Reyzzllxx Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia Chcę zacząć jeździć na rowerze na krótkie jednodniowe wycieczki po Łodzi. Sprawdziłem trasy, po których będę się poruszać, i składają się one głównie z następujących nawierzchni: • Asfalt (60-70%) • Kostka brukowa (20-30%) • Ubity żwir (10-15%). Znajomi polecali mi rowery szosowe, ale czytałem, że nie sprawdzają się najlepiej na kostce brukowej, podczas gdy gravel jest bardziej uniwersalny i nadaje się na wszystkie te nawierzchnie. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić—wciąż się uczę i chcę podjąć świadomą decyzję przed zakupem Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia (edytowane) Cytat Znajomi polecali mi rowery szosowe 1. Rower szosowy służy do jazdy po asfalcie, najlepiej gładkim. 2. Rower szosowy to sprzęt dla "sportowców" i raczej się na nim "trenuje" a nie robi wycieczki po łodzi. 3. 2000-3000 to żaden budżet żeby kupować szosę Cytat podczas gdy gravel jest bardziej uniwersalny i nadaje się na wszystkie te nawierzchnie. Gravel jest trochę bardziej uniwersalny ale tak jak przy szosie, budżet za mały, wystarczy na jakieś mega podstawowe modele zbudowane na zasadzie kompromisu. Od biedy może być ale szczerze mówiąc poważnie bym się zastanowił czy warto kupować tani sprzęt a później się wk na jego wady Cytat Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić—wciąż się uczę i chcę podjąć świadomą decyzję przed zakupem Tak naprawdę najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem byłby rower crossowy. Biorąc jednak pod uwagę, że chcesz jeździć jednak po twardej nawierzchni poszukałbym jakiegoś fitnessa - na sztywnym widelcu, będzie lżejszy i bardziej dynamiczny niż typowy cross w tym budżecie, z atrapą amortyzatora Swego czasu bardzo dobrze finansowo wypadał ten model, link totalnie przykładowy, możesz popatrzeć czy jest gdzieś dostępny w odpowiednim rozmiarze https://rowerix.pl/przelajowe-gravel/22-felt-verza-speed-20-shimano-tiagra-2x10-hydraulika-rama-51cm-0840077027988.html Edytowane 6 Kwietnia przez Mihau_ 1 Cytuj
Reyzzllxx Napisano 6 Kwietnia Autor Napisano 6 Kwietnia @Mihau_ Dziękuję za odpowiedź! Felt Verza Speed 20 brzmi naprawdę dobrze. Czy mógłbyś mi pomóc dobrać odpowiedni rozmiar ramy? Mam około 177–178 cm wzrostu i ważę 77 kg. Znalazłem też jeden model dostępny na stronie internetowej — czy mógłbyś sprawdzić, czy ta strona jest godna zaufania? https://swietnyrower.com/product/rower-fitness-felt-verza-speed-20/ Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia Ogólnie to rozmiar 17,5 Cytat Znalazłem też jeden model dostępny na stronie internetowej — czy mógłbyś sprawdzić, czy ta strona jest godna zaufania? https://swietnyrower.com/product/rower-fitness-felt-verza-speed-20/ Przecież już na pierwszy rzut oka widać, że tam wszystko jest przez translator wrzucone a adres to jakiś co-working Cytuj
bashey_pl Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia Ten sklep to scam. Norton mi blokuje ich stronę jako prawdopodobnie fałszywy sklep internetowy. Cytuj
Emsky Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia (edytowane) Pytanie jakim tempem chcesz pokonywać trasy? Jeśli typowo rekreacyjnie/turystycznie to szedł bym w trekkinga. Jeśli rozwijanie nieco większych prędkości sprawia Ci przyjemność to mimo wszystko wybrałbym gravela. Za kwotę 3k zł możesz wybrać bazową wersję krossa czy Rometa, albo poszukać czegoś używanego Kluczową kwestią jest preferowany przez Ciebie styl jazdy Edytowane 6 Kwietnia przez Emsky Cytuj
Reyzzllxx Napisano 6 Kwietnia Autor Napisano 6 Kwietnia @Mihau_ Dziękuję @Emskyhej, chcę wybrać się na szlaki turystyczne, zasadniczo jeździć na obrzeżach miasta, chciałbym przejechać do 50-60 km. Większość szlaku to asfalt i bruk. Cytuj
Emsky Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia @Reyzzllxx wybrałbym rower trekkingowy lub crossowy Cytuj
Wojcio Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia Jak wycieczki jednodniowe, to pewnie planowane przy ładnej pogodzie. Dlatego sugeruję rower typu cross, bez błotników i dynamo (które się przydadzą w dłuższych wyjazdach i dojazdach do pracy). Można szukać modelu bez amortyzatora, bo te w tanich są ciężkie i słabe, ale na ciut grubszych oponach tak 45c. Np. Taki Cytuj
Magaraszz Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia Każda propozycja od każdego będzie podyktowana doświadczeniem i preferencją danej osoby stąd podjęcie decyzji z opini dla ciebie jest strzałem w kolano, dosłownie. Chcesz być zadowolony w 100% z wyboru rodzaju roweru? Koniecznie musisz na "żywo" wsiąść, zobaczyć pozycję na rowerze, obejrzeć też oczami który tobie się podoba (tak istotna też sprawa aby rower się podobał), a potem mając na oku już konkretne 2-3 rodzaje, spróbować się takowymi przejechać. Wtedy będziesz miał gwarant zadowolenia i pewnie wycieczki wejdą ci tak w krew że przygoda potrwa lata, a nie 1 sezon bo posłuchasz zdania kogoś kto ma inne preferencje i doświadczenie. Osobiście podobnie użytkuje rower co ty i używam do tego FULLa z oponami gravelowymi i powiem tak u MNIE jest to opcja 10/10. Nie u profesjonalisty, nie u kogoś tylko u MNIE. Nie doradzam abyś szedł w zaparte w FULLa bo po co i na co? Ten wybór jest podyktowany MOIMI wymaganiami/doświadczeniem, pełno ludzi pośmieje się że nie wykorzystuje go w 50% i marnuje "potencjał", a co mnie takie opinie? Mi pasuje on w 110% i tego się trzymam, wybrałem świadomie. Przekaz jest taki DOŚWIADCZ / PRZETESTUJ na własnej skórze, sam przechodziłem przez to pare tygodni wstecz także się podzieliłem. 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi