Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Tydzień temu kupiłem buty sidi ego 6. Bloki look keo przymocowałem do buta, wkręciłem śrubki z mocą 4 nm kluczem dynamometrycznym. Po pierwszej jeździe chciałem zmienić ustawienie bloków i po demontażu bloków, płytka na której znajduje się gwint jest pęknięta razem z gwintem na dole w lewym i prawym bucie w jednym miejscu oraz w lewym bucie drugi gwint po przeciwnej stronie się skrzywił(nie da się dokręcić śrubki powyżej 1,5nm). Są to moje 3 buty i nigdy mi się to nie przydarzyło. Co w takiej sytuacji zrobić? Jest to moja wina, czy z butami coś jest nie tak?

IMG_20250403_181846.jpg

IMG_20250403_181810.jpg

Napisano

Pewnie ci się przypadkiem jedno zero więcej na kluczu ustawiło... ;) Jeśli w sieci nie ma żadnych informacji o podobnych problemach z tym modelem, to raczej nic nie ugrasz, bo to ewidentnie efekt zbyt mocnego dokręcenia śrub.

Napisano (edytowane)

Na pewno dokręciłem z mocą 4 nm i nie byle jakim kluczem, zalecana moc dokręcenia bloków w instrukcji to od 5,5 do 6 nm, więc raczej nie możliwe, że bym tyle przekroczył. No chyba, że klucz jest źle skalibrowany.

Mało informacji w internecie na ten temat czy da się w jakiś sposób dojść do tej płytki i ją wymienić czy raczej sprawa zamknięta?

Edytowane przez KR10
Napisano (edytowane)

"Blachę " zawsze  można wymienić  bez najmniejszych problemów.  Mnie to też wygląda  na "lipny " 😉 klucz  dynamometryczny  ( kalibracja ??? , zła obsługa - po kliknięciu dalej  naparzanie) .

Edytowane przez pecio
Napisano

Spróbuj od reklamacji, jak nie pójdzie to wtedy prace ręczne we własnym zakresie... Chyba że za wiele zachodu z odsyłaniem, wożeniem po 50 km... Ale jeśli nie, co Ci szkodzi spróbować?