Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powitał, potrzebuje pomocy w doborze kasety, przedniego blatu i pewnie też łańcucha. Tereny po, jakich jeżdżę to głównie dolnośląskie, jakieś lasy, parki itd - nic agresywniejszego.  
Pacjent - rockrider expl 540 napęd deore 1x10, blat 36t i kaseta 10s 11-46 

Sytuacja wygląda tak, fabrycznie miałem tu wrzucony blat 30t i rok temu stwierdziłem, że chcę spróbować wrzucić 36 i zobaczyć, jak to będzie działać. Po paru miesiącach jazdy czuję, że mam za dużo „twardych” przełożeń i ogólnie komfort z jazdy nie jest zbyt duży. Stoję przed zakupem nowej kasety, blatu i łańcucha i teraz pytanie - czy kaseta 11s 11-46 podejdzie pod bębenek 10s i czy w ogóle kaseta z takim stopniowaniem jest potrzebna do miasta/parków? Może lepiej będzie wziąć 11-42? A może wziąć 10s 11-42? Zastanawiam się też nad wrzuceniem blatu 34t zamiast 36 + wymiana łańcuch z kmc x10 na kmc x11 (ofc w serwisie nie powiedzieli, że łańcuch będzie za krótki pod nowy blat, bo po co) 

Jeśli chodzi o części nad, którymi się zastanawiam to:

- kaseta Sunrace mx3 10s 11-42/ deore XT 11s 11-46

- blat renthala 34t 

- łańcuch kmc x11 gold 

Zależy mi głównie na tym, żeby mieć trochę więcej miękkich przełożeń, żeby ten komfort jazdy nieco się zwiększył + żeby też być w miarę szybkim na prostej po mieście czy parku. Coś tam kumam że świata napędowego, ale nie do końca, dlatego przychodzę z prośbą o pomoc 

dzieki wariaty :) 

Napisano

Zmiana z 36 na 34 to zmiana o pół biegu, w praktyce żadna. Jeżeli już zmieniasz napęd, to jak najbardziej, ale cudów się nie spodziewaj.

Jeżeli na 11-46 brakuje Ci niskich przełożeń, to na 11-42 tym bardziej Ci będzie Ci brakować.

tak - góralskie 11rz wchodzi na bębenek 10rz. Ale jeżeli już masz zmieniać napęd, to od razu na 1x12, bo po co robić zbędne kroki.

Napisano
1 godzinę temu, chudzinki napisał:

https://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=36&RZ=11,13,15,18,21,24,28,32,36,42&UF=2328&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth

Posprawdzaj sobie to na czym jeździsz do tego co chcesz uzyskać. Jeździsz, więc spokojnie ogarniesz co Ci potrzeba 🙂

Kaseta 11s 11-46 spokojnie wejdzie. 

Aż dziw, że tam wchodzi z przodu 36t... 

szczerze mówiąc producent niby deklaruje, że max wielkość blatu to 32t, a śmiem twierdzić, że nawet i 38 mogłaby wejść na upartego😅😆

dzięki wielkie za ten kalkulator ogarnę sobie na dniach co i jak 

Napisano
56 minut temu, uzurpator napisał:

Zmiana z 36 na 34 to zmiana o pół biegu, w praktyce żadna. Jeżeli już zmieniasz napęd, to jak najbardziej, ale cudów się nie spodziewaj.

Jeżeli na 11-46 brakuje Ci niskich przełożeń, to na 11-42 tym bardziej Ci będzie Ci brakować.

tak - góralskie 11rz wchodzi na bębenek 10rz. Ale jeżeli już masz zmieniać napęd, to od razu na 1x12, bo po co robić zbędne kroki.

Problem w tym, że ja całego napędu zmieniać nie chce z 1x10 na 1x12, bo za niecały rok prawdopodobnie będę chciał sprzedać maszynę celem kupienia fulla więc na ten moment chce go tylko „odświeżyć” i sprawić, żeby ten sezon był przyjemniejszy do jazdy niżeli poprzedni. 

czyli co? Jeśli chce mieć nieco więcej miękkich przełożeń to iść w odwrotną stronę czyli np kaseta 11s 11-51? 

myślałem też, żeby może kupić pierw dłuższy łańcuch o pare ogniw zamiast wydać hajs na nowy blat i kasetę + serwis. Chodzi o to, że po zmianie blatu z 30t na 36t łańcuch jest za krótki, jest zbyt napięty i nie wiem, po prostu podczas jazdy czuje, jakby korba stawiała opór (z korba i suportem wszystko w porządku, niedawno były na serwisie). Pytanie tylko czy nowy łańcuch podejdzie pod starą korbę, która wciąż jest w całkiem dobrym stanie?