kermitek Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Witam, zakupiłem ostatnio używany rower Merida speeder 400 na Shimano 105. Chce sobie przy nim jak najwięcej pokombinować zamiast oddawać do serwisów, przy okazji się czegoś naucze.... Wpadły mi w ręce dwa płyny... Benzyna ekstrakcyjna oraz airolube heavy duty. Sam łańcuch nie jest super brudny, wyczyszcze go dokładnie odtluszczaczem/benzyną przy użyciu szczoteczek lub mimo wszystko zdejmę i wrzucę do słoika z benzyną ekstrakcyjna i pomacham kilka minut. Po tym kropelka smaru na każde ogniwo, szmatką i odczekać kilka godzin. Ale bardziej zastanawiam się nad tylną przerzutką, a dokładnie kółkiem, mechanizmem korbowym... Czy bez rozkręcania, mogę wypsikac wszystko tym airolube, dokładnie wypedzelkowac, spłukać wodą i wytrzec do sucha? Czy nie uszkodzi to niczego w środku? Jakiegos lożyska, sprężynek itp.? Wszystko jest zalepione brudem i w miarę czysty łańcuch przy tym aż głupio wygląda. Oraz jeżeli taki zabieg mógłbym wykonać, czy dać również po kropelce tego samego smaru co do łańcucha w każdy ruchomy element? Lub inny smar i tu doradzcie jaki. Cytuj
spidelli Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia (edytowane) Możesz wyjąć kółka przerzutki i wyczyścić je (tylko nie pomyl, które jest które). Przy składaniu kółek kropelka oleju do łańcucha w tulejkę. Kasetę czyść ostrożnie , żeby odluszczacz nie dostał się do łożysk piasty. Najlepiej ściągnąć kasetę i przy okazji zajrzeć do bębenka, tylko trzeba mieć klucz i bacik do kaset. Korbę z zewnątrz, zakładając że suport jest ok. Edytowane 5 Kwietnia przez spidelli Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi