Surma Napisano Piątek o 11:08 Napisano Piątek o 11:08 Mam problem z swoim ścigaczem, co wyjadę w trasę to wracam na nogach. Posiadam składaka Triban RC100 na nowej grupie Shimano 105, wiele problemów pojawiło się przy składaniu a to z mufą suport-u czy też za małym bębenkiem kasety ale nie o tym. - problemy te zostały rozwiązane, myślałem że już będę mógł się cieszyć jazdą jednak pojawił się kolejny, po powrocie roweru z serwisu ( oddałem go do regulacji przerzutek, nowa okleina i tp.) pękła stara opona z przodu z dętką, pomyślałem że już był jej czas (miała swoje lata) zakupiłem nowe opony 23c ( stare były 32c ) dętkę na przód- zamontowane i uwaga znowu to samo, też przód opona i dętka. Sprawdziłem obręcz+ taśmę, bez skaz ( choć może się coś tam kryje)- myślę że wymienię tak czy tak taśmę. Nowe opony oddałem ( myślałem że może one są wadliwe) kupiłem nowe opony + dętki wróciłem do grubszych 32c. Myślałem że już nie ma prawa nic się wydarzyć no ale jednak myliłem się i tym razem pękła ( najprawdopodobniej sama dętka- jeszcze się nie przyjrzałem) ale z tyłu, jest opcja że gdzieś przy montażu coś podeszło i to może być przyczyną ale sam nie wiem. Prócz wymiany taśm na kołach + sprawdzeniu czy nigdzie nie ma żadnych skaz które powodują takie mankamenty, zastanawiam się czy problem nie leży w hamulcach(V-brake), zachodzą one lekko na oponę co powoduję ściśnięcie opony przy hamowaniu- nie da się ich dalej wyregulować ( klocki zamontowane na najniższym możliwym położeniu) może ktoś miał podobny problem, czy jest może opcja dodania kilku podkładek przy śrubie mocowania + dłuższa śruba żeby móc w jakiś sposób ułożyć klocki na obręcz? Sam nie wiem co może być przyczyną, dodam że przy oddaniu do serwisu prosiłem o sprawdzenie czy też sam montaż którego się podjąłem jest dobry, i sam serwisant nie widział wad. Cytuj
Greg1 Napisano Piątek o 11:22 Napisano Piątek o 11:22 A koła też wymieniałeś czy zostały stare? Może wymieniłeś hamulce na 105? Miałem kiedyś Tribana 100 i jeździłem na oponach 35c i hamulce normalnie łapały obręcz a nie oponę. Oryginalne hamulce (chyba Tektro jeśli dobrze pamiętam) były przeznaczone do szerokich/szerszych opon bo Triban 100 czy RC100 wg Deca jest już grawelem a jeśli zmieniłeś też hamulce na 105 to po prostu mogą być za krótkie Cytuj
Surma Napisano Piątek o 11:39 Autor Napisano Piątek o 11:39 Cytat A koła też wymieniałeś czy zostały stare? Może wymieniłeś hamulce na 105? Koło przód- stare od Tribana , koło tył WH-RS100, hamulce z 105, opona sama wchodzi między szczęki fakt faktem luzu między klockami a oponą jest mało ale nie ociera koło. Cytat hamulce na 105 to po prostu mogą być za krótkie Noi teraz pytanie czy da się jakoś to podratować, nie mam już starego kompletu choć rozkręciłem hamulce stare i zostawiłem śruby mocowania stare ( na wypadek..), podeśle zdjęcie później jak to wygląda może ktoś będzie miał pomysł co mogę z tym zrobić. Cytuj
Greg1 Napisano Piątek o 11:50 Napisano Piątek o 11:50 Shimano też miało jakieś dłuższe szczęki. Hamulec szczękowy Shimano BR-R451 - Sklep rowerowy GoRide - chyba te Są też dostępne na rynku dłuższe szczęki Tektro do szerokich opon: Tektro R 559 (long Arm) hamulec szczękowy, zestaw przód i tył (2025) - 280.40 zł. Sklep rowerowy ACTIVA - Ruda Śląska - przykładowy link, może można znaleźć taniej albo używki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi