Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Moi drodzy mam stary rower Cube Editor z Alfine 11 na łańcuchu.

Oddałem do serwisu bo olej z niej kapał. Pojechał do specjalistów.

Piasta starszego typu, uszczelnienia i sprzęgło do wymiany/naprawy koszt około 600pln.

I teraz pytanie czy w miejsce tej piasty mogę wstawić tą nowszego typu??

Jeśli tak to czy reszta osprzętu będzie pasić ??

A druga sprawa (nie wiem tego) jeśli bym wybrał 8emkę to stracę możliwość szybszej jazdy czy lżejszych podjazdów??

Pasuje mi rower ale w starą piastę nie będę pakował tyle kasy bo za moment może się coś innego w niej popsuć.

z góry dziękuje.

Napisano

Rama powinna przyjąć piastę, bo rozstaw się nie zmienił.

Elementy sterujące mogą wymagać wymiany. W starych piastach zdaje się, że pasowały te od 8 biegowych, do 11 nie pasują. Trzeba popatrzeć w aktualną rozpiskę i symbole części.
Manetka powinna być ok, tu chyba niczego nie zmieniali.
Musiałbyś podać dokładny model piasty i elementów sterujących.

Zejście do 8 biegów będzie wymagać zmiany manetki.
Odnośnie biegów, to kwestia co zrobisz z zębatkami. Jak zostawisz te co masz, to stracisz stracisz 2 najszybsze, będzie też inne stopniowanie (zwiększą się odstępy między przełożeniami).

Ile mniej więcej przejechałeś na tej piaście?

Napisano (edytowane)

rower kupiłem używamy wiec jej przebieg jest nie do ustalenia. Nie jeżdżę szybko wiec zależy mi lekkich podjazdach nie prędkości Zębatke mam juz zmieniona na mniejsza. Czyli z tego co piszesz lepiej wybrać 11 i nie rzeźbić . . . Kwestia osprzętu czy podejdzie do nowszej wersji.

Edytowane przez Rodeush