnice w przerzutkach 😃 

Napisano

Mnie osobiście nie przekonuje... Ponad 4 kg różnicy w ciężarze przy założeniu, że amortyzator jest niepotrzebny (ten Elops mimo wszystko coś tam amortyzującego ma) to dużo. Ale ten Wagant nie jest zły. Na Cues ponoć ludzie nie narzekają.

• +1 pomógł 1
Napisano

A jakbyś miał samemu wybrać rower to zdecydowałbyś się na ten z Decathlonu?

Czy może warto coś dopłacić i jest jakas ciekawa warta rozważenia propozycja?

Napisano (edytowane)

@MateoP, gdybym szukał czegoś takiego to z pewnością byłby to model do poważnego rozważenia, szczególnie w tej cenie.

Ja na pewno nie kupiłbym Rometa - waga + napęd (ja już chyba nie wrócę do napędów innych niż 1xx).

Podjedź do Decathlonu (może masz gdzieś dostępny ten model) i obejrzyj na żywo, przymierz się, wypytaj o ten widelec. Mnie najbardziej ciekawi jego budowa.

W Romecie jest NEX - to żelastwo. Jak nie będziesz o niego dbał to szybciutko pokryje go ruda. Nie miałem tego problemu w Indianie?

Co do innych rowerów - nie wiem, nie doradzę. Często wskakują jakieś promocje. Warto obserwować 🙂.

EDIT.

Może takie cudo https://www.centrumrowerowe.pl/rower-miejski-r-raymon-urbanray-3-0-gent-pd35879/?v_Id=157565 tylko Twojego rozmiaru brak w tym sklepie.

Edytowane przez chudzinki
Napisano
Godzinę temu, chudzinki napisał:

W tym Elopsie masz wszystko.

Z wyjątkiem przełożeń do szybkiej jazdy po szosie, co jednak porządny cross czy trekking powinien zapewniać. 36/11 jako najszybsze przełożenie? Toż to mniej niż kiedyś w trekkingu ze średniej tarczy (bo tam było zwykle 38 zębów).

Napisano

Widzę, że mamy podobne potrzeby zakupowe, ja dla siebie finalnie zdecydowałem się na Gianta Roam 1 2024 i dziś go odebrałem i również podpinam się pod temat roweru dla kobiety w podobnym budżecie.