KR10 Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Cześć, Tydzień temu kupiłem buty sidi ego 6. Bloki look keo przymocowałem do buta, wkręciłem śrubki z mocą 4 nm kluczem dynamometrycznym. Po pierwszej jeździe chciałem zmienić ustawienie bloków i po demontażu bloków, płytka na której znajduje się gwint jest pęknięta razem z gwintem na dole w lewym i prawym bucie w jednym miejscu oraz w lewym bucie drugi gwint po przeciwnej stronie się skrzywił(nie da się dokręcić śrubki powyżej 1,5nm). Są to moje 3 buty i nigdy mi się to nie przydarzyło. Co w takiej sytuacji zrobić? Jest to moja wina, czy z butami coś jest nie tak? Cytuj
TheJW Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Pewnie ci się przypadkiem jedno zero więcej na kluczu ustawiło... Jeśli w sieci nie ma żadnych informacji o podobnych problemach z tym modelem, to raczej nic nie ugrasz, bo to ewidentnie efekt zbyt mocnego dokręcenia śrub. Cytuj
KR10 Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia (edytowane) Na pewno dokręciłem z mocą 4 nm i nie byle jakim kluczem, zalecana moc dokręcenia bloków w instrukcji to od 5,5 do 6 nm, więc raczej nie możliwe, że bym tyle przekroczył. No chyba, że klucz jest źle skalibrowany. Mało informacji w internecie na ten temat czy da się w jakiś sposób dojść do tej płytki i ją wymienić czy raczej sprawa zamknięta? Edytowane 5 Kwietnia przez KR10 Cytuj
TheJW Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Jeśli się da, to jedynie od wewnątrz. Wyjmij wkładkę, pod nią powinna być wklejona "klapka" w miejscu montażu bloków. Cytuj
pecio Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia (edytowane) "Blachę " zawsze można wymienić bez najmniejszych problemów. Mnie to też wygląda na "lipny " 😉 klucz dynamometryczny ( kalibracja ??? , zła obsługa - po kliknięciu dalej naparzanie) . Edytowane 5 Kwietnia przez pecio Cytuj
spidelli Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia Spróbuj od reklamacji, jak nie pójdzie to wtedy prace ręczne we własnym zakresie... Chyba że za wiele zachodu z odsyłaniem, wożeniem po 50 km... Ale jeśli nie, co Ci szkodzi spróbować? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi