Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zakupiłem ostatnio używany rower Merida speeder 400 na Shimano 105. 

Chce sobie przy nim jak najwięcej pokombinować zamiast oddawać do serwisów, przy okazji się czegoś naucze....

Wpadły mi w ręce dwa płyny... Benzyna ekstrakcyjna oraz airolube heavy duty.

Sam łańcuch nie jest super brudny, wyczyszcze go dokładnie odtluszczaczem/benzyną przy użyciu szczoteczek lub mimo wszystko zdejmę i wrzucę do słoika z benzyną ekstrakcyjna i pomacham kilka minut. Po tym kropelka smaru na każde ogniwo, szmatką i odczekać kilka godzin.

Ale bardziej zastanawiam się nad tylną przerzutką, a dokładnie kółkiem, mechanizmem korbowym... Czy bez rozkręcania, mogę wypsikac wszystko tym airolube, dokładnie wypedzelkowac, spłukać wodą i wytrzec do sucha? Czy nie uszkodzi to niczego w środku? Jakiegos lożyska, sprężynek itp.?

Wszystko jest zalepione brudem i w miarę czysty łańcuch przy tym aż głupio wygląda. 

Oraz jeżeli taki zabieg mógłbym wykonać, czy dać również po kropelce tego samego smaru co do łańcucha w każdy ruchomy element? Lub inny smar i tu doradzcie jaki. 

Napisano (edytowane)

Możesz wyjąć kółka przerzutki i wyczyścić je (tylko nie pomyl, które jest które). Przy składaniu kółek kropelka oleju do łańcucha w tulejkę.

Kasetę czyść ostrożnie , żeby odluszczacz nie dostał się do łożysk piasty. Najlepiej ściągnąć kasetę i przy okazji zajrzeć do bębenka, tylko trzeba mieć klucz i bacik do kaset.

Korbę z zewnątrz, zakładając że suport jest ok.

Edytowane przez spidelli