Wojcio Napisano Sobota o 17:05 Napisano Sobota o 17:05 I kolejna wizyta na bike expo za mną. Przyznam, że przyjemna, ale też dość dziwna. Targi wydają się większe niż w ubiegłym roku. Ale znanych marek rowerowych jest mniej. Nie było np. obecnego w ubiegłym roku Canyona. Żadnych wielkich producentów typu Trek, czy Spec. Był zaś Marin, Corratec, Romet, Kross, Decathlon, zaś trochę więcej testowych na stoisku Shimano (np Orbea). Sporo ciuchów i dodatków, często w super cenach. Trochę smarów i drobiazgów. Kilka stoisk promocji regionów (w tym np. Gran Canaria) oraz firm organizujących wyjazdy. I wiele nowych marek, zarówno prezentujących potworne elektro-wynaturzenia (rowery o wyglądzie psa z wnętrznościami na wierzchu) jak i piękne rowery. W ramach testów przejechałem się na elektrykach Riese und Müller z napędem Enviolo/Bosch (przekładnia bezstopniowa w piaście ) i Pinion (silnik centralny zintegrowany z dwunastobiegową skrzynią biegów z trybem full auto). Te rowery to prawdziwe Maybachy - bezkompromisowe - ABS, czterotłoczkowe hamulce, zawieszenie FOX. Mogłem porównać eMTB "pełnotłuste" i "chude", przejechać się na fajnej szosie. Testy na płycie głównej, ale można było też wyjechać na dwór by podjechać pod górkę. Ostatecznie wróciłem z buteleczką smaru za 20 PLN. Żeby jechać ze Szczecina to nie radzę, ale jak kto ma blisko, to przy takiej pogodzi można zajrzeć (a można wydać 65PLN na coś innego - bilet + parking). Oto kilka fotek: 6 Cytuj
TheJW Napisano Sobota o 18:40 Napisano Sobota o 18:40 Zawsze mnie bawiła idea sprzedaży biletów wstępu na imprezę, gdzie wystawcy robią sobie reklamę i sprzedają swoje produkty. To tak, jakby w Biedronce na wejściu zamiast "Darek otwórz" trzeba było do drzwi automatycznych zbliżyć kartę płatniczą, żeby te pobrały opłatę i się otworzyły, by można było zrobić zakupy. 😂 7 Cytuj
HSM Napisano Sobota o 20:33 Napisano Sobota o 20:33 Ta impreza za każdym razem budzi moje mieszane uczucia, bo z jednej strony jest duże nadęcie i pompa (czy w tym roku dalej używają "podtytułu": narodowy test rowerowy?),a to ani targi (na targach nie prowadzi się sprzedaży detalicznej, a prezentuje ofertę, poszukuje dostawców i odbiorców na swoje produkty - czyli jednym słowem nawiązuje kontakty w branży), ani kiermasz (ba na kiermaszu, to się po prostu prowadzi handel detaliczny, a tu - rozumiem - coś tam można było kupić, ale nie wszędzie...). Więc w takim razie co...? Wystawa promocyjna? przegląd lokalnego rynku...? Odnoszę wrażenie, że tak naprawdę to tylko sposób na biznes dla organizatora (opłaty dla "wystawców" nawet za kilka metrów kwadratowych, gdzieś w korytarzu są podobno zacne, a i z biletów wpadnie ładna sumka), wszystkich krewnych i znajomych królika (Król Rowerów pewnie jak co roku za odpowiednią opłatą podejmie się działań marketingowo-promocyjnych, czyli wypuści z dwa filmiki na YT z niezwykle dynamicznym przeglądem "targów", grono ludzi "z branży", a bardziej rowerowego światka będzie miało okazję do spotkania i niezobowiązującej wymiany równie niezobowiązujących uwag (skoro i tak wszystko jest już opłacone przez kogoś innego)... A że nie ma wielkich - producentów rowerów czy osprzętu bezpośrednio, a tylko ich polscy dystrybutorzy czy wręcz wybrani przedstawiciele handlowi... I nawet jak ktoś zaprezentuje stoisko z konkretną marką, to będzie to jego prywatna i całkiem lokalna inicjatywa... Cóz, a po co spece, treki, gianty czy te canyony pod rękę z shimano i sramem mieliby się pchać na Narodowy? To przecież nie jest impreza w stylu Eurobike'a, więc jak nawet ktoś tu się pojawi, to szybko skuma, co jest grane i za rok już nie zagląda. Taki już los polskiego rynku (zresztą nie tylko rowerowego) - na targi z prawdziwego zdarzenia -taka imprezę branżową jesteśmy za mali. Natomiast w obecnej formule wystawy reklamowo-promocyjnej polskich firm dla szarego klienta, to - moim skromnym zadaniem - mogliby sobie darować te bilety... 1 Cytuj
clavdivs Napisano Sobota o 20:54 Napisano Sobota o 20:54 Z drugiej strony bilet to taka troszkę selekcja, przyjdą zainteresowani. To Warszawa, jak cos za darmo to łatwo o tłum. 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano Sobota o 22:11 Napisano Sobota o 22:11 Logika jest taka by na takie coś ludzie walili drzwiami i oknami oraz by właśnie wpadali przypadkiem. Gdyby tak było pewnie była by szansa na czołówki marek, które u nas się sprzedają. A co do biletów to u nas na wszystkim trzeba srogo zarobić. Taka logika d...li bo po co dać wejściówkę za dyszkę i nastukać ilością jak można kosić i też będzie. Tym bardziej na czymś co sami finansowaliśmy bo ktoś to musi utrzymać co nie. 1 Cytuj
Mihau_ Napisano Sobota o 22:24 Napisano Sobota o 22:24 (edytowane) 3 godziny temu, TheJW napisał: Zawsze mnie bawiła idea sprzedaży biletów wstępu na imprezę, gdzie wystawcy robią sobie reklamę i sprzedają swoje produkty. Ale wystawcy też płacą za zajmowane miejsce i to czterocyfrowe sumy za każdy m2, to biznes organizatora Edytowane Sobota o 22:25 przez Mihau_ Cytuj
Wojcio Napisano Niedziela o 06:02 Autor Napisano Niedziela o 06:02 To jeszcze dolewając oliwy do ognia dodam, że tego samego dnia rano byłem w Centrum Rowerowym i tam jest więcej rowerów i gratów do zobaczenia. Ale na stadionie było trochę ciekawej egzotyki, która jest bardziej w necie niż w sklepach i dla mnie to ciekawsze niż kino. 1 Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 06:45 Napisano Niedziela o 06:45 (edytowane) Panowie, ale o co pretensje, że ktoś chce zarobić? Nawet narodowy święty, pan Owsiak, nie robi za darmo I czy to w ogóle taki pewny biznes - że wpływy zrównoważą koszty? Taka szersza refleksja - to tylko samorządy albo państwowe instytucja "stać" na masowe imprezy ze stratą, prywatny zawsze chce zarobić Albo co najmniej nie dokładać.... Edytowane Niedziela o 06:46 przez spidelli Cytuj
Wojcio Napisano Niedziela o 07:21 Autor Napisano Niedziela o 07:21 (edytowane) Ktoś musi zapłacić - jak za dużo wezmą od wystawców, to nie będzie wystawców, a jak od widzów to nie będzie widzów. W obu przypadkach były by to ostatnie takie targi. A teraz zagadka targowa - co to jest i dlaczego takie? Edytowane Niedziela o 07:24 przez Wojcio 1 Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 07:29 Napisano Niedziela o 07:29 Wygląda na zmienną geometrię... rośnie razem z dzieckiem? I ma dwie rury sterowe? Cytuj
Thunder1983 Napisano Niedziela o 07:40 Napisano Niedziela o 07:40 @Wojcio wczoraj Żonie mówiłem, że trochę żałuję wyjazdu tam ale po Twojej mini relacji uspokoiłem się 😅 były jakieś premiery? Marin coś pokazał co nie było ostatnio na yt? Cytuj
KNKS Napisano Niedziela o 08:19 Napisano Niedziela o 08:19 15 godzin temu, Wojcio napisał: Nie było np. obecnego w ubiegłym roku Canyona. Żadnych wielkich producentów typu Trek, czy Spec. Był zaś Marin, Corratec, Romet, Kross, Decathlon, Jak widać światowa czołówka wali drzwiami i oknami 😁. Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 08:20 Napisano Niedziela o 08:20 49 minut temu, spidelli napisał: I ma dwie rury sterowe? A nawet dwa suporty... Wygląda jak tramwaj dwukierunkowy, można przełożyć kierownicę, korbę, koła i wrócić do domu tym samy szlakiem 😎 🤣 Teraz, KNKS napisał: Jak widać światowa czołówka wali drzwiami i oknami Pytanie, czy musimy się z tym pogodzić, że CPK ma być w Berlinie A serio - to nie organizować nic? Cytuj
Wojcio Napisano Niedziela o 08:52 Autor Napisano Niedziela o 08:52 Nie zarejestrowałem nowości Marina, ale może jestem mało spostrzegawczy. Ten dziwak to rower konwertowany na "poziomkę". Jest na Ziemi 8 miliardów ludzi - może to ktoś kupi 1 Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 08:57 Napisano Niedziela o 08:57 Dobry na wjazd do tunelu Myk-myk i nie zbierasz pajęczyn głową Ile takie cudo kosztuje? A konwersja ile zajmuje? Ogarnie multitoolem? Cytuj
Punkxtr Napisano Niedziela o 09:13 Napisano Niedziela o 09:13 (edytowane) Myślałem o tym, żeby wystawić się na targach. Zabrać trochę gratów, których się tam nie zobaczy, porozmawiać o serwisie (i nie tylko). Nie mówię, że kiedyś tego nie zrobię ale w mojej opinii te targi są po prostu nieciekawe. Ew. nastawione na ludzi wkręcających się w dwa kółka, bo raczej nie do pasjonatów. A takie były np. niektóre edycje targów w Kielcach, gdzie można było zobaczyć coś interesującego. Gdy rozmawiałem o warszawskiej imprezie z ludźmi z branży "od zaplecza", to nikt rozsądny nie chce się tam pokazywać. Najczęściej przewijające sie słowa to "strata kasy i czasu". Edytowane Niedziela o 09:16 przez Punkxtr 1 Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 09:24 Napisano Niedziela o 09:24 (edytowane) @Punkxtr Koło Twojej opinii nie przejdę obojętnie; sam jestem za leniwy, żeby jechać taki kawał pooglądać rowery. Natomiast to, że komuś się chce coś organizować, nawet z taki niskich pobudek, jak chęć zarobku mnie nie oburza Edytowane Niedziela o 09:24 przez spidelli 1 Cytuj
Punkxtr Napisano Niedziela o 09:38 Napisano Niedziela o 09:38 (edytowane) @spidelli ależ oczywiście, że tak. Mnie też nie oburza 😉 Edytowane Niedziela o 09:38 przez Punkxtr 1 Cytuj
pecio Napisano Niedziela o 10:09 Napisano Niedziela o 10:09 2 godziny temu, Wojcio napisał: A teraz zagadka targowa - co to jest i dlaczego takie? To jest Wigry po zderzeniu czołowym z Ursusem. Co wygrałem.😁 5 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Niedziela o 10:14 Mod Team Napisano Niedziela o 10:14 3 godziny temu, Wojcio napisał: Ten dziwak to rower konwertowany na "poziomkę". Raczej odwrotnie - poziomka konwertowana na truskawkę rower PS w wersji poziomkowej trzeba uważać na sterczące siodełko (przy niżu demograficznym powinni tego zabronić)... @pecio Tu jest nawet Wigrus w wersji cargo, w dodatku z lampką biurową : https://www.youtube.com/watch?v=Hk38jqO4qTQ Różowy grawel z sercem mnie jakoś nie przekonuje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi