Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

jestem nowy w temacie amortyzator - dlatego proszę o wyrozumiałość:)

Mam Treka Procaliber 6 od roku z amortyzatorem Rock Shock Judy Silver TK 120 mam. Przejechałem na nim około 4.5 tys km i od około 500 km w okresie zimowym zauważyłem, że mi nie odbija dobrze - nie zawsze do końca wraca, potrafi się zablokować głęboko w czasie jazdy i dopiero solidnie pobujany wraca do pozycji wyjściowej.

Oddałem finalnie miesiąc temu amortyzator do serwisu lokalnie w Gliwicach. Kosztowało mnie to 400 PLN, otrzymałem informację, że wymieniono co należy, generalnie amortyzator jest w dobrym stanie - jeździć i się cieszyć.

Nie podoba mi się jednak dalej jak on pracuje.

Na sucho przed jazdą wydaje się ok - odbija, wraca, wszystko w porządku.

Kupiłem pompkę aby mieć pewność, że jest dość ciśnienia - jest.

Tłumienie odbicia ustawiam na max na króliczka.

Ustawiam SAG na ok 20%, wszystko pięknie.

Jak tylko jednak trochę pojeżdżę, kilka, kilkanaście km mam problem taki, że właściwie jadąc po prostym amortyzator jest dobity na powiedzmy 70-80%.

Zatrzymuje się, schodzę z roweru, sam nie odbija do 120 mm.

Pobujam trochę, podnoszę koło - wraca do 110-120mm.

Wsiadam, jadę - za chwilę to samo.

Patrzę na mijane rowery z amortyzatorami - u wszystkich dobicie raczej minimalne w granicach SAG, u mnie jak pisałem na 70-80%.

Czy tak pracuje amortyzator powietrzny?

Czy na serwisie nie powinny wyjść takie problemy?

Czy może się nie bawić i zareklamować amortyzator u Treka gdzie rower był kupowany? Rozumiem że gwarancja standardowo trwa 2 lata?

I jeszcze pytanie: czy jazda w temperaturach zimowych może wpływać na takie zachowanie amortyzatora jak opisałem? Problem zauważyłem w grudniu, wcześniej od kwietnia gdy rower był kupiony - bez problemu.

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki, bo nie znam się na tym, wydałem 400 PLN, usłyszałem, że jest ok, a nadal czuję, że coś jest nie tak... 

Pozdrawiam

Arek

Napisano

Poproszę o link, chętnie kupię w tej cenie kilka :)

Tak na poważnie to na centrum rowerowym dla koła 29 cali i przy skoku 120 mam to jest cena około 1.5 PLN.

A serwisow obdzwonilem 5 w okolicy miejsca gdzie mieszkam. W 3 się amorami w ogóle nie zajmują, w pozostałych dwóch cena 300 na start + uszczelki/oleje itp.

Napisano (edytowane)

Może też to być zagadnienie słabo spasowanych ślizgów i wtedy pomóc może serwis z narzędziami do kalibracji lub gwarancja.

Niemniej biorąc pod uwagę wartość nowego około 400zl i wartość używki w granicach 200zl, to można dla sportu zgłosić się z roszczeniem gwarancyjnym lub kupić coś lepszego. Na pewno nie opłaca się wydawać pieniądzy na kolejne serwisy.

Tydzień temu kupiłem rebę po jednym sezonie za 500zl, dołożyłem 130 na komplet uszczelek i olej, stan po rozbiórce - nówka.

Edytowane przez KSikorski
Napisano
8 godzin temu, eloo napisał:

https://www.bike-discount.de/de/rockshox-judy-silver-tk-29-solo-air-120-tapered-boost-7

wygląda na  nieszczelność między komorą pozytywną i negatywną, pełny serwis z wymianą uszczelek powinien załatwić sprawę. Jak odebrałeś amor z serwisu to dostałeś stare uszczelki?

Nie, nie dostalem uszczelek.

A to jak mam solo-air to są dwie komory też, negatywna i pozytywna?

A to inne amortyzatory - jakie są warte uwagi jeżeli ten nie - charakteryzują się większą trwałością? 

Mam pecha czy to normalny scenariusz dla tego Rock Shock?

Napisano (edytowane)

Wszystko co silver ze stajni RS to padlina. U Ciebie najprawdopodobniej jest problem z zacinającym się zaworem zintegrowanym z tłokiem, który odpowiada za wyrównywanie ciśnień pomiędzy komorami pozytywną i negatywną.

Bezproblemowe są Reby (przede wszystkim aluminiowe golenie górne, które są trwalsze od stalowych i maja o rząd wielkości mniejszy wsp tarcia, wyrównywanie ciśnień między komorami jest ogarnięte bezzaworowo).

Gdybyś się decydował na te kilka Judy Silverów z Bike-Discount to do 5 szt. wyślą do PL za 6,99EUR.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano

Nie, nie będę nic zamawiać, na razie muszę dopilnować temat do końca, nie chcę wydawać kolejnej kasy...

A inne amortyzatory (np ta Reba) tez bywają tam w tak dobrych cenach?

I dlaczego na takim centrum rowerowym to kosztuje 3-4 razy tyle?

Ale dziękuję bardzo za wszystkie uwagi, martwi mnie tylko to, że jedyny serwis, który mam w Gliwicach, który chciał się podjąć tematu amora jest taki nieogarnięty, a inny, który znam i wydaje się ogarnięty to pomijając, że jest daleko, to trzeba czekać miesiąc na kolejkę - jak tu jeździć i się cieszyć rowerem:)

I jeszcze pytanie: ja w swoim RS mam w specyfikacji offset 42mm, ta wersja z bike-discount.de ma 51 mm, rozumiem, że muszę szukać identycznego czy niekoniecznie?

Co dokładnie ten offset określa?

Pozdrawiam

Arek

Napisano (edytowane)

Tak, za zachodnią granicą Rebę też kupisz duuużo taniej niż w PL. W PL właściwie wszyscy sprzedawcy przyzwyczaili się do dojenia ile wlezie swoich klientów. U nas nie istnieje coś takiego jak wyprzedaż albo promocja a jeśli już nazywają tak jakąś akcję to są to jakieś żałosne upusty.

Odnośnie offsetu to nie ma większego znaczenia. We współczesnych rowerach zwykle stosowany jest 42mm. Offset określa o ile przesunięta jest oś koła względem osi rury sterowej.

Edytowane przez Dokumosa