sebekprz Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia Decyduje już chyba tylko pomiędzy dwoma modelami marin dsx 2 i trek fx3 gen4. Czy możecie podpowiedzieć który z będzie lepszy do codziennej jazdy? Raczej miasto i utwardzone leśne ścieżki. W treku rozważam zmianę opon na szersze. Cytuj
Wojcio Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia Według producenta do tego Treka wchodzi opona max 40c. To nie jest wiele. Mam Marina DSX 1 (a żona ma DSX 2). Tu wchodzi opona 2.1cala (sprawdzałem) i wtedy teren nie straszny. Fabryczna jest 45c i to jest dobra szerokość, choć fabryczna opona jest dość ciężka (nazywa WTB Riddler i ma taki bieżnik, ale to opona drutowa, której nie ma w katalogu WTB). Obecnie żona ma 50c i to jest już lux. Sam rower jest bardzo fajny. Model DSX 2 poza napędem 12s ma lżejsze koła pod opony bezdętkowe. Hamuje, skręca, lekki. Pozostaje kwestia błotników - do pracy się przydają. To nasze rowery na wycieczki nizinne. Na miasto można mieć mniej biegów, a za to błotniki i osłonę łańcucha. Żona ma też miejski rower. Ja nie i daje radę do biura (ale ja do biura raz na kilka dni). 1 Cytuj
spidelli Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia (edytowane) Pytanie, czy zależy Ci bardzo na błotnikach, bo ograniczają one dodatkowo szerokość opony - pytanie czy te 40C wejdzie do Treka też z błotnikami? Mam opony o tej szerokości w gravelu, którym jeżdżę sporo po leśnych i polnych drogach i chętnie bym coś jeszcze dołożył ale nie wiem czy rama przyjmie 45C - może braknąć miejsca na błoto, chociaż ramę mam i tak wytartą do gołego lakieru przez błocko i przy 40C Nie wiem czy będziesz w taki sposób rower eksploatował.... Jak w mieście jest kostka, dziurawe asfalty to osobiście szedłbym w szerszą oponę typu semi-slick - czyli bieżnik tylko po krawędziach, żeby rower nie mulił na asfalcie. No i tradycyjnie - w Marinie masz więcej roweru w rowerze - sztywne osie vs. QR, napęd Deore vs Cues.... W Treku bardzo drogie są te napisy na ramie Edytowane 8 Kwietnia przez spidelli 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi