Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam roweru crossowego pod konwersję na dojazdy do praca a przy okazji do lasu na utwardzone ścieżki. Doradzili byście coś nie za drogiego i solidnego do sumy 3500zł.

Napisano (edytowane)

No raczej łatwo wymienna nie będzie. Wysuwana od dołu po odkręceniu śrub w ramie. Ale cena ciekawa, tylko bateria mała.

Edytowane przez dfq
Napisano (edytowane)

@dfq Byłem nieprecyzyjny :) Nie mam na myśli wymiany na zasadzie "plug&bike" - wyładowałem jedną, wyciągam z plecaka druga i jadę dalej, tylko sytuację, że może ta jest już częściowo zdegradowana i lepiej wymienić ją na świeżą. Ale kompletnie nie umiem w elektryki ;) 

Edytowane przez spidelli
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Pewnie tak,  ale trzeba uważać...komuś już  przez takie zgrzewki mieszkanie się spaliło (kupił "erower" na alle) 🤣

Teraz te nowe aku Boscha to już na 21700.

Edytowane przez dfq
Napisano

Od tego są domy żeby się... a nie, czekaj ;) 

Pobieżny rzut oka na stronę Mahle i nie widzę tam opcji zakupienia takiej baterii czyli może być dostępna tylko dla serwisów. Jest expander zasięgu czyli powerbank do roweru w formie bidonu

• Haha 1
Napisano

Expander fajna sprawa. W Boschu to świetnie rozwiązali. 15 sekund, podłączony (zamiast bidonu) i z  400Wh jest 650.

• +1 pomógł 1
Napisano

@spidelli słabo szukasz 🙂, przecież baterię do tego systemu sprzedaje nawet samo CR https://www.centrumrowerowe.pl/bateria-zintegrowana-mahle-x35-plus-b1-f-e-bike-pd38019/?srsltid=AfmBOopsHSLQ-LJvXh5fCCdbyr362JNNdmD1CRELffdOiEvJZX5MYAV2

A na stronie Mahle to raczej nic nie kupisz, bo w detalu nie robią... Po prostu trzeba kupować u dystrybutorów i sklepów współpracujących. O dostępność bym się nie bał, bo to nie jest firma krzak, gdzieś z Aliexpress. Zresztą na stronach Boscha też nie ma żadnego sklepu z częściami.

• +1 pomógł 1
Napisano

Co za szejm :) Wytnijcie, to pls! 

@HSM Nie chciało mi się kubka z kawą odstawiać do pisania, więc przekleiłem nazwę podaną w opisie roweru Model akumulatora Mahle SmartBike Systems InTube 250Wh do szukajki w CR i nic nie wyskoczyło :)

Cena baterii przekracza połowę wartości roweru po przecenie.... 

• Haha 1
Napisano

Cena baterii przekracza połowę wartości roweru po przecenie....

Można znaleźć taniej, ale w sumie to niewiele zmienia... Dodatkowo gdzieś tam nawinęła mi się informacja, że instalacja baterii wymaga zaprogramowania systemu z wykorzystaniem oprogramowania serwisowego, więc wizyta w autoryzowanym warsztacie, to dodatkowy koszt. W innych systemach w sumie wcale nie jest lepiej . No ale taki los właściciela elektryka 😉 

• +1 pomógł 1
Napisano
Godzinę temu, dfq napisał:

Pewnie tak,  ale trzeba uważać...komuś już  przez takie zgrzewki mieszkanie się spaliło (kupił "erower" na alle) 🤣

Teraz te nowe aku Boscha to już na 21700.

Jak bateria akumulatorów nie miała BMS`a, to musiała sie zapalić.

Napisano (edytowane)

W  Boschu każdy przegląd ląduje automatycznie w chmurze Boscha. Wszystko przez autoryzowane serwisy,  różne dodatki (piloty, Kioxy, extendery itp) o ile nie przygotowane z góry przez producenta roweru też wymagają zaprogramowania (o ile  są zgodne z nowym standardem Bosch smart). Tyle że Bosch ma masę serwisów,  autoryzowanych dystrybutorów. U mnie w mieście ok 15, najbliższy 3km, podstawowy serwis silnika (diagnostyka) już od 120zl. Takie czasy.

@smw44199 a skąd laik miał wiedzieć co to BMS i gdzie go szukać 🤣. Kupił "składaka", ładował no i nie wyszło.

Edytowane przez dfq
Napisano

Dokładnie tak jak piszesz, "skąd miał wiedzieć". Kupując jednak "prawdziwą chińszczyznę", trzeba mieć oczy naokoło głowy, szczególnie z aku.

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)
W dniu 4.04.2025 o 20:53, chrismel napisał:

40 njutonów momentu, bardziej "popchnie" bąk po grochówce. 

Takie silniczki tylko na nadmorskie bulwary,  modlić się żeby po piwo i bułki nie było metra pod górę. 

Pakiet 250Wh, trzeba planować jazdę po bułki tak żeby ten Lidl nie był zbyt daleko 

Poza tym rower miał być pod konwersję, czyli żeby nie był fabrycznym inwalidą z uposledzeniami silnika i pakietu.

Rower do 3500, za 1400 zestaw silnikowy i za 1000 pakiet,  ze sprawdzonego źródła , 700-800Wh. 

Suma 6000 pln. 

Silnik banalny konstrukcyjnie i prostacki w obsłudze serwisowej,  z pełnym dostępem do konfiguracji,  bez łachy producenta. Części tanie jak przysłowiowy barszcz. 

Bateria dowolnie i do końca świata podmienialne.

Edytowane przez lis50
  • Haha 2
Napisano

Się Panowie rozpędziliście nie chce gotowca sam sobie kupię zestaw i zmontuję. Tylko potrzebuję żeby mi ktoś doradził w wyborze odpowiedniego roweru. 

Napisano

Dlaczego niby nie odpowie? Mówisz za wszystkich? 

5 godzin temu, Alstor napisał:

Się Panowie rozpędziliście nie chce gotowca sam sobie kupię zestaw i zmontuję. Tylko potrzebuję żeby mi ktoś doradził w wyborze odpowiedniego roweru. 

Pokop w ofercie Cube, np Nature Pro, który w promocjach powinien bez problemów mieścić się w 3500. 

Bardzo dobrą ofertę ma polski Unibike. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...