Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć! Na potrzeby dojazdów do pracy i ogólnej komunikacji jednośladem chwilowo zdejmuję sakwę z trójkąta ramy, wsadzam tam Liteloka X1 na uchwycie transportowym i cisnę, ale takie rzeczy jak imbuski czy awaryjny żel SISa i tabs z eletrolitami chciałbym mieć 24/7. Problem w tym, że mam na szynach montażowych siedzenia założone tylne światło Knogga, za które sporo zapłaciłem, więc nie uśmiecha mi się go pozbywać.

Podsiodłówek za grosze z allegro ktore mam nie da sie wyregulować tak, by nie zasłaniały światła i trzymały się dobrze. Z drugiej strony mam torbę na kierę ale to z 6 litrów i nie jeżdżę z nią poza wyprawami bo wyglada jak rower listonosza xD

Co począć? Co kupić i gdzie montować, żeby mieć choć minimum miejsca na ww przydasie? Widziałem pudełka na narzędzia w kształcie bidonu do koszyka ale to chyba strasznie hałasuje podczas jazdy jak zawartość się obija?

Edit: podrzucam foto, jak w tej chwili wygląda układ pod siodłem. Może jest jakis model ktory wejdzie tu nie zaslaniając?

IMG_3076.jpeg

Edytowane przez marekdam1
Napisano

Większość podsiodłówek ma pewien rodzaj szlufki, przez którą można przełożyć mocowanie (ang. clip mount) lampki - jak na poniższym przykłądzie

41WqMbPStnL._AC_.jpg

Zobacz , czy do Knoga jest podobny uchwyt i czy by pasował do wybranej podsiodłówki...

Inna sprawa, ze w takim układzie trudniej zapewnić takie ustawienie lampki, by dalej strumień światła był w miarę równoległy do drogi, a czasem (jak podziałówka ma dziwne kształty, albo po zamocowaniu do siodełka jej tył jest znacznie pochylony) to się w ogóle nie udaje.

Możesz też przenieść światło na widełki tylnego trójkąta. Z odpowiednim uchwytem takie mocowanie (seat stay rear light mount) to może być zarówno estetyczne jak i efektywne rozwiązanie

U7t47fu.jpeg

• +1 pomógł 1
Napisano

U mnie torba Ortlieb 4.1l nie zasłania lampki Bontragera umieszczonej bezpośrednio nad zaciskiem sztycy. Na fotce bez tej torby ale widoczne mocowanie do niej. Poza tym do swoich lampek Bontrager ma dedykowane mocowanie na tylne widełki. Niestety jedno już wyłamałem zahaczając przypadkiem nogą przy wsiadaniu na rower.

marin-bontrager.jpg

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Przy takim offset'cie/przesunięciu siodełka torba zasłania tego Knoga ?  Dziwne...  Chyba, że masz jakieś krowiaste. Jak zawiniesz pierdoły w szmatkę, i nie zostawisz luzu w środku bidonu, to nic nie będzie hałasować :no::sorcerer:

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Narzędziowniki są też wykonane z (użyciem) jakiejś pianki, więc nie powinno grzechotać.

Pojemnik na narzędzia PRO Capsule | CentrumRowerowe.pl

Ja mam jakiś plastikowy najtańszy z Dekla i żeby nie grzechotało, dopycham szmatką do wytarcia rąk. Ale to rzadko kiedy, z reguły jak jadę na sakwy, bo wtedy potrzebuję więcej tych "przydasiów". Normalnie szkoda miejsca na bidon. 

Lampek dorobiłem się jak mrówków, po prostu dobieram w zależności od okoliczności.

Masz kilka opcji:

1) kupić światełko i podsiołówkę, które da się zaczepić o szlufkę,

2) "bidon",

3) "burrito" albo taki uchwyt, który trytkami przypinasz do ramy a rzepem - to co przewozisz - ja tak wożę spray naprawczy; woziłem też dętkę ale doszedłem do wniosku, że słońce jej źle robi i w sumie spray wystarczy na jednodniowe wypady, tu akurat co innego  ale chodzi o ideę:

image.png.99a55699b1afd5e9b824f0e38aa9e982.png

4) są narzędziowniki "pod bidon" ale tabsy i żele schowasz gdzie indziej:

image.png.9b212f79aee44391922b9eefd467e81b.png

5) narzędzia - popierdółki do chowania w sztycy, korbie, kierownicy, odb..tnicy...

Edytowane przez spidelli
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Użytkuję torbę podsiodłową Topeak Mondopack z systemem zapięcia nie na paski. Nie pamiętam nazwy tego systemu. Taki szybki klik-klik. W jednym siodełku mogę zamontować tę torbę i lampkę do rurek podsiodłowych. Ale to tak na styk. Wtedy nie da się bez gimnastyki szybko ściągnąć tej torby.

W innym siodełku w ogóle już się tak nie da. Jest już inny układ prętów, montażu prętów do siodła itp.

Musisz szukać raczej podsiodłówek wysokich, wąskich, tego typu co ten Topeak, który HSM ma na zdjęciu. Ale wtedy będziesz musiał przenieść gdzieś odblask czerwony.

Multitool'a można wozić rzeczywiście pod koszykiem na bidon. Są też pod koszykami takie torebki dedykowane na dętkę. Topeak seria Ninja. Użytkuję i polecam. Sprawdza się.

Edytowane przez wymiennik
  • +1 pomógł 1
Napisano

Ta torba Topeaka na klik wymaga specjalnego uchwytu mocowanego na pręty siodelka - taki sam patent jak Kolega na dla tego Knoga. Raczej nie ma miejsca na drugi taki uchwyt.

Topeak ma dwa rodzaje uchwytów na pręty, ten nowszy pozwala na dopięcie lampki na klik. No ale to wymaga porzucenia Knoga...

• +1 pomógł 1