Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

zdecydowałem przesiąść ze swojego MTB na gravela. I teraz pytanie co kupić, żeby nie żałować. Mój budżet to 4 tys PLN.

Szukam sprzętu dla chłopa o wzroście 191 cm.

Będę wdzięczny za polecajki sprzętów, godnych uwagi.

Napisano

Szczerze mówiąc budżet taki "do niczego" bo na byle jakiego gravela wystarczy a do takiego, który ma wszystko co dobry gravel powinien mieć brakuje kilka stów.

Najrozsądniej dorzucić i wybrać pomiędzy rometem aspre 2 i boreas 2.

Zmierz też przekrok żeby się nie okazało, że sztycy zabraknie i trzeba szukać roweru z długą rurą podsiodłową

Napisano

Co do przymiarki, to na pewno będę szukał z odbiorem osobistym. Żeby geometria była dobra dla mnie i wielkość ramy.

Zawsze brakuje kilka stówek :) Co w takim razie poleciłbyś do maks 5 tys ? 

Napisano
Cytat

Żeby geometria była dobra dla mnie i wielkość ramy.

A jakie masz doświadczenie żeby to stwierdzić w dwie minuty? To czy "trafiłeś" okaże się po kilkuset kilometrach 

Cytat

Zawsze brakuje kilka stówek :) Co w takim razie poleciłbyś do maks 5 tys ? 

Nie zawsze ale w tym przypadku akurat tak trafiłeś. W temacie graveli masz takie dwa istotne progi finansowe, gdzie pojawiają się istotne elementy. Jeden to ~4500 kiedy zaczynają się hydrauliczne hamulce a drugi ~8000-9000 gdzie gości już karbonowa rama 

Napisano
21 godzin temu, Legion84 napisał:

Co w takim razie poleciłbyś do maks 5 tys ? 

Kolega już Ci pisał powyżej:

- Romet Aspre 2 

- Kross Boreas 2 GRX (wersja bez dopiska GRX ma napęd SRAM 1x11)

ja do tego durzuciłbym jeszcze Kellys Soot 50, który też się trafia poniżej 5 tys. zł

Napisano
21 godzin temu, Legion84 napisał:

Szukam sprzętu dla chłopa o wzroście 191 cm.

Romet, kross  kellys, nie maja dużych ram.  Spóźniłeś się o 3 miesiące, wystarczy przejrzeć Internet, dobre okazje już się nie trafiają. 

Napisano

Zobacz któregoś z tych z "1" w nazwie:

Marin Bikes | Four Corners

Jak wybierzesz któryś z rowerów, to po lewej jest rozmiarówka, trzeba kliknąć niebieskie kółko ze znakiem "?" wtedy rozwija się rozmiarówka:

image.png.2bd8924cdedf3f72a01463559201efd6.png

Te rowery trochę ważą, bo rama jest stalowa no i nie mają sztywnych osi i chyba hak zintegrowany z ramą. Za to Marin nie podaje ograniczeń wagowych.

To tak na wypadek, jakby Ci nie podeszły z jakichś względów propozycje, które padły wyżej.